De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

studiedag 26 oktober 2018 agressie in de zorg

Verwante presentaties


Presentatie over: "studiedag 26 oktober 2018 agressie in de zorg"— Transcript van de presentatie:

1 studiedag 26 oktober 2018 agressie in de zorg

2 Aan de hand van enkele casussen over incidenten gaan we dieper in op de wettelijkheid van de interventie die er op kan volgen

3 Casus 1 pol - principe

4 De Politiediensten worden opgeroepen om bijstand te verlenen bij het geven van een inspuiting in afzondering

5 Proportioneel opportuniteit legaal

6 Casus 2 begrip goede werknemer

7 Hulpverlener loopt achter patiënt met dementieel TOESTANDSBEELD
Hulpverlener loopt achter patiënt met dementieel TOESTANDSBEELD. Tijdens het achtervolgen steekt de patiënt plots de straat over en wordt hij gegrepen door een auto. Fuge binnen deze afdeling is een zeldzaamheid.

8 Artikel 1362 BW BEGRIP GOEDE WERKNEMER drie criteria De schade moet bewezen zijn; De fout van diegene die de schade heeft toegebracht moet bewezen zijn; (zorgvuldigheidsprincipe) Er moet een oorzakelijk verband bestaan tussen die schade en de fout.

9 Zorgvuldigheidsprincipe De hulpverlener moet bij zijn werkzaamheden de zorg van een goede hulpverlener in acht nemen en handelt daarbij in overeenstemming met de op hem rustende verantwoordelijkheid, voortvloeiende uit de voor hulpverleners geldende professionele standaard.

10 Dit houdt in dat de hulpverlener in bepaalde (nood)situaties moet kunnen overgaan tot een maatregel of handeling wanneer hij overtuigd is dat deze keuze gemaakt zou worden door ieder andere redelijk bekwame en redelijk handelende vakgenoot in dezelfde omstandigheden.

11 Casus 3 schuldig verzuim

12 Hulpverlener weigert te assisteren bij een acute noodsituatie in nabij gelegen afdeling met als reden dat hij zijn afdeling niet alleen kan laten

13 Artikel 422 bis strafwetboek Hij die verzuimt hulp te bieden; Aan iemand die in groot gevaar verkeert; Waarbij de betrokkene zelf de toestand heeft vastgesteld; Ofwel door iemand die zijn hulp kwam inroepen en hem de toestand heeft beschreven; En er geen ernstig gevaar is voor zichzelf of voor anderen.

14 Casus 4: zwijgplicht

15 Een ambulancier wordt bij het ophalen van een gewonde patiënt met hiv aangevallen door desbetreffende patiënt. er is vermoedelijk bloedoverdracht

16 Artikel 458 bis zwijgplicht Noodtoestand een geheimhouder kan niet toelaten dat de fysische of psychische integriteit van een persoon zal geschonden worden. Wie ondanks zijn zwijgplicht, de brandweer, de politie, een voorbijganger… informeert omdat dit de enige mogelijkheid is om een noodsituatie te verhelpen, kan zich beroepen op de rechtsfiguur van de noodtoestand.


Download ppt "studiedag 26 oktober 2018 agressie in de zorg"

Verwante presentaties


Ads door Google