Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ondeugdelijke TV -Arrest
Advertisements

van verdragsbepalingen
Internationaal privaatrecht, het EVO-verdrag en Rome II
Vrij verkeer van werknemers
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
Bernard en Bosman vergeleken Frank Hendrickx.
Organisatie van het gerecht
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Stellingen Filmauteursrecht. aansluitingsvoorwaarden waarbij primaire openbaarmakings- rechten op voorhand worden overgedragen aan een CBO zijn in strijd.
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
St. Fair Huur voor Verhuurders Vergadering VGB 23 november 2010 Peter van den Oord.
Rechtshandelingen van de Unie
Actualiteitenseminar ASSER 28 mei 2010 DE ZAAK BERNARD Mr. Frans M. de Weger “Systeem en werking van de FIFA opleidingsvergoedingen”
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Regeling De dienstenrichtlijn
Ontwikkelingen in de Nederlandse rechtspraktijk
Masterproef door Charles Claeys.  Is het mededingingsrecht van toepassing op de vrije beroepen?  In welke mate?  Is er ruimte voor zelfregulering?
De Patiëntenrichtlijn
Het IVRK in personen-, familie- en jeugdzaken
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
Arrest Hendrikx - Peters
EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Europese Samenwerking
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Invloed van nationale regeringen, parlementen en burgers
Doelstellingen en beginselen
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Vrijheid van vestiging
Hoofdstuk 4 EU-instellingen.
Pensioenverzekeren over de grens
Verdragen en inleiding Europees Recht
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Leiden University. The university to discover. Elektronisch procederen bij de bestuursrechter Marga Groothuis NVvIR, Den Haag 23 juni 2011.
Nodeloos verwarringsgevaar ook bekend als slaafse navolging
Samenwerking tussen de Nederlandse rechter en de NMa Bijeenkomst Ver. Voor Mededingingsrecht 29 januari 2004 André Andeweg.
Bernard, het transfereren naar NL Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus ‘s-Gravenhage 28 mei 2010.
2.4 Strafrecht: De rechter
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Vrij verkeer van werknemers
Wijzigingen ontslag- en flexrecht door nieuwe Wwz
Vrouwe justitia.
Opvolgend vervoer: een nuttig instrument
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
vrij verkeer beginselen
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit
Het nieuwe arbeidsrecht 2015
8.2 Hebben we baat bij de EU? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Europese interne markt Harmonisatie Monetaire Unie © Noordhoff Uitgevers 2012.
WELKOM Studiedag 15 maart instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek Welkom Mededelingen Programma Resultaat Geluid mobiele telefoons uitschakelen.
Symposium Rechtspositie huishoudelijk personeel 26 november 2015 ‘Werken in het huishouden: geen baan als alle andere’
Workshop Congres Sociale Raadslieden – Gevolgen van de Koppelingswet.
Dag van het arbeidsrecht 17 juni 2015 Magna Charta – Academie voor de rechtspraktijk Procesrecht en WWZ Mr. H.Th. van der Meer.
Harmonisatie arbeidsvoorwaarden bij outsourcing
Gedeeltelijke werkhervatting na arbeidsongeschiktheid
Definitieve arbeidsongeschiktheid Einde AO wegens overmacht
Software en het Weens Koopverdrag
25 jaar (uitsluiting van het) Weens Koopverdrag in Nederland
Symposium Relativiteitsleer EUR
UW RECHT OP VISIE.
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Transcript van de presentatie:

Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010

Nederlaag in de rechtbank overwinning voor de sport ? Prof. dr. Stefaan Van den Bogaert

De feiten

Franse wetgeving 1. Artikel 23 Handvest van het beroepsvoetbal van de Franse voetbalbond Bij het normale einde van het contract [als speler van de categorie ‚beloften’] heeft de club het recht van de wederpartij te verlangen dat zij een contract als beroepsspeler tekent. -

Franse wetgeving 2. Artikel L van het Franse arbeidswetboek Behoudens toestemming van partijen, kan het contract voor bepaalde tijd slechts in het geval van ernstige wanprestatie of overmacht worden beëindigd vóór het verstrijken van de looptijd daarvan. Neemt de werknemer deze bepalingen niet in acht, dan heeft de werkgever recht op schadevergoeding die overeenkomt met de geleden schade.

Het geschil -Conseil de prud’hommes (rechterlijke instantie voor arbeidsgechillen): € ,35 -Hof van Beroep: vernietiging vonnis -Hof van Cassatie: prejudiciële vragen

Prejudiciële vragen 1) Verzet het in [artikel 39 EG] neergelegde beginsel van het vrije verkeer van werknemers zich tegen een bepaling van nationaal recht op grond waarvan een speler van de categorie ‚beloften’ die bij afloop van zijn opleidingsperiode een contract als beroepsspeler tekent bij een club uit een andere lidstaat van de Europese Unie, kan worden gelast schadevergoeding te betalen?

Prejudiciële vragen 2) Zo ja, vormt de noodzaak om de indienstneming en opleiding van jonge beroepsspelers aan te moedigen een legitieme doelstelling of een dwingende reden van algemeen belang die een dergelijke beperking kan rechtvaardigen?”

Arrest HvJ 16 maart Dit geval valt binnen de werkingssfeer van artikel 45 VWEU: economische activiteit, beroepsvoetballer, horizontale werking -Het vrije verkeer van werknemers is beperkt -Er bestaat een rechtvaardigingsgrond -De Franse regeling is niet noodzakelijk om het gestelde doel te bereiken -Olympique Lyonnais verliest

Enkele algemene opmerkingen -1e sportgerelateerde zaak sinds nieuwe Verdrag -1e uitspraak sinds Bosman over transfervergoedingen (Balog, Lehtonen) -Grote Kamer – rapporteur -Opvallend: weinig tussenkomsten -Bosman: oorlog – Bernard: vrede -?

Betekenis -Inzake EU recht: -Juridisch in de lijn der verwachtingen -Nil novi sub sole -Bosman all over the place

Betekenis voor de sport -Opleiding jongeren als legitieme doelstelling bevestigd -Franse wetgeving is niet toelaatbaar, wat betekent dit voor nieuwe FIFA regels inzake vergoeding kosten opleiding? (paras ) -Vermelding Artikel 165 VWEU over sport (par. 40)