Autisme in de dagelijkse praktijk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

“In balans” met sociale netwerken
Veilig naar school een zorg voor ons allemaal
Verstoring uit zich in ontwikkeling van Sociale relaties Taal
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Autismespectrumstoornissen
Hechting bij kinderen met een autistisch stoornis en een verstandelijke handicap Wijnroks, L. (2003). Hechting bij kinderen met een autistische stoornis.
Siel Claerhout 1BATP B1 Aan autisme verwante contactstoornissen: klinisch beeld en classificatie Serra, M., Mulder, E., Minderaa, R. (2002). Aan autisme.
‘Autismespectrumstoornissen’
Dr.H.Knoors Griet Lauwers. - In 1982 maakte hij zijn intrede in dit vakgebied. - directeur van viataal diagnostisch centrum. - Hij richt zich ook nog.
Zelfredzaamheid bij kinderen en jeugdigen met autisme en een ernstige verstandelijke beperking Nelchen Arijs.
Autisme en het verwerken van sociale informatie.
Autisme en intelligentie
ASS: wanneer zichtbaar?
Van diagnose naar etiket Discussiemiddag 19 juni 2013 Centrum voor Ethiek 1.
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Bleu Mount.
Van begrijpen naar begeleiden
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Opvoeden van drukke kinderen
Aangeboren gehoorverlies en ontwikkeling
Angststoornissen bij kinderen met autismespectrumstoornissen
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Onderwijs aan kinderen met een autisme verwante stoornis
Autisme Spectrum Stoornissen
Autisme en het verwerken van sociale informatie
Kleinschalige groepswoning: In de groepswoning Schachtstraat in Sittard wonen 2 cliënten vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking, gecombineerd met.
Autismespectrumstoornis
Focus op motivatie en communicatie
KIJK! voor groep 1-2 Informatie voor ouders.
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Het belang van een stage
Crisis en het domino-effect
Intensieve gedragstherapie aan jonge kinderen met een autismespectrumstoornis in kinderdagcentra Sarah Dewitte 1 BaTPa.
Ontwikkelingspsychologie
Onderwijs aan kinderen met aan autisme verwante stoornissen
Autisme en Verstandelijke beperkingen
Opvoeden.
De domeinen & Niveau bij ABB.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Competentie gebieden Kerntaak 1.
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Methodiek: Plancyclus
De kracht van positief opvoeden
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
Heel gewoon maar toch anders.
Creëer een positieve talentspiraal werken met kinderen met autisme spectrum stoornis in de klas.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
Vroegtijdige stotterbehandeling Het Lidcombe Programma De behandelgids van het Lidcombe Programma kan gedownload worden van de website van het Australian.
Staessen Justine 1BaTP B1 Boek : Een patiënt met Autisme Auteur : Martine Delfos.
Marouschka Reezigt-Bos Leerkracht OBS De Werf voltijd HB-onderwijs.
Psychiatrische intensieve behandeling voor autisme of Het PIBA-model Embregts P. en Nieuwenhuijzen M. (2008) Boek: Begeleiding van kinderen en jongeren.
Sofie Vantornhout 1BaTPb1.   Inleiding  Hechting bij normaal begaafde en niet-autistische kinderen  Hechting bij kinderen met autistische stoornis.
Problemen in de interactie en communicatie bij kinderen met een aan autisme verwante stoornis. M. Serra & R.B. Minderaa.
Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A
Richtlijn Ernstige gedragsproblemen
BOSK Landelijke dag Cerebrale parese
MODULE 07 GERIATRIE EN DEMENTIE ppt dementie 2
MEE maakt meedoen mogelijk
Ouderen en activiteiten
ONDERVOEDING BIJ OUDEREN.
Voorlichting, advies en instructie
Autisme in de klas Kijken naar gedrag 12/26/2018.
Ontwikkelingspsychologie
Transcript van de presentatie:

Autisme in de dagelijkse praktijk Uit het boek : Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme. ‘ Van onderzoek naar praktijk’. R.Didden en B.Husskens

Op weg naar een diagnose Autisme = Een stoornis op verschillende ontwikkelingsgebieden. Bv : taal, motoriek, sociaal contact, ,,,, Zelden voor het derde levensjaar gediagnosticeerd. Ongeveer rond 9 jaar wordt diagnose gesteld. Lange periode tussen het moment dat ouders zich zorgen maken en de diagnose autisme wordt gesteld.

