De vorming van lokaal gezondheidsbeleid Marjan Hoeijmakers Public Health Forum Debat 18 mei 2005.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Ruimte voor vertrouwen Rob Vink
Effectieve sociale interventies: wat werkt?
Ervaringen in samenwerking
Emancipatie op internet in Nederland
Risicomanagement en Sociale Technologie
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Crisis interventie De structuur Methoden en technieken.
Integraal gemeentelijk gezondheidsbeleid overgewicht Praktijkervaringen opgedaan in Zuid Limburg Mieke Steenbakkkers Diner Pensant Maastricht, 4 september.
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Benchmark Grondbedrijven 2010 “Een kijkje in andermans keuken…”
Evaluatie van transitie-management als beleidsvorm
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Ervaringswerkers in de ggz.
Ondersteuningsplannen
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Onderzoek vraagpatronen Veldhuizen – Ede
Fietscoördinator Gemeente Henk van Zeijl 15 juni 2009.
Structuur 1. Over netwerken tussen hulpverleningsorganisaties
Meerwaarde van Kennis in Beleid
Beweeg je buurt 2: een vervolgstudie gericht op het beweeggedrag van kinderen Jolanda Habraken Tranzo, Tilburg University.
CEPHIR – academische werkplaats Rotterdam Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area’
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Universiteit Utrecht Managen van netwerken (1) Albert Meijer Utrecht School of Governance 19 april 2012.
Protopics KIS Het individueel behandelplan. Kenmerken Het zorgplan is gemaakt door Protopics en is een integraal onderdeel van Protopics KIS. Het zorgplan.
Begeleidingsplannen GGZ
Op weg naar een generiek model voor een regionale volksgezondheidsrapportage Marja J.H. van Bon-Martens CEPHIR seminar Regionale Volksgezondheid Toekomst.
Lokale acties en campagnes alcohol en drugs Werkgroep lokale acties en campagnes.
EPIDEMIOLOGISCHE FUNCTIE GGD-EERSTELIJN
STEDELIJK GEZONDHEIDSZORG CONCEPT een zoektocht naar sterke kanten gemeenten tav zorg voor gezondheid resultaat zoektocht als vertrekpunt.
Regionale regisseur nodig voor energiebesparing en verduurzaming Teus van Eck kiEMT, Early Mornin’ Toast Hoenderlo,11 maart 2009.
Strategische samenwerking
Samen werken aan een gezonde regio!
Baudewijn Franssen en Michiel Verbeek
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
BLIK OP DE SAMENLEVING.
Langer doorwerken door oudere werknemers
Quick scan Janneke Delisse, Renée van Os, Jan Jurriëns
Honoursonderwijs in HBO
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
VTO, de brug van oud naar nieuw KENNISOVERDRACHT bij het departement Leefmilieu en Infrastructuur.
Samenwerken aan kenniscratie in duurzame netwerken. Ria Kauffman en Mies de Koning De Kenniswerkplaats.
Stage draait door Paul, Lieke, Niels en Anna
Presentatie Soep en Kennis 8 oktober DE Samenwerking  Wie  Wat  Waarom  Waartoe.
Pedagogische theorieën
KWALITEIT EN ORGANISATIE WEEK 2 Schpa 2.57.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Gezonde School Centrum Gezond Leven1 Werkplaats Gezonde School Centrum Gezond Leven.
Diaconale samenwerking
Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Kansen en mogelijkheden ‘Krimp tot kunst verheffen’ Presentatie krimp en leefbaarheid 7 februari 2013.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Een explorerend onderzoek naar inzet van familieleden bij dwangtoepassing.
1……………………….. Doeltreffende samenwerking Markermeer - IJmeer 12 november 2015 Corné Nijburg.
Workshop Cliëntenbeleid Kennisbijeenkomst Jeugdzorg 24 mei 2012.
PH Forum debat, Utrecht 28 september 2009 Toekomst voor GGD Epidemiologie Betere cijfers, minder geld! Lejo van der Heiden Afdelingshoofd OGZ/ Directie.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Auteur: Felicie van Vree, Susan van Klaveren Datum: 4 februari 2010 Van AWBZ naar Wmo: zoeken naar nieuwe vormen van ondersteuning Susan van Klaveren en.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Embedded Librarianship
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Multidisciplinaire samenwerking GGD en GHOR
bij kwaliteit en outcome
Lichamelijke gezondheid
Werken aan een buurt voor iedereen
De rol van de gemeente in nieuw perspectief
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

