De vierde pijler van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Hoofdstuk 3: Naar een typologie van de vierde pijler Synthese Hoofdstuk 3: Naar een typologie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 Wat doet Europa voor de beroepsopleiding? Wegwijs in de Europese mogelijkheden: EUROGUIDANCE, PLOTEUS, EUROMODULES… Tanja Biebaut & Jef Vanraepenbusch,
Advertisements

Senegal Senegal.
Ouderwerking – School Verzekeringen
Ontwikkelingssamenwerking en internationale aspecten van de kinesitherapie Een case study Prof. F. Staes.
“ - een platform voor ICE in Vlaanderen” Dries Van Den Broucke – 14/09/2012.
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
VZW Joe English, Kunstschilder
Olga Haarman, 11 juni 2009 Kulturhusberaad Positionering van het Kulturhus 1.
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Gemeenten ondersteunen Noord-Zuidinitiatieven Jacques MEVIS 4de pijlersteunpunt –
Infomoment Oproep ontwikkelings- educatie oktober 2013.
Het laatste lid en de nieuwste lichting Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau & Universiteit Utrecht Hilversum,
3. Het sociaal-economisch systeem
Welvaart Hoofdstuk 4.
Trias steunt ondernemende mensen in het Zuiden. Aandelen in ondernemerschap, aandelen in ontwikkeling.
Middelen voor je buurt, je dorp je streek? Over oproepen, fondsen en projectrekeningen in de schoot van de Koning Boudewijnstichting Ludwig Forrest 23/03/10.
Dorcas is een internationale hulporganisatie die in twintig landen in Oost-Europa en Afrika projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas.
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
Meeting Vlaamse ASP- scholen Overzicht van mogelijke initiatieven rond internationalisering in het onderwijs.
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Het aanbod aan draagvlakversterking voor ontwikkelingssamenwerking in België Tom de Bruyn (HIVA KULeuven)
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
Impact van de financiële en economische crisis op het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking PULSE lanceringsdag 27 november 2009, Brussel Tom De Bruyn.
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Convenant Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008 Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
India als opkomend land
1 WIJZIGINGEN UNIEK VERSLAG. 2 Agenda Verbeteringen Veranderingen formulieren Praktische herinneringen Nieuwe formulieren Sociale en culturele participatie.
Studiedag project onderwijs, stage en tewerkstelling van jongeren met ASS.
Erfgoedinstellingen zoals musea, archiefinstellingen, heemkundige kringen, kerkfabrieken enz. zetten de deuren open en organiseren tal van activiteiten.
WAT KAN HET LEONARDO DA VINCI PROGRAMMA VOOR U BETEKENEN? Brussel, 26 november 2009.
Wie geef jij een glimlach?
Samen komen we verder! Stimuleringsprogramma Mentorprojecten 13 november 2007 Niels van Zeben.
NGO’s in het OOG van de STORM. “Hoe goed is het goede doel?” “Van elke € 100 gaat er slechts één naar het Zuiden” “Geen financiële transparantie in de.
ScaldWIN, Internationale Scheldeweek 2011 De Schelde, rivierstroom als levensstroom.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
V IERDE PIJLER VAN DE V LAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Hoofdstuk 8: Ondersteuning van gemeenten en provincies.
PARTNERORGANISATIES. VOORBEREIDING Via bestaande partnerorganisaties nieuwe zoeken Via bestaande partnerorganisaties nieuwe zoeken In gesprek gaan In.
De vierde pijler van de ontwikkelingssamenwerking Daphné Holvoet 1BASWc Academiejaar
26 februari 2010 “zet mij in cc” invalshoek: het lokaal cultuurbeleid & spreiding van podiumkunsten Andy Vandervoort.
TECHNIEK OP SCHOOL IN DE 21 STE EEUW SYNERGIE PROJECT BC2000 Presentatie samenwerking Buninessclub 2000.
SOS SCHULDEN OP SCHOOL Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente.
Afdeling Internationale Relaties Onderwijs en Vorming Voor twinning ontmoetingsdag 9/02/2011 Ilse Scheirlinckx.
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
10/03/2015 CD&V Senioren Buurt-, wijk- of DORPSRESTAURANTS.
Aanvragen van een KA2/S2S-partnerschap in het schoolonderwijs (2015)
Projectgroep: Gemeenschappelijke Contextanalyses (GCA)
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Middelen voor je buurtproject 21 maart Sessie 1.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Oudere migranten en eenzaamheid Een vergeten thema? September 2015 Harry Moeskops.
De vrijwilliger-loze maatschappij Presentatie Vrijwilligersmarkt 10 oktober 2015 Karel Loohuis, Burgemeester gemeente Hoogeveen.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Welkom!! Namens de Ouderraad. Wat is een ouderraad? We zijn een groep enthousiaste ouders die graag iets extra betekenen voor de school en de kinderen.
Noord-Zuidsamenwerking Deinze De GROS vandaag en morgen Oost-Vlaanderen, een solidaire provincie We maken er samen werk van ! Februari 2014.
NOORD-ZUIDWERKING IN EEN LOKALE OVERHEID Het is zo slecht verdeeld op de wereld, zo ongelooflijk slecht, dat we weten dat dit zo niet kan blijven duren.
5 jaar Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling Nieuwe initiatieven op stapel Frank Depoortere 28 oktober 2009.
Welkom!! Namens de Ouderraad.
Waarom we dit project opstarten?
Lokaal Sociaal Beleid.
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Dat gaat naar het meanderplein toe!
Lokaal loket kinderopvang
De toekomst van de maatschappelijke stage
Lokaal loket kinderopvang
Sportplatform De ontwikkeling van HARDERWIJK ACTIEF
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Transcript van de presentatie:

De vierde pijler van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Hoofdstuk 3: Naar een typologie van de vierde pijler Synthese Hoofdstuk 3: Naar een typologie van de vierde pijler Synthese

Definitie vierde pijlerorganisaties en - initiatieven  Dit zijn organisaties en initiatieven die een zekere mate van engagement ten opzichte van ontwikkelingssamenwerking in termen van tijd, organisatie en arbeidsmiddelen (die vrijwillig kunnen zijn) inhouden

Waar gaat hoofdstuk 3 over?  Over ontwikkelingssamenwerking:  Intensiteit van de inzet  Ontwikkelingssamenwerking als nevenactiviteit of bijkomende doelstelling of als hoofddoelstelling  Inbedding in bestaande institutionele structuur  Geografische focus  Samenwerking in Noord en Zuid  Over ontwikkelingssamenwerking:  Intensiteit van de inzet  Ontwikkelingssamenwerking als nevenactiviteit of bijkomende doelstelling of als hoofddoelstelling  Inbedding in bestaande institutionele structuur  Geografische focus  Samenwerking in Noord en Zuid

Intensiteit van de inzet  Vermaatschappelijking van ontwikkelingssamenwerking uit zich op verschillende manieren:  Meesten sporadisch bezig met het Noord-Zuidthema:  Organiseren inzamelacties van middelen of goederen voor een derde  Vrijwilligers:  Inzet voor campagnes van NGO’s  Stage doen bij een project in het buitenland  Deelnemen aan een inleefreis  Vermaatschappelijking van ontwikkelingssamenwerking uit zich op verschillende manieren:  Meesten sporadisch bezig met het Noord-Zuidthema:  Organiseren inzamelacties van middelen of goederen voor een derde  Vrijwilligers:  Inzet voor campagnes van NGO’s  Stage doen bij een project in het buitenland  Deelnemen aan een inleefreis

Intensiteit van de inzet  Uit een enquête in opdracht van bij 1003 Vlamingen bleek dat 58% in 2007 persoonlijk geld heeft gegeven ten behoeve van de Derde Wereld  Het bedrag dat men gemiddeld doneerde, neemt toe  Uit een enquête in opdracht van bij 1003 Vlamingen bleek dat 58% in 2007 persoonlijk geld heeft gegeven ten behoeve van de Derde Wereld  Het bedrag dat men gemiddeld doneerde, neemt toe BedragIn 2003In 2004In 2007 < €1018,616,511,8 €10 - €29,941,341,433,0 €30 - €33,324,025,828,5 €100 - €249,98,610,316,3 €250 - €999,96,85,37,9 > €10000,60,52,4 Totaal100,0 Bron: Pollet & Huybrechts 2007, p. 35

Intensiteit van de inzet  1/8 respondenten verkoos om rechtstreeks aan het Zuiden te steunen (zonder tussenkomst België)  redenen? (Bron: Pollet & Huybrechts 2007, p. 41)  60%Zekerheid dat de steun goed terechtkomt  30%Heeft te maken met de persoon aan wie men geeft  8%Directe betrokkenheid, mensen gelukkig maken  2%Uit traditie  Andere manieren om te helpen:  Meer dan 1/10 Vlamingen helpt al eens met organisaties voor ontwikkelingssamenwerking mee (Bron: Pollet & Huybrechts 2007, p. 40)  1/8 respondenten verkoos om rechtstreeks aan het Zuiden te steunen (zonder tussenkomst België)  redenen? (Bron: Pollet & Huybrechts 2007, p. 41)  60%Zekerheid dat de steun goed terechtkomt  30%Heeft te maken met de persoon aan wie men geeft  8%Directe betrokkenheid, mensen gelukkig maken  2%Uit traditie  Andere manieren om te helpen:  Meer dan 1/10 Vlamingen helpt al eens met organisaties voor ontwikkelingssamenwerking mee (Bron: Pollet & Huybrechts 2007, p. 40)

