Op naar… 2011-2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Drempels. drempels Over de drempels met taal en rekenen Heim Meijerink Noordwijkerhout, april 2010.
Advertisements

Het 4e jaar van het VMBO op het IJburg College
Voorlichting Examinering Cohort oktober 2013.
Voorlichtingsavond sectoren Het Kwadrant Maandag 10 februari 2014
Voorlichting Examinering Cohort oktober 2012 • Wat? • Hoe? • Waar? • Wanneer? • Diploma? • Vragen?
Taal en rekenen in het mbo
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Diploma’s mbo: bouwstenen in de beroepskolom
Luisteren, hoe hoort het eigenlijk?
Loopbaan en Burgerschap Nederlands, Engels Rekenen
Taal en Rekenen in DC 2010 – 2014 Titel in kapitalen met onderlijn, lettertype Arial Size 24 Bold, indien aanwezig lettertype Monitor Bold nemen.
Rekenen in het mbo: Stand van zaken regelgeving
Instellingsexamens taal en rekenen Handreiking bij keuzes
Nederlands en vakleer samen in de BPV
Aantoonbaar competent in Leren, Loopbaan en Burgerschap
Taal en rekenen 17 april. Taal en rekenen 17 april.
Brief staatssecretaris 22 december 2008
Moderne Vreemde Talen in het mbo Actuele ontwikkelingen Netwerk EVC 17 maart 2011 Rianne Reichardt.
Dyscalculiebeleid in de praktijk:
Noor Klinkenberg 7 april 2011
Welkom Examinering Taal & Rekenen Gerard Straathof
loopbaanplanning / stuurmanskunst
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
Rekentoets locatie DEN BONGERD.
Studieloopbaanbegeleiding binnen Windesheim
Taal en Rekenen in 2010 en verder Over Taal en Rekenen gesproken ...
BeroepsPraktijkVorming binnen Competentie Gericht Opleiden
Nieuw Nederlands 4e editie
Afstudeerproject = Proeve van Bekwaamheid
Bijeenkomst niveau 4 Detailhandel
Leren en kwalificeren in de opleidingen Mediavormgever
Een blik op de Kwalificatiedossiers
Voorlichting Examinering Cohort oktober 2014
Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool is er.
BBL een apart verhaal Etalageconferentie
Burgerschap Scholen hebben de opdracht actief burgerschap
(Niets doen… alles gaat vanzelf)
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
Klas 3. Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool.
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
De N-factor, lessencyclus over netwerken
MAVO VMBO OP DE RGO.
LOB Motieven Wat wil ik?.
Rapport Meijerink in de praktijk Heleen Rutgers Taal in de Etalage 21 april 2009.
Beroepsgerichte instellingsexamens Nederlandse taal in het mbo NVE Congres - 17 november 2011 Andrea van Es - KCH Examens Anke Blacquière - ROC van Amsterdam.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Herstructurering bovenbouw tl verbetering doorstroom.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
Sneek 8 maart start Achtergrond Waar komt die zorg vandaan?  Pabo studenten blijken onvoldoende taal- en rekenvaardig  samenleving vraagt meer.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Inhaalslag start Het onderwijssysteem is goed! Maar er is zorg over het reken- en taalonderwijs. Achtergrond.
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
VMBO OP DE RGO. LEERWEGEN IN HET VMBO Basisberoepsgerichte leerweg Kaderberoepsgerichte leerweg Gemende leerweg (mavo) Theoretische leerweg ( mavo)
drempels Noodzaak: het niveau daalt Maatschappelijke zorg, politiek, media Aansluitingsproblemen (mbo,pabo) Basisvaardigheden sneeuwen onder Onderzoek.
4Cyourway 16 december Leren, Loopbaan & Burgerschap 7 ‘kerntaken’ 21 ‘werkprocessen’ 19 SHL-competenties’
DOLLARD COLLEGE LOCATIE SCHEEMDA Pilot 1.1 Collega’s Dollard College 11 maart 2010.
Voorlichting Examinering Cohort 2014 oktober 2016.
Eindtoets basisonderwijs ROUTE 8 Digitale eindtoets door het ministerie erkend. Adaptieve toets. Ieder kind doorloopt een eigen passende route van vragen.
Kwalificatie eisen Om goed in de samenleving mee te kunnen doen is een voorbereiding alleen op jouw beroep niet voldoende. Bijv. - sturing geven.
Beroepsgericht onderwijs (BGO)
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
Onderzoek rekentoets Vossius Gymnasium
Onderwijsontwerp cluster havo/vwo
Profiel- en keuzedelen kiezen
ZORPLAN MAKEN!!!.
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
LOB Motieven Wat wil ik?.
Transcript van de presentatie:

Op naar… 2011-2012

Aan het einde krijgen jullie de volgende vragen: Wat adviseer je aan het MT te verbeteren? Denk eens ‘out of the box’ Wat mag het MT aan jou vragen om te verbeteren?