Vroegtijdige onderkenning Ouders merken vanaf de vroege kindertijd problemen in de ontwikkeling. Bv: problemen op gebied van slapen, voeding, ,,, In andere gevallen kan het zijn dat het kind zich normaal ontwikkelt maar kwamen de problemen aan bod rond 2,5 jaar. Belangrijk: Hoe vroeger te herkennen en identificeren, hoe sneller de gerichte begeleiding.

Na de diagnose Bij de ouders sprake van opluchting, die samen gaat met verdriet, onzekerheid, boosheid, ,,, Ouders zitten met vragen, zoals: Wat betekent de diagnose voor de dagelijkse praktijk?

Behandeling Psycho- educatie houdt in dat door een deskundige aan ouders informatie wordt verstrekt over autisme, de symptomen, het beloop en de behandeling. Trainingen en therapieën wordt er aandacht besteed aan het kind in zijn sociale leefomgeving, met als doel het verminderen van gedragsproblematiek, het stimuleren van de normale ontwikkeling en het versterken van ouders in vaardigheden.

Praktische Adviezen voor de Thuissituatie. Gebruik van een dagstructuurschema: Voor veel kinderen met autisme is het gebruik van een dag- of week schema zeer effectief. Het in kaart brengen van wat er de komende week staat te gebeuren. Per dag of week wordt schematisch aangegeven wat er wanneer en hoe laat zal gebeuren. Dit kan bv door gebruik van pictogrammen.

Praktische adviezen voor de thuissituatie. Stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid: Kinderen met autisme kunnen goed verbloemen dat ze dingen niet meer weten, ze vergeten de volgorde waarin ze iets moeten doen of raken afgeleid. Door gebruik van simpele aanwijzingen kun je dit voorkomen. Zo kun je als ouder de zelfstandigheid en zelfredzaamheid blijven stimuleren.

Praktische adviezen voor thuissituatie. Communicatie: Kinderen met autisme hebben grote moeite met communicatie. Ze missen de visuele voorstellingsvermogen, wat tot een scala aan problemen leidt. Zonder visuele voorstelling is zich inleven in de gevoelens en gedachten van anderen heel moeilijk. De communicatie bij deze mensen is gebaseerd op eigen behoeften. Kinderen met autisme zullen zich zelden verder ontwikkelen dan het niveau van het regelgeweten.

Praktische adviezen voor thuissituatie. Sociale cognitie: Het voorstellingsvermogen en inlevingsvermogen zijn te trainen .Het kind kan zien en aanleren wat gewenst gedrag is in de omgang met anderen, maar zal meer expliciete informatie nodig hebben om te weten wat op een bepaald moment in een bepaalde situatie verwacht wordt. Hiervoor is het belangrijk te weten hoe het kind denkt en redeneert. Non- verbale communicatie vormt een belangrijk onderdeel. Bv Een fronsende gezichtsuitdrukking van iemand die nadenkt kan worden opgevat als boosheid.

Hulpverleende instanties. Bureau Jeugdzorg: bedoeld voor kinderen tot 18 jaar met ernstige opvoedings- en opgroeiproblemen. MEE: is voor iedereen met een beperking. Centrum autisme: kennis- en ondersteuningscentrum voor mensen met autisme.

Bronvermelding: R.Didden en B. Huskens. (2008). ‘Begeleiding van kinderen en jongeren met autisme’. ‘ Van onderzoek naar praktijk’, pp 13-50.