De vorming van lokaal gezondheidsbeleid Marjan Hoeijmakers Public Health Forum Debat 18 mei 2005

Onderzoek naar lokaal gezondheidsbeleid  Samenwerking tussen GGD-NML en Universiteit Maastricht  Multiple case studie in vier gemeenten in Midden Limburg  Inzicht verkrijgen in de factoren en actoren, die van belang zijn in het beleidsproces

Integraal beleid  Gericht op meerdere factoren die gezondheid beïnvloeden  In samenwerking met verschillende actoren en sectoren, binnen en buiten de gemeente  Inclusief de bevolking

Methoden  Stakeholderidentificatie  Interviews Individuele kenmerken Individuele kenmerken Samenwerking en verbondenheid Samenwerking en verbondenheid  Netwerkanalyse  Observatie  Documenten analyse

Perspectief op beleidsvorming  Open voor veel actoren  Beleidsproces is gericht op het juiste moment koppelen van (gezondheids)problemen en oplossingen Een beleidsentrepreneur bevordert het tot stand komen van beleid (J.W Kingdon Theory of Streams, 1995) Een beleidsentrepreneur bevordert het tot stand komen van beleid (J.W Kingdon Theory of Streams, 1995)

Het draait om INTERACTIE  Tussen de participerende actoren in het beleidsproces  Van de beleidsentrepreneur met de andere deelnemers Communicatie Communicatie Kennismanagement Kennismanagement Enthousiasmeren Enthousiasmeren Visie (gebaseerd op lange termijn belang) Visie (gebaseerd op lange termijn belang)

Netwerken  Kenmerken bekeken Cohesie van de netwerken Cohesie van de netwerken Posities van actoren in de netwerken: centraliteit Posities van actoren in de netwerken: centraliteit Aanwezigheid van een beleidsentrepreneur Aanwezigheid van een beleidsentrepreneur  Activiteiten van de actoren

Communicatie over lokaal gezondheidsbeleid

Closeness

Uitkomsten - actoren  De gemeente is DE centrale actor in alle netwerken Geen actieve pleiter en onderhandelaar maar facilitator Geen actieve pleiter en onderhandelaar maar facilitator  De GGD en andere professionals zijn soms centraal Brengen kennis in (o.a epidemiologische gegevens) Brengen kennis in (o.a epidemiologische gegevens) GGD ondersteunt de gemeente GGD ondersteunt de gemeente

Uitkomsten - actoren  Lokale niet professionele organisaties en groeperingen hebben een perifere positie Brengen ervaringskennis in Brengen ervaringskennis in  Er was geen beleidsentrepreneur actief

Integraal beleid ? Ten dele gelukt  Gebondenheid aan organisationele belangen  Ojectieve kennis leidt niet automatisch tot beleid  Afwezigheid beleidsentrepreneur  Geen afspraken tussen stakeholders

Uitkomsten - factoren  Politieke betrokkenheid Voorwaarden scheppend Voorwaarden scheppend Zichtbaarheid Zichtbaarheid Actief in samenwerkingsprocessen Actief in samenwerkingsprocessen  Invloed van de structuur van het ene netwerk op die van andere netwerken

Implicaties...  Kennis van netwerken en verschuivingen in de tijd  Actieve interventie van een beleidsentrepreneur  Verhogen politieke betrokkenheid  Afspraken tussen stakeholders

Stellingen 1. Lokaal gezondheidsbeleid is voor niemand echt belangrijk en dus onzinnig om verder te ontwikkelen 2. De rol van de gemeente in beleidsvorming zou die van beleidsentrepreneur moeten zijn