verhoogt het Creatief Quotiënt

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
23 mei 2011 Plaats van kunst en cultuur in het secundair onderwijs Willy Sleurs Afdeling Projecten: EVC, Curriculum en Kwalificaties (APECK)
Advertisements

LEERKRACHT MIJN SPREEKBEURT LAURENT GOEMAN.
Informatieavond 22 april 2013
Leidsch Dagblad 24 maart > 1 We maken: een lijst van 71 trends … april, mei 2014 > 2 We zoeken: 71 professionals uit 071: ‘trendzoekers’/coaches.
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Stichting Dijk van een Kust
Schoolpartnerschappen in Europa
Onderwijs passend maken met behulp van handelingsgericht werken Studiedag 13 oktober 2009 SWV Delft - Pijnacker.
EXPRESSIE in STW = zich uitdrukken.
Leren ondernemen verankeren in het onderwijs 23 mei 2012.
Toekomstige ontwikkelingen Basisonderwijs Graft-de Rijp.
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres
Deel 2 van de presentatie
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Meeting Vlaamse ASP- scholen Overzicht van mogelijke initiatieven rond internationalisering in het onderwijs.
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
Randstad Diversity START TO TALENT
Je Creatief Quotiënt verhogen ‘creatieve ontwikkeling van talent’
Lerarenopleiding: opleiding bachelor lager onderwijs
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Stichting Cultuurpad Primair anders! Onze missie: het bieden van brede ontwikkelingskansen voor kinderen van 4-14 jaar door: Cultuureducatie een vaste.
UA 3 mei Stichting Lezen wil brede bevolkingsgroepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke ontwikkeling.
Innovatieve werkvormen voor landschap en cultuurhistorie
Waarom Europa? “Kennis over Europa bij jongeren beperkt!”  En dan!? Jongeren laten zich positief uit over de Europese integratie… maar de belangstelling.
W AT ALS …. S EKSUELE EN RELATIONELE ONTWIKKELING Groep 10 Gedrags-en maatschappijwetenschappen Isabelle Rots.
Een goede keten is een kunst! René Denis 11 april 2013
1 SAMSARA. 2 Doelgroep Samsara Allochtone jongeren van de derde graad secundair onderwijs (focus op meisjes) Scharniermoment Richting kiezen in het leven.
PDS binnen ZML Midden-Brabant 23 april 2003
First ID project Huygens College
“Let’s talk about you & me”
Taal en rekenen Joke van Balen.
Zondag 21 april  Hele dag cultuur voor kinderen (en hun ouders/begeleiders) ◦ Voorstellingen ◦ Doorlopende animatie en activiteiten ◦ Workshops.
Oog voor slimme kinderen?!
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
Informatiemiddag 14 februari 2012 uitgevoerd door: in opdracht van:
TIENERZWANGERSCHAP BINNEN DE SCHOOLCONTEXT IVIO Binnenhof Gent
Het project en de site beogen huidige en toekomstige generaties kunstdocenten op te leiden in het ontwikkelen en geven van kunstlessen op het snijvlak.
TECHNIEK OP SCHOOL IN DE 21 STE EEUW SYNERGIE PROJECT BC2000 Presentatie samenwerking Buninessclub 2000.
Gemeente Rotterdam Xandra de Vroom Jeugd, Onderwijs en Samenleving 8 december 2009 Denken Voelen Doen. Het subsidiekader.
Stagecoördinatie op De Rank
Wat inspireert jou? Wat heb jij nodig om creatief te zijn?
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
1 Ouderinformatieavond De Sparrenhoek & De Tuinen 30 november 2011.
AV LOP SO/ Gent 3 juni 081 Zorgen en vragen van ouders LOP- focusgroep Ouderbetrokkenheid Marie-Paule Gavel Ali Capa.
Workshop ‘visieversneller’
Cursus Intern Cultuur Coördinator
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Gedeeld, verbeeld Eindrapport van de commissie onderwijs cultuur.
Onderwijsconferentie Programma Een korte presentatie Een actieve oefening Een kijkje in de keuken.
STEL: In team in de klas: aan de slag met duo-stages in de lerarenopleiding! ENW-project 01/09/ /08/2014 Sprekers: Ilse Ruys (Arteveldehogeschool)
Taalarmoede = Kansarmoede Een inspiratiegids om taalgericht en taalontwikkelend aan de slag te gaan binnen tutoring 12 mei 2015.
Studiedag Basisonderwijs Provincie Vlaams-Brabant 12/11/2015 Departement Onderwijs en Vorming WAT IS STEM?
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
Masterplan muziekonderwijs Limburg. Wie is DOOR! Samenwerking tussen: Provincie Limburg: Huis voor de Kunsten Limburg Sien.
Inspiratiedag De Bib op School 5 mei 2015 Koen Vandendriessche Hannes Vanhaverbeke.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Het project S-TV Een initiatief van Omroep Gelderland.
Tienerschool Heilige Familie Site Gallaitstraat/Schaarbeek.
Youth empowered by Skills ROUBAIX Cijfers en trends 2.
23 maart 2017 profilering.
Wat? BONGO! Brussel Buitenschoolse Oefenkansen Nederlands in GO! Scholengroep Brussel Subsidies van het Agentschap Integratie en Inburgering Looptijd:
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Startkracht! in de lerarenopleiding
Dertien factoren beïnvloeden de implementatie van Zill
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

verhoogt het Creatief Quotiënt verhoogt het Creatief Quotiënt! Presentatie ‘De eerste keer’ Magda’s inspiratiedag 5 oktober 2011

