Ik heb iets van autisme of zo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
Advertisements

Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Psycho-educaties voor kinderen met ASS Handleiding voor jezelf Ik ben speciaal Navigeren in de sociale wereld.
Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Autisme en Mindmap Thuis en op School
ROC Mondriaan Domein Zakelijke Dienstverlening Haverkamp 250
Introductiebijeenkomst
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
“Zonder taal geen verhaal” .
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Mijn stage bij Wijkenstein Naam: Amanda van de Nieuwegiessen Klas: Grijs Jaar: 4e Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas.
Deze presentatie Kinderen met ADHD Hun ouders ADHD in het onderwijs
Woord van Leven Februari 2010.
Doelstelling Wedeo Mensen aan het werk krijgen en houden in een zo regulier mogelijke arbeidssituatie. Dit is de belangrijkste basis voor het.
Cluster 4 gerelateerde problemen
KAIRO K ennisontwikkeling A utismebehandeling en I ntegratie R egulier O nderwijs Naar het Middelbaar Beroepsonderwijs met ASS Anja Hagenaars, sectordirecteur,
hoe autismevriendelijk ben ik
Motivatie leer- & gedragsproblematiek stoornissen & belemmering
Kinderboekenweek op de Wissel
Ik zou je graag enkele dingen willen zeggen…
Portfolio
De Zeester Informatieavond - Ouderpanel 12 maart
Lieve vriend(in)!.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Ik heb iets van autisme of zo
Interpreteren van data
Stagecoördinatie op De Rank
Lied: één en één is twee Tekst en muziek: Lee Ann Vermeulen en Christian Grotenberg Uitgebracht op: Kinderen voor kinderen 28 Uitgevoerd door: Kinderen.
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Wat ik wil…..
© VIP GilzeRijen ( brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar en de website is een zusje van Zorgvoorelkaar.com. Rob: “Ik was.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Opstel schrijven.
Persoonlijk ontwikkeling Plan Deniz Engin
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Slot 4Hc.
Zorgen in de basisschool
Stappenplan Samenvatten
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Online filmpjes maken. (
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
WO les 1 Het sedcunair onderwijs. Op stap naar het SO Wat staat er op de voorkant? Op stap naar het secundair onderwijs. Waarover denk je dat dit zal.
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
De leerlingenraa d Laat je stem horen!.
De herfst is begonnen.
Studieloopbaancoaching Kwartaal 2 week 1
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Heel gewoon maar toch anders.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Workshop Plannen. Welke associatie heeft u bij het woord plannen? Uitstippelen, ordenen, voorzien Vooruit kijken, inrichten, bedenken, creëren.
Digitale psycho-educatie autisme Presentatie Digitale PE voor volwassenen met ASS Wie zijn wij Voorstelrondje? Vragen tussendoor welkom.
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
De leerlingenraa d Laat je stem horen!
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
‘IK HEB IETS VAN AUTSIME OF ZO…’ Psycho-educatie voor slimme jongeren met ASS van der Meijden Sandra van der Stegen Ber.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
SLC Assessment RUBEN SOL. Inhoud  Wie ik ben  Leerdoelen  Afsluiting.
Welkom. Waarom ben je naar de Meervouddag gekomen? 1.Lijkt me een interessant programma 2.Het is toch verplicht? 3.Gezellig met mijn collega’s een dagje.
Problemen in het onderwijs Leraren zijn niet gekwalificeerd en klassen zijn erg groot. Hoewel het onderwijs gratis is, zijn de bijkomende kosten hoog.
Big Data.
Big Data.
Transcript van de presentatie:

Ik heb iets van autisme of zo Ik heb iets van autisme of zo...’ Psycho-educatie voor slimme jongeren met ASS Gijs Defour 1BATPB1

Inhoudstafel Inleiding Rik Artikelbeschrijving 4 Jaar opvolging in speciaal onderwijs Verschillende kenmerken ASS Resultaten CONCLUSIES EN NIEUWE ONTWIKKELINGEN

Inleiding Rik Rik, een slimme vijftienjarige die goed is met computers maar heeft speciaal onderwijs nodig. Zelf oordeel: Ik heb iets van autisme of zo Gevolg : Op Bascule Extern volgen intelligente jongeren tussen twaalf en twintig jaar met een autismespectrumstoornis (ASS) onderwijs op havo/vwo-niveau,

Artikelbeschrijving 4 Jaar opvolging in speciaal onderwijs Dit gebeurd via het beschrijven van de inhoud van het programma, de toetsing en de op basis daarvan doorgevoerde aanpassingen.

