Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Veranderingen in het klacht- en tuchtrecht
Advertisements

Een gebrek aan patiëntveiligheid
Visie op verplegen  .
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Medisch beroepsgeheim onder druk: trend of toeval?
Juridische aspecten van eHealth Startconferentie INPREZE 25 juni 2013 mr. dr. Anton Ekker.
Kwaliteitsregistratie voor verpleegkundigen, hoe en Waarom?
De Wet BIG en taakherschikking
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
VOORSTEL TOT HERVORMING VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Walter Michielsen Ondervoorzitter Nationale Raad.
Basisveiligheid B-VCA V.04 Module 1
Huisvredebreuk en ambtelijke huisvredebreuk
Medico-legale status van richtlijnen
1 Federatieve Studiekring Utrecht 8 januari 2008 BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID mr Adri P. Kranenburg Advocaat/Attorney at law Van Mens & Wisselink, Amsterdam/Rotterdam.
Aansprakelijk? Reken maar…!.
Beroepscode voor pedagogen- keurslijf of keuzemenu?
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Klachtenbehandeling Niveau 2 Kerntaak 2.
Bent u al klaar voor Taakherschikking?
Juli ’14AFDO-NCI Persoonlijke aansprakelijkheid van vrijwilligers en bestuurders Dronten 5 oktober 2009 Wietze Smit.
Opdracht 6 Procesmodel Domeinmodel Regels.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Docent Mr. Eppo van Koldam
De nieuwe voorschrijvers
Patientveiligheid: juridische aspecten
Tuchtrecht in Nederland
SKE Klachtencommissie Rotterdam en Zuid-Holland Zuid
Patiëntveiligheid en medische fouten
Hoofdstuk 1 De verantwoordelijkheid van ingenieurs
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Hfdst 15 strafprocesrecht
Het wettelijk statuut van klinisch psychologen en psychotherapeuten
Hfdst. 9 De strafbepaling
Herregistratie BIG-register
Het discriminatieverbod en redelijke aanpassingen Annelies D’Espallier
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Professionalisering van de jeugdzorg in Nederland
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Wettelijk kader Kwaliteitswet zorginstellingen
Het deskundigenbericht in het civiele recht
Beroepsgeheim en verschoningsrecht RC Actueel Verschoningsrecht notaris beperkt - de Volkskrant De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het.
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Rianne Ronden, Huisarts
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
VGS-CCO symposium 2010 fouten door zorgverleners Gerard GM Essed.
Help, mijn dokter maakt een fout?! Symposium Dokter in nood 8 november 2011 Mevrouw mr. J.C. van den Dries
“Juridische aspecten taakherschikking” A. Pfaff, anesthesioloog.
De rechten van de patiënt.. Herman Nys Centrum voor biomedische en recht KU Leuven.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
Klokkenluidersregeling Actan adviseurs & accountants
Beroepsvereniging voor Wetenschappelijke Psychotherapie BWP vzw
Wet BIG ?.
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens.
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
Huisvredebreuk en ambtelijke huisvredebreuk
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
PHYSICIAN ASSISTANT (kortweg PA) PA WEEK 2018
studiedag 26 oktober 2018 agressie in de zorg
Transcript van de presentatie:

Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid

Inleiding Steeds vaker aandacht besteed aan juridisch aspect Belemmerd ondersteuning kan bieden bij de behandeling van en de communicatie met patiënten of cliënten Artikel: relevante wetten toz van klinisch psychologen

Registratie als klinisch psycholoog Specialismeregister voor klinisch psychologen en BIG-register psychotherapeuten op te heffen. Specialistische diskundigheid is diagnostiek en behandeling van complexe vormen van psychopathologie. Ook deskundigheid psychotherapie Wanneer ingeschreven NIP tot specialisme worden toegelaten

Indien niet, psycholoog binnen 5jaar zich bekwaamt in dat onderdeel Gezondheidspsychologen ingeschreven als klinisch psycholoog geldt zelfde overgangsregeling

Tuchtrechterlijke aansprakelijkheid 3.1. Tuchtrecht en maatregelen BIG-registratie -> niet alleen recht beschermde beroepstitel maar ook zich houden aan Wet BIG geregelde tuchtrecht Tuchtcollege bepaald als klacht gegrond is of ongegrond. Gegrond: - Waarschuwing - Berisping - Geldboete van max 4500euro

- Schorsing BIG-register (max. 1jaar) - Gedeeltelijke ontzegging beroep uitoefenen. - doorhaling inschrijving BIG-register Wanneer doorhaalt in BIG-register niet geoorloofd tot verder beroepsuitoefing.