Even roomser dan de paus….

Alleen bij nederlands en rekenen?? Wat wordt er bedoeld met “Onderhoudsplicht” van reeds aangetoond niveau Nederlands en rekenen? Met de onderhoudsplicht wordt bedoeld dat indien de deelnemer met het vereiste niveau Nederlandse taal en/of rekenen de opleiding binnenstroomt er gedurende de opleiding aan onderhoud van dit niveau wordt gewerkt. Bron: ECABO Alleen bij nederlands en rekenen??

Tonen van competenties Leercyclus De leervraag invulling Tonen van competenties en reflectie 3 Beslissingsbasis Kennis en vaardigheden beroepscontexten BPV Leerbedrijf Simulatie Integrale leerlijn 2 1 De leervraag invulling Opzet 2008-2009

Nederlands en Rekenen Cohort 2011-2012 = Niveau 1,2 en 3 examens in 2013 Niveau 4 examen 2014

De generieke en de beroepsgerichte eisen Nederlandse taal en rekenen kunnen zowel afzonderlijk of geïntegreerd geëxamineerd worden. Bij het uitvoeren van werkprocessen en kerntaken tijdens het examen zullen ook de onderliggende taal en rekenvaardigheden aan bod komen. Aangetoond moet worden dat ze aanbod zijn geweest echter niet het niveau waarop. Indien ervoor gekozen wordt de generieke en de beroepsgerichte eisen Nederlandse taal en rekenen geïntegreerd te examineren Maarrrrrrr….

Maarrrr…. dan dient aan de achterkant weer een opsplitsing gemaakt te worden in beroepsgericht en generiek altijd in het kader van de verantwoording richting Inspectie

Referentiekader Bij zowel taal als rekenen zijn er 4 basisniveaus (F- niveaus) binnen het referentiekader. Deze niveaus zijn gekoppeld aan de volgende 4 momenten in de schoolloopbaan van elke leerling: niveau 1F: einde van de basisschool; niveau 2F: einde van het vmbo (basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg) en einde mbo-2 en mbo-3; niveau 3F: einde van de havo en einde mbo-4; niveau 4F: einde van het vwo.

Nederlands Het referentiekader Nederlandse taal bestaat uit 4 onderdelen: mondelinge taalvaardigheid; leesvaardigheid; schrijfvaardigheid; taalbeschouwing en taalverzorging.

Bij rekenen zijn er fundamentele niveaus en streefniveaus. De fundamentele niveaus richten zich op basiskennis en basisinzichten en op een toepassingsgerichte benadering van rekenen. De streefniveaus bereiden al voor op de meer abstracte wiskunde. Voor rekenen zijn er 4 domeinen beschreven: getallen; verhoudingen; meten en meetkunde; verbanden.

Burgerschap en loopbaan

Burgerschap 1.1 Politiek-juridische dimensie 1.2 De economische dimensie 1.3 De sociaal-maatschappelijke dimensie 1.4 De dimensie vitaal burgerschap

Loopbaan Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling draagt maatschappelijk gezien bij aan employability en ondernemerschap. Daarnaast draagt de loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling bij aan de persoonlijke ontplooiing. Het gaat hierbij om het sturing geven aan het vinden van betekenisvol werk of vervolgonderwijs dat aansluit op de eigen kwaliteiten, mogelijkheden, waarden en motieven.

Loopbaan De elementen die bij loopbaanoriëntatie en -begeleiding aan bod komen zijn capaciteitenreflectie: beschouwing van de capaciteiten die van belang zijn voor de loopbaan, motievenreflectie: beschouwing van de wensen en waarden van belang voor de loopbaan, werkexploratie: onderzoek naar werk en mobiliteit in de loopbaan, loopbaansturing: loopbaangerichte planning en beïnvloeding van het leer- en werkproces, netwerken: contacten opbouwen en onderhouden op de arbeidsmarkt, gericht op loopbaanontwikkeling.

Nieuwe KD’s … eerst de basis…

2010-2011 vs 2011-2012 5.2 Beschrijving van de kerntaak Werkprocessen Noteer wat je opvalt Daarna: Werkproces beschrijving Competenties Vakkennis en vaardigheden Noteer wat je opvalt.

Tonen van competenties Leercyclus De leervraag invulling Tonen van competenties en reflectie 3 Beslissingsbasis Kennis en vaardigheden beroepscontexten BPV Leerbedrijf Simulatie Integrale leerlijn 2 1 De leervraag invulling Opzet 2008-2009

AVM

AVM

Verkoper

VK

Verkoopspecialist

Filiaalmanager

Ondernemer

Aan het einde krijgen jullie de volgende vragen: Wat adviseer je aan het MT te verbeteren? Denk eens ‘out of the box’ Wat mag het MT aan jou vragen om te verbeteren?