Code Groen voor het HACCP certificaat Hugo de Sitter Voorzitter centraal college van deskundigen 3 maart 2009
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard Samenvatting Vertrouwen komt te voet en gaat te paard 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Peilers van het vertrouwen Degelijk certificatieschema, opzet breed gedragen. De risico analyse staat centraal. Blijvend gericht op het product. Kwaliteit van de auditor / Harmonisatie tussen CI’s en de auditoren. Terugrapportage aan het CCVD. Goede afstemming met de RvA. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Degelijk certificatieschema Basis gevormd door de HACCP van de Codex Input van verschillende stakeholders Onafhankelijke, Onderzoeksinstituten, Inspectie, CI’s, Bedrijfsleven (producenten en retail) Geen commerciële intenties 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Risico analyse Risico analyse centraal Zware eisen aan de vakdeskundigheid van de auditor. Minimaal gebruik van checklijsten De vakbekwaamheid van de auditor moet garanderen dat de door het bedrijf uitgevoerde risico analyse met diepgang wordt beoordeeld. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Het veilige product centraal Certificering van het HACCP systeem van levensmiddelenbedrijven: bereiding, ver- en bewerking, productie, verpakken, opslag, transport,distributie, verkoop of toelevering in elke sector van de voedselketen, inclusief de primaire productie Geen diensverlenende bedrijven Zoals Verpakkingsmiddelen, procesapparatuur, reinigingsbedrijven. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Kwaliteit van de auditor / Harmonisatie Basis van het systeem Auditoren met aantoonbare branche ervaring Harmonisatie noodzakelijk om de brandbreedte van de beoordeling te versmallen Gezamenlijke behandeling van casussen. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Taken CCVD Inhoud van het certificatieschema Voelt zich verantwoordelijk voor de uitvoering van het schema Volgt de harmonisatie Volgt de uitvoering d.m.v. jaarlijkse rapportage. Feed back door de leden. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Contacten met de RvA Centraal college een Nederlandse vinding en veel toegepast. Organisatie onder toezicht RvA CCVD heeft de RvA nodig om CI te controleren 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Uitstraling van ons schema Basis voor ISO 22000 Benchmarkd door Global Food Safety Initiative samen met 3 commerciële schema’s 12 certificatie instellingen Ongeveer 2000 certificaten 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Pilot HACCP-VWA Stuurgroep VWA/CI’s/CCVD met werkgroep CI’s/VWA Zoeken naar de overeenkomsten Inzicht geven in elkaars systemen. Conclusie eerste fase: Eigenlijk niet zo verschil in uitvoering. CI moeten breed werken, VWA kan sneller de diepte in. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Tweede fase Stuurgroep CCVD, CI en VWA 3 werkgroepen, CI’s VWA, VAI, Productschappen, Hamonisatie, Logboek, Registratie. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Registratie De VWA wil gemakkelijk inzicht hebben in wie gecertificeerd is. Hoe organiseer je dat? Wat leg je precies vast? Hoe houd je het up-to-date? Concurrentie gevoelige informatie 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Logboek De VWA heeft graag inzicht in wat er zo speelt rond een certificaat Audits Afwijkingen en de vervolgacties erop Niet geïnteresseerd in de specifiek afwijking, wel in het verloop er omheen 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Harmonisatie Uitbreiding met VWA auditoren Sturing CCVD Harmonisatie noodzakelijk om de brandbreedte van de beoordeling te versmallen Gezamenlijke behandeling van casussen. Sturing CCVD Verbreden van de gezamenlijk kennisbronnen (o.a. VWA data base) 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Toekomst VWA bezig met het identificeren van groene groepen van bedrijven. Registratie op orde krijgen Harmonisatieoverleg een semi-permanent karakter geven. 100 % harmonisatie blijft een moeilijk te verwezenlijken doelstelling. 3 maart 2009 VMT Food Event 2009
Toekomst Extra verantwoordelijkheden voor het CCVD Sturing bij de harmonisatie Zorgen dat de juiste informatie binnenkomt bij het college. Nog meer dan vroeger, opletten dat ieder zijn rol goed blijft spelen 3 maart 2009 VMT Food Event 2009