Even voorstellen Anja Hol

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Ervaringen in samenwerking
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Realisatie kindcentrum
Dagarrangementen kans of bedreiging?
Wie zijn wij? • Stichting Regionale Kinderopvang de Paraplu • Vanaf 1991 professionele kinderopvang in de Kempen • Begonnen met 1 vestiging in Bladel.
Presentatie varianten Schepenenstraat1 Brede School Schepenenstraat Presentatie 12 februari 2008 raadsbijeenkomst.
Presentatie IKC Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Borger-Odoorn, Borsele, Delft, Den Helder, Diemen, Dordrecht, Eersel, Eindhoven, Enschede, Gaasterlân-Sleat,
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
combinatiefuncties woensdag 12 september D&C Amsterdam Alda Koolmees
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
LeerKansenProfiel op De Buutplaats Harro Veerman - coördinator
Jeugd investeert in Amsterdam, Amsterdam investeert in jeugd 1 januari 2003 Doorlopend activiteitenaanbod: Afstemming school en vrije tijd Tussenbalans.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Bedrijfsbezoek ‘Active Ageing’
Inhoudelijke samenwerking “……..Palet Vliedberg”
Brede school: Spelen in verbondenheid
EERSTE JAAR Kopgroep wethouders voor kindcentra
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Harmonisatieplannen kabinet
Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderdagverblijven
Gemeente en onderwijs een sterk koppel Afstemming ZAT, passend onderwijs en CJG in LEA Datum 12 januari 2010 NJi Onderwijs.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Slotconferentie Dagarrangementen en Combinatiefuncties Met volle kracht vooruit! Slotconferentie Dagarrangementen en Combinatiefuncties Met volle kracht.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Welkom Informatieavond BS De Meerhoef 5 april 2011.
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
De Wingerd: een brede school in ontwikkeling….  Ontwikkelingsarrangementen  Buurt  Kunst en cultuur.
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Wonen zorg en welzijn in Krakeel Hoogeveen
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
Herstructurering Sociaal Domein
Ontwikkelen van een opvangaanbod binnen de brede school Swolgen “ Naar een gezamenlijk aanbod van onderwijs,opvang, peuterspeelzaalwerk en activiteiten”
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
Presentatie| door: Verkenning ontwikkeling Dorpscentrum - Multifunctionele Accommodatie Kloetinge 2015.
SHEETS TBV DEELTIJD EN VOLTIJD WEEK 2: DEEL 1 ‘SCHOOL MET DE 5 O’S’ ACHTERGRONDINFORMATIE School en Samenleving.
Welkom bij Freekids: Buitenschoolse Opvang (BSO) Peuterspeelzaal ‘t Krekeltje.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
Alle peuters naar voorschoolse voorziening….. een gemeentelijke verantwoordelijkheid?
Welkom op de informatieavond van bs Groene Vallei
Sportieve omgeving / onderneming Hulsberg Jack Opgenoord Huis voor de Sport.
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
De doorgaande lijn ( Fotopagina intentieverklaring Spilpartners Jeugdgezondheidszorg Kinderopvang Onderwijs Gemeente Lumens Groep.
Gemeente Rotterdam 23 en 29 maart 2016 Informatiebijeenkomst Leren Loont! en beleidsregel. po, vo.
Kloppend voorzieningenhart Warmond. 2 3 Maatschappelijke trends Vergrijzing en ontgroening Multiculturalisering Individualisering Drukker leven (ook.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Werken aan de doorgaande lijn van 0-13 jaar De visie van 7 onderwijsbestuurders.
Introductie bijeenkomst Vensterschool Selwerd Paddepoel Eugène Hegeman, Freek Molenkamp, Mariëlle Reneman.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Kindcentrum [naam] Voor ieder kind van 0 tot 13 jaar!
Het CJG team in de wijk CJG teams aan de slag! Verbinden preventief jeugdbeleid, Jeugdzorg en Passend onderwijs Presentatie is ontwikkeld door:  Ans Hermans.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
Brede school Warmond Van droom naar werkelijkheid.
Welkom!. Mag ik u om te beginnen eerst een gewetensvraag stellen……
14 experimenten in krimp- en anticipeerregio’s Evaluatie Anne-Jo Visser Programmamanager.
Kloppend Hart van Warmond Bredeschool Samenwerking Yvonne Keijer Bredeschool coördinator Gemeente Teylingen.
De verbinding tussen zorg en welzijn in de wijk. MISSIE Participe bevordert: welzijn in de wijk en zorg voor thuis.
Kindcentrum De Troubadour samen aan het roer Mirjam Brussée Afdelingsmanager 0-6.
‘Het IKC: wat worden kinderen, ouders en medewerkers daar wijzer van?’ Margriet Hofstee, Kinderopvang Zonnekinderen.
Presentatie Inloopavond Integraal Kindcentrum Zevenhoven Noordeinde 26 oktober 2016, Teylersplein Nieuwveen.
Ontwikkelingen Peuterspeelzaal
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Kinderopvang Humanitas Een visie op kinderopvang en passende accommodaties

Even voorstellen Anja Hol Voorzitter Raad van bestuur Kinderopvang Humanitas 300 kinderopvanglocaties 2600 medewerkers Omzet €100 miljoen