3.2. Reikwijdte van tuchtrecht ‘Alle verrichtingen rechtstreeks betrekking hebben op persoon en van ziekte genezen, voor het ontstaan van ziekte te behoeden of gezondheidstoestand te beoordelen.’ ‘Alle andere verrichtingen met betrekking op een persoon en diens gezondheid te bevorderen of bewaken.’

Op basis van tuchtnormen: Persoon wiens gezondheidstoestand bijstand verleent of bijstand is ingeroepen. Degene die bijstand tot zijn gezondheidstoestand behoeft De naaste betrekkingen van de onder 1 en 2 bedoelde personen

3.3. Tuchtrechterlijke beoordeling = Aangeklaagde beroepsbeoefenaar binnen de grenzen van bekwame beroepsuitoefening is gebleven? Tuchtcolleges veel bezig met aanklagen van gezondheidspsychologen behandelen vb. Geheimhoudingsplicht. Grootste aantal: verstrekken van informatie aan derden. Gedragsregels worden in acht genomen

Civielrechterlijke aansprakelijkheid Indien fout is gemaakt en patiënt lijdt schade kan psycholoog of instelling aansprakelijk gesteld worden -> schadevergoeding dit gedrag = wanprestatie of onrechtmatige daad. Bij schade kijken resultaat of inspanningsverbintenis is.

Wanneer klacht -> kijken naar overeenstemming tussen verschillende beroepsuitoefenaars. Is gebaseerd op vakliteratuur, gedragsregels en beroepscodes (Beroepscode voor psychologen 1998). Wanneer handelt volgens gangbare methode -> niet altijd sprake van fout

Bekwaam handelen als psycholoog? Sprake van bekwaam handelen -> vakgenoot zou hetzelfde doen. Betreffende klinische psycholoog hoeft dus niet aan hoogste normen te voldoen. Wel aan de professionele norm!

Strafrechterlijke aansprakelijkeheid Wetboek van Strafrecht Gaat over delictsomschrijvingen met strafrechterlijke vervolging. Het Openbaar Ministerie Opsporing en vervolging van strafbare feiten Wederrechtelijkheid en schuld Wederrechtelijkheid ontbreekt bij de betreffende handeling medisch is.

Strafrechterlijke vervolging van instelling Wanneer een strafrechterlijke verwijtbare fout is gemaakt door organisatorische fout of wanneer moeilijk vast te stellen hoe fout is ontstaan.

Klachtrecht en aansprakelijkheid Cliënt kan een ingerichte klachtenprocedure behandelen bij ontevredenheid -> klachtrecht cliënten zorgsector zijn verplicht regeling te treffen. Toetsingskader: bij fout handelen of nalaten van de zorgaanbieder -> onderzoek oorzaak fout. Klachtenfunctionaris: eerste opvang van klachten en kan bemiddelingspoging doen tussen klager en aangeklaagde

Bestuurrechterlijke aansprakelijkheid Kwaliteitswet zorginstellingen: bevordering van de volksgezondheid. Kwaliteitsnorm: in kwaliteitsweg zorginstellingen opgesteld. Doel: Doeltreffend, doelmatig en patiëntgericht handelen. Gezondheidsinspectie: toezicht houden op naleving van deze gezondheidsnormen.

Enkele conclusies en aanbevelingen Handeling van klinisch psychologen moet volgens de professionele normen. Ook moet men bekwaam en redelijk handelen zoals een vakgenoot dit zou doen. Daarnaast zijn er ook nog beroepscodes en gedragsregels die gelden.