Omtrent jurisdisch statuut van het godsdienstonderwijs.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene vorming in het secundair onderwijs van de toekomst
Advertisements

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen.
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Godsdienstleerkrachten: juridisch kader en vademecum
Ouderwerking – School Verzekeringen
Interlevensbeschouwelijke competenties voor dialoog en samenwerking
functiebeschrijving de rol van de in het loopbaanbeleid
Presentatie gemeente Beek
Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T I F I Is er na 2012 nog provinciaal.
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen Het ganse schoolteam werkt aan een zorgbeleid binnen een schooleigen context Gilbert Van Den Abbeele.
OVSG, de gemeente maakt school
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
De lege schoolbank. Het Vlaams beleid tegen spijbelen.
Traditionele Belgische breuklijnen
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
Leidraad pastoraal en godsdienst inspecteurs-adviseurs r. -k
Functiebeschrijving godsdienst inspecteurs-adviseurs r. -k
Levensbeschouwelijke competenties voor dialoog en samenwerking.
Welkom Studiedag leermeesters LBV Samen anders anders samen Levensbeschouwelijke vakken: eigenheid en ontmoetingen.
Leidraad pastoraal en godsdienst inspecteurs-adviseurs r. -k
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
Personeel opleiden PDS Professional Development School.
Auteurs : Ellen Claes Marc Hooghe Tim Reeskens. Een maatschappelijk en pedagogisch probleem.
Bakens voor een tweede cyclus scholengemeenschappen basisonderwijs Visietekst: Marc Van den Brande, VVKBaO Begeleidingstraject SG 2011 DPB-Mechelen-Brussel.
Stellingen ter discussie. Op school en tijdens de lesuren is deelname aan de vieringen voor alle leerlingen verplicht.
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Vernieuwing Voortgezet Onderwijs Lelystad Presentatie persbijeenkomst 28 november 2012 Ambitie: uitstekend opgeleide en kansrijke leerlingen Doelstelling:
Copyright Maurice van Stiphout IDKG vzw mei 2007
Sessie stagebegeleiders Naar een vorming voor toekomstige stagebegeleiders.
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
HOE ZIT HET MET ONZE ‘K’?. TELEVOTING TEST 7 vragen 10 seconden Resultaat op scherm.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Van noaberschap naar meesterschap naar partnerschap Ermelo –
Levensbeschouwing Christendom Religie op de basisschool.
SG vormen Scholengemeenschap Dynamo7 14 oktober 2008 Nieuwpoort.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit Levensbeschouwing Humanisme Vervolgcursus Levensbeschouwing Islam Vervolgcursus Levensbeschouwing.
Levensbeschouwing Christendom Religie op de basisschool.
Openbaar onderwijs OBS De Carrousel - Foto: John Oud.
WELKOM Directeurs coördinatie scholengemeenschappen februari 2009.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
Levensbeschouwing Christendom (Ikos). Onderwerpen Levensbeschouwing en Ikos Openbaar onderwijs.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit Levensbeschouwing Humanisme Vervolgcursus Levensbeschouwing Islam Vervolgcursus Levensbeschouwing.
TRAJECTMATIG INVOEREN VAN FUNCTIEBESCHRIJVINGEN VIA EEN STAPPENPLAN. Werkgroep ONDERSTEUNING SCHOLENGEMEENSCHAPPEN.
Levensbeschouwing Christendom Religie op de openbare school.
Levensbeschouwing Christendom (Ikos).
Betaalde Lio bij Meervoud. Stichting Meervoud 18 scholen Christelijke identiteit 4600 leerlingen 480 personeelsleden.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Schoolmaatschappelijk werk. Betekenis Schoolmaatschappelijk werk biedt een goede aanvulling voor vragen die niet direct onderwijs gerelateerd zijn. Schoolmaatschappelijk.
Evolutie van het godsdienstonderwijs Van geloof naar geloofservaring (deductief) – tot de jaren 1960 Van ervaring naar geloof (inductief) – tot de jaren1990.
EIGEN OPVOEDINGS PROJECT Vrij Katholiek Basisonderwijs Don Bosco Gerdingen.
De nieuwe onderbouw.
Prestatieregeling personeel basisonderwijs
VTOI 7 april 2017 Hans Teegelbeckers/Wim Kuiper
Openbaar onderwijs OBS De Carrousel - Foto: John Oud.
Samen leren samenleven Het vernieuwde PPGO!
Waarom leerlingenparticipatie?
Scholengemeenschappen Heilig Kruis – Sint-Nicolaas BaO
Lokaal loket kinderopvang
Inhoudstafel LOGBOEK Eigen opvoedingsproject Identificatiegegevens
Godsdienst in afstudeerstage
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
Ideale school Levensbeschouwing Bijeenkomst kwartiel 2
INTRODUCTIE academiejaar
Heb jij ballen voor scrummen?
Recente evoluties inzake zorgzaam omgaan met kinderen
Transcript van de presentatie:

omtrent jurisdisch statuut van het godsdienstonderwijs

juridisch kader overheidssubsidiëring van vrije scholen overheidssubsidiëring van vrije scholen grondwettelijk principe van scheiding kerk en staat grondwettelijk principe van scheiding kerk en staat decreten en afgeleiden, o.m. decreten en afgeleiden, o.m. decreet rechtspositie gesubsidieerd onderwijs decreet rechtspositie gesubsidieerd onderwijs decreet basisonderwijs (personeelsformatie) decreet basisonderwijs (personeelsformatie) decreet inspectie en begeleiding van de levensbeschouwelijke vakken decreet inspectie en begeleiding van de levensbeschouwelijke vakken

schoolopdracht godsdienstonderwijs Opdracht van de Vlaamse gemeenschap Opdracht van de Vlaamse gemeenschap Maatschappelijke keuze voor levensbeschouwelijke vakken op school als bijdrage tot de integrale ontwikkeling van kinderen Maatschappelijke keuze voor levensbeschouwelijke vakken op school als bijdrage tot de integrale ontwikkeling van kinderen In katholieke scholen: keuze voor open RK godsdienstonderwijs (ter ondersteuning van levensbeschouwelijk-godsdienstige ontwikkeling) In katholieke scholen: keuze voor open RK godsdienstonderwijs (ter ondersteuning van levensbeschouwelijk-godsdienstige ontwikkeling)

schoolopdracht godsdienstonderwijs Aparte lestijden gesubsidieerd Aparte lestijden gesubsidieerd Alleen daartoe te gebruiken Alleen daartoe te gebruiken In katholieke scholen even goed als in gemeenschaps- of gemeentelijke onderwijs In katholieke scholen even goed als in gemeenschaps- of gemeentelijke onderwijs Afgebakende ‘les-tijd’: 2 x 50’; resp. 3 x 50’ (in afspraak tussen bisschoppen en Verbond katholiek onderwijs) Afgebakende ‘les-tijd’: 2 x 50’; resp. 3 x 50’ (in afspraak tussen bisschoppen en Verbond katholiek onderwijs)

schoolopdracht godsdienstonderwijs Naleving van deze opdrachtverplichting waar kinderen recht op hebben waar de gemeenschap middelen voor investeert Verantwoordelijkheid van elke leerkracht Verantwoordelijkheid van elke leerkracht Medeverantwoordelijkheid van directie Medeverantwoordelijkheid van directie Toezicht door aparte inspectie LBV olv coördinerend inspecteur-generaal Toezicht door aparte inspectie LBV olv coördinerend inspecteur-generaal

inhoud, kwaliteit en geschiktheid Principe van scheiding kerk en staat Levensbeschouwelijke vakken onder bevoegdheid van ‘Erkende’ resp. ‘Bevoegde Instantie’ van de betr. godsdiensten of levensbeschouwingen Levensbeschouwelijke vakken onder bevoegdheid van ‘Erkende’ resp. ‘Bevoegde Instantie’ van de betr. godsdiensten of levensbeschouwingen Bevoegde inspectie LBV van de Vlaamse overheid, voorgedragen door de Erkende Instanties. Bevoegde inspectie LBV van de Vlaamse overheid, voorgedragen door de Erkende Instanties.

