Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Makelaar Informele Zorg’
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Nederland participatieland?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Zorg Beter mét Vrijwilligers
Ouders en Kinderen Centraal
Ontwikkelingsgericht SAMEN werken
Zo doen we dat in Dordrecht: Bewoners aan Zet
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Amaryllis: landingsbaan voor de decentralisaties.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
‘Nee zeggers’ – bewoners die niet meedoen
Zorg, Wetenschap en Technologie
op weg naar het CentrUM voor Buurt/dorp, Jeugd en Gezin
Opzet van de workshop Kennismaken
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
De Bibliotheek onder vuur E-Books Tablets Internet Social Media Bezuinigingen Heeft de bibliotheek nog toekomst?
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Netwerken met en voor ouders CREATIEVE DIALOOG NCJ Jaarcongres.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Samen werken aan een gezonde regio!
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
Experimentele Proeftuin Sint-Oedenrode Jo Gloudemans.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Zorgen voor jeugd in wijken is teamwork
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Centrum voor Jeugd en Gezin
Burgerinitiatieven.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Samen met ouders en jeugd!?
“Deurbroez´n” Decentraliseren vanuit gemeentelijk perspectief´
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
Administrateur-generaal
RMC Radius verbindt Op 1 januari 2015 zijn RMC, Regionaal Maatschappelijk Centrum en Radius, welzijnsorganisatie Land van Cuijk gefuseerd. RMC Radius heeft.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Mee®doen. Visie Mee®doen Participatie gaat voor ons over de trotse, zelfstandige inwoner die volop in de samenleving staat en die alleen indien nodig,
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
1 30/05/ Transformatie Zorg voor Jeugd Bijeenkomst “Veiligheid en transitie van de jeugdzorg” 24 juni 2014 Gemeente Utrecht Paul van Dijk.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Zonder transformatie ook geen transitie FACT en SWT samen! Ferd Crone burgemeester van Leeuwarden F-ACT congres 18 september….. Heerenveen/DKV.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
Gemeente bepaalt wie zorg krijgt \ 6. Toelaten nieuwe aanbieders op de markt of afspraken maken bestaande partijen Ingrediënten sturingskader jeugdzorg.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Inhoud presentatie Visie Organisatie Coördinator Plan van aanpak
Naar een stad waarin iedereen meedoet
1e ledenvergadering 1E LEDENVERGADERING 23 februari 2015
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Transcript van de presentatie:

Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als......... Minisymposium 4 april 2013

Wat hebben we tot nu toe gedaan... Basis voor CJG neergezet en de samenwerking verder verbeterd. Aan de hand van pilots de licht pedagogische hulp versterkt in de buurt (keus die je als beroepskracht maakt) Managers: ook helder welke kant we op willen in nieuwe periode (dienend leiderschap, bezieling)

.....En waar gaan we naar toe en 2014 Aan de slag in de buurt Samen leren op de handen te zitten Anders omgaan met zorgsignalen

Zorgsignalen Brittain got talent Wat is hier aan de hand? http://www.youtube.com/watch?v=41IS2OKqq1w Brittain got talent Wat is hier aan de hand? - verlegen kind - sociaal onhandig - obesitas, - uitgesloten

Pedagogische Civil Society Gezinnen hebben baat bij een sterke 'pedagogische civil society' In een tijd waarin gezinnen steeds meer geïsoleerd raken, is het versterken van hun informele, sociale netwerken belangrijk Praktische tips en adviezen Praktische steun en hulp bieden Een luisterend oor Etc.

Waarom: Onderzoeken wijzen uit dat gemeenten maken steeds meer gebruik van vrijwilligers om gezinnen te ondersteunen steun van een vrijwilliger wordt makkelijker geaccepteerd en als minder bedreigend ervaren (kwetsbare) jeugd profiteert van een rijke sociale omgeving ouders beter kunnen opvoeden als zij kunnen terugvallen op steun in hun directe omgeving (pedagogische civil society)

Nieuwe rol van de beroepskracht. ‘Op de handen zitten’ Beroepskrachten niet vervangbaar, in complexe problematiek blijven zij nodig om kinderen, jongeren en ouders te helpen Beroepskrachten kunnen steun hebben aan vrijwilligers, zij kunnen ze stimuleren, ondersteunen en faciliteren (complementair) Inzet van burgersbenutten Burgers zijn zeker bereid iets voor een ander te doen maar burgerinititatief ontstaat zelden vanzelf en het laten bestaan heeft stimulans nodig.

Niet overnemen maar versterken! Beroepskrachten gaan terug naar de kernwaarden van de burger Faciliterende verantwoordelijkheid organisaties Faciliterende rol gemeentes ontmoetingsplaatsen met en voor ouders te creëren, (overlast )jongeren en volwassenen met elkaar in gesprek brengen, ouders in te zetten als ambassadeurs voor het Centrum voor Jeugd en Gezin. Etc

Van een beroepskracht wordt veel gevraagd....  

Alternatief? Generalisten én Specialisten die elkaar versterken

Van belang is...... Optimale samenwerking (De kunst is verbinden van domeinen) Elkaar vertrouwen/elkaar kennen Elkaar wat gunnen Open staan – out of the box.. Lef hebben En.... Support van je organisatie om het anders te doen.

Pedagogische winst Versterking van de samenleving Gezamenlijke Pedagogische visie Co creatie, creëren van verbinding Ondernemerschap in je eigen sociale omgeving Antwoord op verschraling en krimp

Investeer in vrijwillige pedagogische steun Centrum VAN Buurt,Jeugd en Gezin