1. Missie en doelstelling Als expertisecentrum kunsteducatie voor scholen in de provincie Antwerpen wil Kunst in Zicht kinderen, jongeren en hun begeleiders nauwer in contact brengen met kunst en kunstenaars. Een ploeg van professionele kunstenaars en kunstdocenten begeleidt de actieve workshops waarin kinderen, jongeren, leraren en studenten hoger onderwijs hun creativiteit en zin voor kunst ontwikkelen.

Kunst in Zicht biedt projecten, opleiding, navorming en advies in de domeinen drama, muziek, beeld, beweging en media. De kunst en kunstenaars vormen daarbij een permanente bron van inspiratie. De projecten worden steeds gelinkt aan de eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor basis- en secundair onderwijs.

2. Doelgroep Kunst in Zicht werkt als kunsteducatieve organisatie voor het brede veld onderwijs. Primaire doelgroep: leerkrachten en studenten hoger onderwijs. Secundaire doelgroep: kinderen en jongeren (multiplicatoreffect) Maar eigen labowerking met kinderen en jongeren essentieel als vinger aan de pols

3. Methodiek Kunst in Zicht ontwikkelde hiertoe een eigen basismethodiek muzische vorming: Je Creatief Quotiënt verhogen! (visietekst De Muzen van Kunst in Zicht) In de methodiek beschrijven we het creatieve leerproces adhv 4 elementen: zintuiglijk waarnemen, creatief denken, experimenteren, vormgeven.

4. ICQ verbindt cultuur en onderwijs

ICQ verbindt cultuur en onderwijs ICQ ontstond vanuit een samenwerkings-verband tussen Kunst in Zicht en Bureau CiST (Tilburg), met als doel cultuur een vaste plek te geven op school. Beide partners voegden hun methodieken samen: ICC + CQ = ICQ (‘I seek you’ of ‘ik zoek je’)

ICQ als samenvoeging van CQ als tool om op een kwaliteitsvolle manier muzisch te werken en de creativiteit te prikkelen bij zowel leerkrachten als leerlingen. ICC staat voor de Nederlandse methodiek voor het opleiden van leerkrachten tot interne cultuurcoördinatoren, cultuurgangmakers die het cultuurbeleid op school op lange termijn uitstippelen. Samengevoegd: ICQ

ICQ omvat Een vormingstraject voor cultuurwerkers en leerkrachten basisonderwijs om muzisch aan de slag te gaan met kinderen en structurele samenwerkingsverbanden op te bouwen tussen cultuur en onderwijs. Lokale netwerkmomenten en studiedagen waarop leerkrachten en cultuurwerkers blijvend met elkaar in contact staan en steeds inhoudelijk gevoed worden. Train de trainers: opleiding van freelance kunstdocenten om het vormingstraject te kunnen begeleiden.

ICQ wordt gefinancierd Programma: Interreg IV-subsidies voor grensoverschrijdende samenwerking in Europese grensregio’s. Periode: mei 2009-april 2012 Trajecten in Noord-Brabant (Tilburg, Breda, Roosendaal, Veghel en Eindhoven), Turnhout, regio Zuiderkempen (Geel, Herentals, Balen) en Antwerpen.

ICQ cursus Toekomstvisie Stavaza op school Acties - Beleid - Creativiteit

Toekomstvisie Persoonlijke culturele kaart Het cultuureducatieve veld De ideale cultuurdag voor jouw leerlingen Legitimaties over cultuur en creativiteit in het onderwijs Het schrijven van een manifest

Stavaza op school CultuurKompas 3 scenario’s: Komen en gaan Vragen en aanbieden Leren en ervaren Creatieve batterijspanning op je school Tellers en noemers van creativiteit: Wie? Ik en creativiteit Waar? Mijn referentiekader en dat van de anderen Wat? Mijn persoonlijke creatieve bandenspoor Wanneer?

Beleid Samenwerking De rol van cultuurcoördinator Voorwaarden Intern (draagvlak in het team) Extern (buitenschoolse partners) De rol van cultuurcoördinator Ik als cultuurcoördinator De ideale cultuurcoördinator op jouw school Competenties Taakverdeling Voorwaarden Financiën Tijdsbesteding Ruimtelijke omstandigheden

Creativiteit Wat is creativiteit De vier hefbomen van CQ Zintuiglijk waarnemen Creatief denken Experimenteren en improviseren Vormgeven Vanuit inspiratiebron naar een creatief concept Uitwerking van concept op: Klasniveau Schoolniveau Brede School Ik als creatief begeleider: muzische begeleidershouding

5. Toekomst In de toekomst wil Kunst in Zicht met ICQ: ICQ-netwerk van leerkrachten en cultuurwerkers opbouwen en uitbreiden Implementatie van ICQ in de lerarenopleidingen vanaf schooljaar 2012-2013

www.kunstinzicht.be www.icqweb.eu