inhoud, kwaliteit en geschiktheid van toepassing ivm inhoud en kwaliteit van het godsdienstonderwijs en geschiktheid van leerkrachten voor opdracht godsdienst. bv. bij: mandaat, voordracht bij aanstelling, leerplan, vorming, functiebeschrijving…

inhoud, kwaliteit en geschiktheid Mandaat Bevestiging van vertrouwen van de bisschop (Bevoegde Instantie) in de (kandidaat) leerkracht voor RK godsdienstonderwijs Mandaat Bevestiging van vertrouwen van de bisschop (Bevoegde Instantie) in de (kandidaat) leerkracht voor RK godsdienstonderwijs Op basis van: doopsel, opleiding, engagement

inhoud, kwaliteit en geschiktheid Voordracht bij aanstelling In katholieke scholen voor klasleerkrachten met opdracht godsdienst vereenvoudigd tot een vermelding van het mandaatnummer op het contract dat naar het bisdom wordt gestuurd Voordracht bij aanstelling In katholieke scholen voor klasleerkrachten met opdracht godsdienst vereenvoudigd tot een vermelding van het mandaatnummer op het contract dat naar het bisdom wordt gestuurd

inhoud, kwaliteit en geschiktheid Leerplan(-nen) Normatief als kader Leerplan(-nen) Normatief als kader Verantwoordelijkheid voor (voortgezette) vorming Verantwoordelijkheid voor (voortgezette) vorming in samenhang met de nodige geschiktheid voor godsdienstonderwijs in samenhang met de nodige geschiktheid voor godsdienstonderwijs minimumvereisten (vanuit de inspectie) minimumvereisten (vanuit de inspectie)

inhoud, kwaliteit en geschiktheid Functiebeschrijving Functiebeschrijving Hangt samen met inhoud, kwaliteit en geschiktheid Hangt samen met inhoud, kwaliteit en geschiktheid Verantwoordelijkheid van de Erkende Instantie (voor alle leerkrachten LBV) Verantwoordelijkheid van de Erkende Instantie (voor alle leerkrachten LBV) ‘Luik’ voor de klasleerkracht met opdracht godsdienst (samen te voegen met algemeen gedeelte tot één functiebeschrijving) ‘Luik’ voor de klasleerkracht met opdracht godsdienst (samen te voegen met algemeen gedeelte tot één functiebeschrijving) Inspectie RKG levert een bijdrage voor de evaluatie Inspectie RKG levert een bijdrage voor de evaluatie

tot slot Godsdienstonderwijs is meer dan een juridisch kader Godsdienstonderwijs is meer dan een juridisch kader Wellicht meer dan ooit is het een relevante kritische opdracht voor een (katholieke) school: Wellicht meer dan ooit is het een relevante kritische opdracht voor een (katholieke) school: in een cultureel klimaat van veel levensbeschouwelijk- godsdienstige onverschilligheid en blinde vlekken in een cultureel klimaat van veel levensbeschouwelijk- godsdienstige onverschilligheid en blinde vlekken vanuit de rijkdom van een levende bijbels-christelijke traditie vanuit de rijkdom van een levende bijbels-christelijke traditie kansen geven tot levensbeschouwelijk-godsdienstige ontwikkeling aan kinderen van vandaag. kansen geven tot levensbeschouwelijk-godsdienstige ontwikkeling aan kinderen van vandaag. Je ziet dat aan de kinderen.