Lees met elkaar de mening van Calvijn over Alcoholmisbruik Klik door naar volgende scherm.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Gewetensvrijheid.
Denken en dienen Romeinen 12-15
De drie-eenheid “omdat God Zich zo in zijn Woord heeft geopenbaard”
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Zingen Vers 1 Vrede zij u vrede zij u. Gelijk Mij de Vader zond,
Efeziërs 1:1-14.
Romeinen 15:29-33 Slot en zegenbede.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
Romeinen 15:23-28 Plannen van Paulus.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Welkom in deze kerkdienst
Rotsen en bergen en water drinken.. EschatonEschaton Het christen leven.
Wees met elkaar een Geestrijke gemeente in Jezus’ naam
Woord van Leven November 2012.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Vervuld zijn in de Geest
HET EVANGELIE BEREIKT EEN WERELD IN DOODSNOOD Romeinen 1:18-32 De gelezen preek is van Prof. Jakob van Bruggen.
Willen jullie mij helpen om jullie gehoorzaam te zijn?
Gods wil met jouw leven en hoe Hij je daarheen leidt
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Psalm 23 van een fanatieke TV-kijker Klik door naar volgende scherm.
Hartelijk welkom in deze dienst
Verband De gaven van de Geest: 1.Wat zijn het niet en wat zijn het wel 2.Welke gaven zijn er en krijgt iedereen zulke gaven? 3.Bespreking 1 Korinthe.
Welkom in deze kerkdienst
Als muziek in de de oren 1 maart 2015 Den Haag.
Wanneer gij dan bijeenkomt, is dat niet het eten van de maaltijd des Heren... 1Korinthe
Welkom in deze kerkdienst
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Zingen Vers 1 Laat ons nu vrolijk zingen! Komt, heft uw liedren aan
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
Spreuken: De nederige wijze.
Vers 1 O allerhoogste Majesteit, die in het rijk der heerlijkheid de heem'len hebt tot Uwen troon, wij roepen U, in Uwen Zoon, die voor ons heeft genoeg.
De Geest: niet tegenwerken, maar meewerken!
In deze dienst zal Ds. J.Th. Jonkman voorgaan Voor de dienst zingen we Gezang 167 Na de zegen Psalm 19: 1, 3 Schriftlezing: Prediker 7: 15 – 22 Tekst:
Het eerste lied: Psalm 25: 1, 2 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: ds. J.F. Harmanny te Hoek We lezen: Spreuken 1: 1 - 7,
Welkom.
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
We lezen: Numeri 1: ; 44 – 46 De preek gaat over Numeri 1:18b Iedereen telt mee Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied:
De geschapen mens.
De preek gaat over Efeziërs 4: : 5 Welk stempel draag jij? Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds. P.J.C. Colijn te.
Ds. Hans Eschbach Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven.
Ben jij kind van God? Hoe kun je dat zijn? Kind van God, ben je dat: -Als je gedoopt bent? Of: -Als je wedergeboren bent (Joh. 1:12/13 en 3:3)? Of: -Zijn.
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied: Psalm 89: 7 We lezen: Lucas 2: De preek gaat over: Romeinen 12: 1a Voorlezer:
 Voor welke zonden met de tong waarschuwt Paulus?  Wat vraagt hij te doen met onze woorden?  Hoe denkt God over verkeerd taalgebruik?
Met een bewogen hart aan de slag!. Romeinen brief handleiding voor zendeling 1.Met passie voor de boodschap (1:16) 2.Met visie voor de wereld (15:20)
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Welkom in deze Pinkster-dienst - een gave(n)dienst koor, voorlezing, zingende kinderen, bijdrage KIKker, preek enz. - een volle dienst laat u/je vullen.
Voorganger:Ds. J. E. de Groot Welkom in deze dienst Schriftlezing:Johannes 16: 1 – 15.
12 juni 2016 Maarn. 1 Paulus, afgevaardigde van Christus Jezus door Gods wil aan de heiligen die ook gelovigen zijn in Christus Jezus 2 genade met jullie.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Brief aan de Galaten -44- de vrucht van de geest: goedheid.
God is liefde. Geliefde broeders en zusters, als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien. Maar als.
Leer de woorden van Meester Jezus: Dan zal hij in je wonen (1); dan gaan we elkaar leren (2); dan gaan we zingen en danken (3). Laat Christus’ woorden.
U voerde gevangenen mee,
Schrijf jouw boodschap met stoepkrijt in je spreekballon.
Wetmatigheden bij Paulus
DE HEILIGE GEEST • verzegeling • verlichting • versterking
Welkom in deze kerkdienst
Les 21 Jij en Genotsmiddelen
Jongensclub ‘t Thuishonk Leuker kunnen we het niet maken,
Kom Heilige Geest Vernieuw uw kerk Vernieuw mijn leven
Welkom in deze dienst Voorganger: Ds. Hendriksen
Zing je mee (in de kerk)? De kerk Jouw gemeente Jij voor jouw gemeente
De vlieger van de Heilige Geest
Transcript van de presentatie:

Lees met elkaar de mening van Calvijn over Alcoholmisbruik Klik door naar volgende scherm

Geestrijk vocht of Geest van God? Calvijn over Efeze 5:18: ‘En wordt niet dronken in wijn, waarin overdaad is, maar wordt vervuld met de Heilige Geest’. ‘Wanneer de apostel Paulus de gemeenteleden van Efeze verbiedt om dronken te worden, denkt hij aan al het overdadig en buitensporig drankgebruik. Alsof hij zegt: “Ga je niet te buiten met drinken”. Tegelijkertijd waarschuwt hij hen voor het kwaad dat dronkenschap teweegbrengt. Onder het woord overdaad dat Paulus gebruikt, versta ik wellust en losbandigheid in allerlei vorm. Het is niet alleen maar een kwestie van zwelgen. De apostel bedoelt dat dronkaards gemakkelijk vervallen in oneerbaar en schaamteloos gedrag. Waar de wijn koning is, maakt wellust de dienst uit. Ieder die matig en fatsoenlijk wil leven, moet zich ver houden van dronkenschap. De kinderen van deze wereld hebben de gewoonte veel te drinken om op die manier vrolijk te worden. Tegenover zulke ‘vleselijke’ blijdschap stelt Paulus de heilige vreugde waarmee de Geest van God ons verheugt. Klik door naar volgende scherm

(Vrij naar Calvijns commentaar op de brief aan de Efeziërs) Calvijn somt ook de tegenovergestelde effecten op. Wat zijn de gevolgen van dronkenschap? Oeverloze losbandigheid, waardoor men zich verliest in tomeloze en onbetamelijke pret. Waar leidt geestelijke vreugde toe wanneer we daarmee vervuld zijn? Tot het zingen van psalmen, gezangen en geestelijke liederen. Dat zijn pas echt aangename en heerlijke vruchten. Het gaat hier om blijdschap door de Heilige Geest. Daarmee vervuld zijn, is het tegenovergestelde van zwaar dronken zijn’. Klik door naar volgende scherm

Bespreek met elkaar de volgende vragen: Wat is volgens Calvijn het grote risico als je teveel alcohol drinkt? Wat is volgens de reformator het verschil tussen de blijdschap die sterke drank je geeft en de blijdschap die de Geest van God ons wil schenken? Wat vind jij van de opvattingen van Calvijn over drankgebruik? Let op: dit is het laatste scherm