Ontwikkelingssamenwerking als bijkomende doelstelling of als hoofddoelstelling  Als hoofddoelstelling :  Ontstaan o.w.v. ontwikkelingssamenwerking  Houden zich enkel bezig met ontwikkelingssamenwerking  Overgrote meerderheid door gemeenten en provincies gesubsidieerde projecten + Initiatieven die men terugvindt op  Deze organisaties breiden zich het vaakst uit tot projectontwikkeling en implementatie in het Zuiden  Als bijkomende doelstelling of nevenactiviteit:  Ontwikkelingssamenwerking ≠ kernfocus  Men heeft een eigen sociale, commerciële of culturele focus, maar ontwikkelen daarnaast acties, projecten of programma’s rond het Noord-Zuidthema  Voor de ene is dit een nevenactiviteit van hun dagdagelijkse werking (scholen), terwijl andere, een internationale poot hebben uitgebouwd waarbij het een bijkomende doelstelling is geworden (vakbonden).  Als hoofddoelstelling :  Ontstaan o.w.v. ontwikkelingssamenwerking  Houden zich enkel bezig met ontwikkelingssamenwerking  Overgrote meerderheid door gemeenten en provincies gesubsidieerde projecten + Initiatieven die men terugvindt op  Deze organisaties breiden zich het vaakst uit tot projectontwikkeling en implementatie in het Zuiden  Als bijkomende doelstelling of nevenactiviteit:  Ontwikkelingssamenwerking ≠ kernfocus  Men heeft een eigen sociale, commerciële of culturele focus, maar ontwikkelen daarnaast acties, projecten of programma’s rond het Noord-Zuidthema  Voor de ene is dit een nevenactiviteit van hun dagdagelijkse werking (scholen), terwijl andere, een internationale poot hebben uitgebouwd waarbij het een bijkomende doelstelling is geworden (vakbonden).

Institutionele inbedding van de vierde pijler  Institutionele vierde pijler:  Instellingen uit zowat alle sectoren van de maatschappij die activiteiten en projecten hebben ontwikkeld rond ontwikkelingssamenwerking  Bv: Scholen, vakbonden, overheidsdiensten, …  Hebben toegang tot ondersteuning en erkenning binnen de instellingen zelf  Particuliere vierde pijler:  Initiatieven die zich hebben ontwikkeld buiten een institutionele structuur  Bv: Verenigingen, VZW’s, feitelijke verenigingen, vriendengroepen en individuen  Beschikt niet over institutionele ondersteuning vanuit de eigen sector  Institutionele vierde pijler:  Instellingen uit zowat alle sectoren van de maatschappij die activiteiten en projecten hebben ontwikkeld rond ontwikkelingssamenwerking  Bv: Scholen, vakbonden, overheidsdiensten, …  Hebben toegang tot ondersteuning en erkenning binnen de instellingen zelf  Particuliere vierde pijler:  Initiatieven die zich hebben ontwikkeld buiten een institutionele structuur  Bv: Verenigingen, VZW’s, feitelijke verenigingen, vriendengroepen en individuen  Beschikt niet over institutionele ondersteuning vanuit de eigen sector

Geografische focus van de werking  Enkel een Noordwerking:  Geen project, partner of programma in het Zuiden  Hoofdzakelijk organisaties die zich focussen op bewustmakingsactiviteiten, ontwikkelingseducatie, fondsenwerving voor andere NGO’s en vierde pijlerorganisatie  Enkel een Zuidwerking:  Geen activiteiten in het Noorden behalve zoektochten naar sponsors  Enkel een Noordwerking:  Geen project, partner of programma in het Zuiden  Hoofdzakelijk organisaties die zich focussen op bewustmakingsactiviteiten, ontwikkelingseducatie, fondsenwerving voor andere NGO’s en vierde pijlerorganisatie  Enkel een Zuidwerking:  Geen activiteiten in het Noorden behalve zoektochten naar sponsors

Samenwerking  Uit onderzoek bleek dat:  3 op 4 organisaties samenwerkte met andere organisaties, instellingen of overheden, en dan vooral NGO’s en gemeentelijke overheden  1 op 4 van de organisaties stond op haar autonomie en wees elke vorm van samenwerking af  Uit onderzoek bleek dat:  3 op 4 organisaties samenwerkte met andere organisaties, instellingen of overheden, en dan vooral NGO’s en gemeentelijke overheden  1 op 4 van de organisaties stond op haar autonomie en wees elke vorm van samenwerking af

Waar kan ik dit vinden?  In de databank Limo   Titel invoeren   Boek  In de databank Limo   Titel invoeren   Boek

Woordenlijst WoordBetekenis AmalgaamMengelmoes SporadischWeinig, zeldzaam NGONiet gouvernementele organisatie VermaatschappelijkingHet zich meer richten op het algemene sociale belang InstitutionaliserenZich tot een formele regeling maken VZWVereniging zonder winstoogmerk SolidairElkaar trouw blijvend, eensgezind NopenDoen besluiten, noodzaken OccasioneelToevallig, bij gelegenheid, niet stelselmatig EinzelgangersPersonen die bij voorkeur hun eigen gang gaan AutonomieZelfbestuur SensibiliserenBelangstelling wekken voor iets OwnershipEigenaarschap

Bronnen  De Bruyn, T., Huyse, H. (2009). De vierde pijler van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking: voorbij de eerste kennismaking. Leuven: Hoger Instituut voor de Arbeid, K.U. Leuven.