4 Jaar opvolging in speciaal onderwijs Dit gebeurd via het beschrijven van de inhoud van het programma, de toetsing en de op basis daarvan doorgevoerde aanpassingen. Toepassingen op Boxen

Verschillende kenmerken ASS Problemen met de planning en organisatie, waardoor Leerlingen bijvoorbeeld hun agenda onvoldoende bijhouden Of veel te laat starten met het leren voor een proefwerk of examen. - Te veel aandacht voor details en een gebrek aan overzicht Bij het studeren, waardoor er bijvoorbeeld problemen ontstaan bij het bestuderen van grote hoeveelheden tekst. - Het te letterlijk nemen van de taal.

Box 1: Bascule Extern Bascule Extern is een Amsterdams samenwerkingsverband tussen het Altra College (voortgezet speciaal onderwijs - cluster 4) en De Bascule (academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie

Box 2: Indicaties voor psycho-educatie • Enige lijdensdruk voelen. • Vragen over autisme hebben. • Meer willen weten over het eigen autisme. • Behoefte aan herhaling hebben. Box 3: Contra-indicaties voor psycho-educatie • Als het in hoofdzaak een besluit van anderen is en de jongere zelf niet gemotiveerd is. • Als de jongere zelf niet ziet dat er een probleem is en de informatie nog niet op zichzelf kan betrekken. • Als de omgeving nog niet in staat is voldoende te ondersteunen. • Als er te veel weerstand is tegen herhaling van de cursus. • Als de jongere te veel in beslag wordt genomen door allerlei andere problemen.

Box 4: Het oorspronkelijke basisprogramma van Vermeulen 1 ik ben uniek buitenkant (uiterlijke kenmerken) binnenkant (persoonlijkheid: karakter, interesses en voorkeuren, mogelijkheden) 2 mijn lichaam buitenkant binnenkant (onder andere: organen, hersenen) 3 anders zijn ziekte, stoornis, handicap, oplossingen en hulpmiddelen, aanpassingen in de om geving 4 autisme oorzaak, kenmerken, soorten autisme, bijkomende problemen, voor- en nadelen

Box 5: Miranda Miranda, een veertienjarig meisje met PDD-NOS wil graag weten hoe het zit met autisme en details, want daar heeft ze een keer iets over gelezen. Box 6: Competenties van de trainer  • Veel kennis hebben over en ervaring hebben met ASS, • Het autistisch denken van de jongere goed kunnen analyseren; • Kunnen inspelen op de individuele (autistische) leerstijl van de jongere;

Hoe helpen Helpen met informatieverwerking. Gebruik maken van omgeving. De boodschap is nooit wat het lijkt De keuze voor een individuele aanpak De trainer als klankbord Sturen en motiveren in contact

RESULTATEN  In de afgelopen jaren hebben we ‘van binnenuit’ proefondervindelijk ontdekt hoe wij onze aanpak en het gebruikte materiaal het beste konden aanpassen aan het intelligentieniveau van de jongeren van de jongeren.

Box 7: Floris: ‘Dit is echt niets voor mij!’ Floris is een intelligente jongen van vijftien jaar met PDDNOS. Door de vele hulpverlening in het verleden heeft hij een aversie ontwikkeld tegen alles wat maar een beetje met hulpverlening te maken heeft.

CONCLUSIES EN NIEUWE ONTWIKKELINGEN We hebben het programma Ik ben speciaal in aangepaste vorm. Getest bij ruim 45 jongeren gebruikt. Voordeel : Het is prettig werken met deze intelligente jongeren omdat ze om een individuele aanpak vragen en een sterk beroep doen op onze kennis, humor en flexibiliteit.

Follow-up Doordat we op de schoollocatie werkzaam zijn houden we vaak nog contact met de jongere. Voor hen blijkt het erg belangrijk te zijn dat je nog af en toe beschikbaar bent.