WOI Leuven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
België Onze geschiedenis.
Advertisements

De Eerste Wereldoorlog: Oorlogsvoering, revolutie en vrede
De tijd van de wereldoorlogen
Start na de moord op tsaar Alexander II. Joden kregen de schuld.
De eerste Wereldoorlog
Hoofdstuk 6: The great war.
Rusland Kennisquiz.
De Franse President Jacques Chirac belt naar de Nederlandse Minister voor Buitenlandse Zaken Ben Bot en vraagt hem:
De Franse President, Jacques Chirac, belt naar de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht en vraagt hem:
Hoofdstuk 1 Paragraaf 2 deel 1..
Wereld in brand. Oorlog … een gebeuren zo oud als de mensheid.
Hoofdstuk 6 Democratisering
6.1 & 6.2, Op weg naar de Grote Confrontatie
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 3 – Verloop – deel 2
Eerste Wereldoorlog 6.3, De Groote Oorlog.
De Eerste Wereldoorlog
WO I.
Interbellum en Vrede van Versailles.
Paragraaf 1 Russische revolutie
De ‘Groote Oorlog’: aanleiding en achtergronden
Zelfde grond, andere tijden
De Verenigde Staten en hun federale overheid
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 37 – WO I Oorzaken en verloop
Wereldoorlogen Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Verloop – deel 1.
Quiz ter afronding van hoofdstuk 2
Gevolgen van de revolutie
Waarom ontstond de Eerste Wereldoorlog?
Hoofdstuk 2 W.O II.
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
De start van WOI 1914 aannames: -De oorlog zou kort duren (zoals Pruissisch/Franse oorlog 1870) -Elk deelnemend land dacht oorlog met gemak te winnen.
Les 1 De wereld staat in brand
4.3 Revolutie in Frankrijk
De Eerste Wereldoorlog: oorzaken en aanleiding
Thijmen Schildmeijer 11 april 2014
De Eerste Wereldoorlog een herhaling
Wereldoorlogen Kenmerk 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43 A: verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Oorzaken WO I
Welke oorlog zien we op deze foto?
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Nederland neutraal en België betrokken
Tijd van wereldoorlogen,
De eeuw van de Holocaust
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
WO I. Duitsers leggen een dodelijke grens aan tussen Nl en België: Prikkeldraad met stroomdraad. Waarom?
Tijd van wereldoorlogen,
Tijd van wereldoorlogen,
De Grote Oorlog
VredesverdragenVredesverdragen Genoemd naar een buitenwijk van Parijs net als Sèvres (Turkije) en St. Germain (Oostenrijk-Hongarije) Frankrijk, Engeland.
1e WO Het verlies van Duitsland.
Absolutisme in de rest van Europa. Vooraf In Frankrijk in de 17 e eeuw had de koning veel macht (absolutisme) Gold dat ook voor Engeland?
Het gezicht van de Groote oorlog
Eerste Wereldoorlog het einde en de gevolgen
De Twee wereldoorlogen Tijd voor de oorlogen Vijf grote landen uit Europa hebben veel macht over de wereld: Engeland Frankrijk Rusland Duitsland.
VERENIGDE STATEN De weg naar wereldmacht | Het federale bestuur | The Roaring Twenties.
H11.2 De Eerste Wereldoorlog
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Vlaanderen in het begin van de 20e eeuw
Thema 10 Europa.
Context 2: Duitsland Les 10 – Verloop van Wereldoorlog Twee.
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Verloop – deel 1
Europa in 1914.
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Wereldoorlogen en staat en natie
§1.2 De Grote Oorlog In deze paragraaf leer je over:
Wereldoorlogen Kenmerken 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43: Verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Vlaanderen in het begin van de 20e eeuw
Transcript van de presentatie:

WOI Leuven

De Encyclopedie Britannica verwoorde in 1911 onder het lemma ‘War’ een visie van de tijdgenoten op de oorlog. De beschaafde oorlog, zoals de boeken ons leren, wordt zoveel mogelijk beperkt tot het uitschakelen van de legers van de vijand; anders zou de oorlog worden voortgezet tot een van de partijen geheel was uitgeroeid. Deze praktijk is met gegronde redenen tot een gewoonte geworden onder de naties van Europa.

De Engelse minister van Buitenlandse Zaken Edward Grey sprak op 3 augustus 1914 voor het Britse Parlement, achteraf gezien, profetische woorden. Op dit ogenblik gaan boven heel Europa de lichten uit en niemand van onze generatie die vandaag leeft, zal ze ooit weer zien schijnen.