De situering van kinderopvang Ouders kiezen bij voorkeur een locatie dicht in de buurt van hun huis Prijs en kwaliteit zijn meestal géén selectiecriteria Peuterspeelzalen hebben van oudsher een relatie met de basisschool, kinderdagverblijven niet, BSO wel Wetgeving gaat steeds meer eisen stellen aan samenwerking met basisscholen

Kinderopvang en relaties met andere instanties Kinderopvang is voor ouders veelal het eerste contact met een externe ‘instantie’, naast het consultatiebureau Kinderopvang wordt gezien als ‘vindplaats’ Kinderopvang wordt voor basisscholen een steeds belangrijker PR-middel Kinderopvang heeft (net)werkrelaties op wijk- en gemeenteniveau

Kinderopvang: samenwerken Onderwijs Welzijn Opvang Sport Cultuur Zorg

Samen(-)werken

Ontstaan vanuit noodzaak Arbeidsparticipatie: tekort aan arbeidskrachten en vergrijzing Geschikte locaties zijn moeilijk te vinden Ontwikkelingskansen, doorgaande ontwikkelingslijn, invulling vrije tijd: steeds meer wettelijke Sluitende ‘dagarrangementen’: ‘rust’ voor kinderen en ouders: motie van Aartsen/Bos Steeds meer afstemming rond zorgkinderen Zorg om segregatie, zorgdragen voor sociale inclusie

Kinderopvang en de buurt kiezen voor samenwerking ? of ...

De locatie is de sleutel tot succes Losstaande kindercentra zijn passé, MFA’s en brede scholen zijn de toekomst Meer dan de som der delen Meer realiseren met elkaar dan los van elkaar Plusactiviteiten bovenop de kernactiviteiten Een veilige woonomgeving is belangrijk voor kinderen en ouders

Profielen Kinderopvang en Onderwijs Verrijking Zorg en Welzijn Gelijke kansen voor alle kinderen: segregatie tegengaan Voorkomen en bestrijden van ontwikkelingsachterstanden Verrijking Brede sociale ontwikkeling van kinderen, veilige buurt Verbreding aanbod op sociaal, cultureel en sportief gebied Basisvoorziening in de wijk, bevordert sociale samenhang Zorg en Welzijn Verbreding van de zorg rond kinderen, ouders, buurt en ouderen Cluster van aanbod van diverse voorzieningen

Kiezen op basis van……. Inhoud Welzijn en ontwikkelingskansen voor kinderen en ouders Arrangementen/activiteiten gericht op kinderen en ouders Structuur Hand in hand met andere instanties in de buurt Eigen identiteit en kernactiviteit: we zijn en blijven kinderopvangaanbieders - Pro-actieve houding, we hebben weinig historie, onderlinge afstemming van taken binnen het geheel Multifunctionele Accommodatie Waar mogelijk onderdeel van een buurtvoorziening

Hoe starten we? Wat is de visie van de gemeente? Waar zitten onze samenwerkingsmogelijkheden? Wat speelt in de buurt/de wijk? Wat is het voorzieningenaanbod? Wat kunnen we bieden? Wie en hoe groot is de doelgroep? Wat kost het in geld en tijd?

Gesprek met partners Hoe werkt u, wat heeft u te bieden? Wat kunnen we samen meer en beter? Welke andere partners moeten er aan tafel voor een breed gevarieerd aanbod? Hoe stellen we onze kernactiviteit veilig? Hoe kunnen we ons verbijzonderen? Welk budget is beschikbaar?

10 belangrijke criteria Gezamenlijke visie Kind centraal Ouders betrekken Maatwerk in de wijk Multidisciplinaire samenwerking Doorgaande lijnen Professionele houding Structurele aanpak Geschikte en beschikbare ruimte Zichtbaar maken van de resultaten

Samenwerking leidt tot ……… Gezamenlijke uitgangspunten Gezamenlijke missie, visie en doelen Gezamenlijk (pedagogisch) raamplan Gezamenlijke (jaar/werk)plannen en concrete activiteiten In een daadwerkelijk multifunctionele accommodatie: delen van ruimten en voorzieningen van de ander én die van onszelf

Samenwerken

Multifunctioneel centrum Een netwerk van onderwijs, zorg en welzijn en vrijetijdsvoorzieningen rond kind, gezin en buurtbewoners

Wat is daar voor nodig? Een visie van de gemeente op sociale samenhang, een veilige woonomgeving, zelfredzaamheid en zelfstandigheid van haar burgers Een integrale ketenbenadering, waardoor duurzame relaties met partners mogelijk zijn Een visie van de gemeente op maatschappelijk vastgoed: een huurtarief van € 200,-- per m2 is een sta-in-de-weg Goede samenwerking met woningcorporaties, zij blijken een stabielere partners dan gemeenten

Een passende accommodatie Rekening houden met het gebruik van het gebouw: b.v. na 15.00 uur staat een school voor 80% leeg, kinderopvang gebruikt veelal niet meer dan 10% De moderne opzet van MFA’s/brede scholen is mooi, maar heeft vaak niet de gebruikers voor ogen Een visie op breed het gebruik/de multifunctionaliteit is noodzakelijk