De Amerikaanse historica Barbara Tuchman en de Nederlandse cultuurhistoricus Pieter-Jan Bouman duiden de betekenis van de ‘Groote Oorlog’. De wereldoorlog van 1914-1918 ligt als een strook verschroeide aarde tussen de tijd omstreeks de eeuwwisseling en de onze. Door het vernietigen van zwoel mensen, die van invloed zouden zijn geweest in de jaren die volgend, door het wegvagen van geloofsovertuigingen, het ontstaan van nieuwe ideeën en door het slaan van ongeneselijke wonden bij talloze teleurgestelde, heeft deze oorlog zowel een fysieke als een psychologische kloof geslagen tussen twee tijdperken. B. Tuchman, De trotse toren. Een portret van de wereld in de jaren 1890-1914, 1978

De eerste Wereldoorlog droeg in werkelijkheid bij tot de versnelling van de emancipatieprocessen, die omstreeks de eeuwwisseling op gang waren gekomen. Wie in de loopgraven had gestaan, kon zich niet voorstellen waarom de gevestigde wereldorde in de traditie van de 19de-eeuwse burgerlijke idealen onaantastbaar zou zijn. Deze twijfel was op zichzelf al voldoende om eisen te stellen, steeds meer eisen, soms tot in het onredelijke toe. De oorlog van 1914-1918 vervulde voor de ‘vierde stand’ wat de Franse Revolutie de derde stand, de burgerij, in het vooruitzicht had gesteld: sociale en economische gelijkwaardigheid, die voorlopig nog geen volwaardigheid zou zijn. P.J. Bouman, Cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw, 1964.

  bevolking 1913 gemobiliseerden gesneuvelden gewonden met handicap Fransen 39 700 000 8 000 000 1 500 000 2 000 000 Britten 45 600 000 9 500 000 1 000 000 Belgen 380 000 41 000 Duitsers 66 900 000 13 250 000 1 950 000 4 500 000 Oostenrijk-Hongarije 52 100 000 9 000 000 1 050 000 3 600 000 Russen 175 100 000 13 000 000 1 700 000 4 950 000 Totaal met andere landen 65 000 000 8 500 000 21 000 000 Figuur 1: Cijfers WOI; DUPON, W., DE DEYGERE, R, e.a., Historia 5, Pelckmans, Kapellen, 2008, pagina 135.

Léon Schreurs Waarom heeft Léon Schreurs een monument gekregen? Hij heeft Leuven ‘eigenhandig’ verdedigd. De andere Belgische soldaten zijn kunnen vluchten omdat Schreurs alleen is achtergebleven en de Duitsers opgehouden heeft.

Propaganda Welk land wordt afgebeeld? Australië Wat is er veranderd? Het land heet nu New Germany, steden hebben ook en andere naam. Waarom zouden de Engelsen deze affiche gemaakt hebben? Om de hele wereld te waarschuwen voor de machtslust van Duitsland.

Welke stad en straat herken je? De Naamsestraat in Leuven Welk gebouw staat er niet in brand? Waarom? Het stadhuis, de Duitsers hadden hun intrek in het stadhuis genomen. Waarom zouden de Belgen deze affiche gemaakt hebben? Om de impact van de brand te tonen. Om te waarschuwen voor het Duits geweld.

Propaganda Als wat wordt de Duitse soldaat afgebeeld? Als een gorilla, als King Kong Wat staat er op de knots? Kan dit iets te maken hebben met de affiche hierboven? Kultur, ja de Bibliotheek in Leuven is verwoest tijdens de brand, dit kan naar de bibliotheek verwijzen. Het is een Amerikaanse affiche, wie zou de vrouw kunnen zijn? Het vrijheidsbeeld Propaganda

Propaganda Wat zie je op de foto? Een Belgische Leeuw die een Duitse soldaat de stuipen op et lijf jaagt. Waarom de slogan? Omdat de Belgen eerst gevlucht zijn tijdens de oorlog, nu meot de Duitser vluchten voor de leeuw.

Vluchtelingen Wat doen deze mensen? Ze zijn op de vlucht voor de Duitsers. Hebben ze veel mee? Neen, de vluchtelingen nemen enkel het hoogst noodzakelijke mee. Naar waar zouden de Belgen gevlucht zijn? Naar Nederland, Engeland en Frankrijk. Vluchtelingen

Vluchtelingen Vluchtelingen vandaag Waarom zijn de mensen op de vlucht? Ze vluchten voor het geweld. Dit komt door de burgeroorlog die al 2jaar aansleept. Waarom moeten we de vluchtelingenstroom tegenhouden? De druk op de landen waar vluchtelingen komen is zeer groot. Turkije heeft al 500 000 000 euro geïnvesteerd en in Libanon is de bevolking met 10% gestegen. De spanningen in de hele regio nemen door het aantal vluchtelingen alleen maar toe. Vluchtelingen vandaag