Tweede Epeisodion (vs. 446-498) Starring:. Kritiek op Medea’s gedrag 446-464 446-458 Iason komt op en neemt het Medea kwalijk dat ze de Koninklijke familie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inleiding Mediavergelijking Hoorcollege 2
Advertisements

Het verhaal van de koning Hiranyakashipu en de heks Holika
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Zacheus Hoe wordt ik twee uien: Een overdenking over Jezus volgen.
De pot mayonaise en het bier Een verhaal met een moraal
Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon
r. 1-4  ἐ δοξε (+ aci) δε τοις των Ἀ θηναιων στρατηγοις ἑ πτα μεν και τετταρακοντα ναυσι Θηραμενην τε και Θρασυβουλον –τριηραρχους ὀ ντας –  – και των.
Medea, een tragedie door Euripides
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper
HOLLANDSE MAATJES.
Derde epeisodion en derde stasimon
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Een vrouw met drie dochters besliste op een zekere dag haar drie schoonzonen te testen...
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Anne-Frank.
Het 4e Epeisodion en Stasimon
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Uit het boek Genesis. Wave muziek 3 intermezzo..
Een Griekse tragedie geschreven door Euripides
Hij is de almachtige ! Voor uw dreigen, o God van Jakob,
Anne frank.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Eerste epeisodion en eerste stasimon. Compromis In eerste instantie is Kreon nog erg streng en vastberaden Medea te verbannen. Medea.
VIJFDE EPEISODION EN STASIMON R R Medea.
Kolonialisme Kolonialisme is eigenlijk een kolonie, dat is een stuk grondgebied buiten het oorspronkelijke grondgebied soms overzee. West Europese landen.
Zingen Vers 1 Abraham, Abraham verlaat je land, verlaat je stam!
Zingen Vers 1 Laat ons de Heer lofzingen,
Zzz 2Koningen 11: Kronieken 22/23 2Koningen 11: Kronieken 22/23.
Deel II. Jona op de 3-de dag aan land de HERE daalt neer op de 3-de dag; Ex.19 de bruiloft op de 3-de dag; Joh.2 Israël volgt de ark door de Jordaan op.
OVER WAT JE ZEGT EN WAT JE DOET
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Wat bent u waard? Verandering van binnenuit Raamsdonksveer
Medea bij Ovidius Sophie Carter, Grieks 6. Medea bij Ovidius Ovidius: 43 v. Chr. – 18 n. Chr. ◦Medea ◦Metamorphosen  15 boeken: verhalen uit de Griekse.
Euripides Medea 1e epeisodion
Door: Willem Schlingemann. Medea komt Aegeus, koning van Athene, tegen. Hij komt van het orakel van Apollo om uit te vinden hoe hij kinderen kan krijgen.
Sophie Carter.  Waar is Medea?  Eens een monster, altijd een monster  Slechte vader, slechte moeder  De.
Het eerste epeisodion Vs
Het 3e epeisodion en het 3e stasimon Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart.
Taaloefeningen.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Het hele werkwoord.
Koning Albert II.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Welkom in de samenkomst
Rode Rozen.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
 Heiliging, Reiniging & Bevrijding Zijn we nog slaaf van de zonde?
Uitleg persoonsvorm (pv)
De koning van de kikkers
Samenkomst voorafgaand aan de begrafenis van
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
Dienst 1e paasdag 2015 m.m.v. jongerenkoor BASS uit Winsum
Beelden van de kerk.
“de liefde van God”.
Vandaag is het 4e thema van het project aan de beurt. Het gaat over verdriet in huwelijken en gezinnen. Soms gaat het helemaal niet goed in een huwelijk:
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Kom in de veilige schuilplaats bij God. Dan ben je veilig en behouden
Seizoensthema … GRAPES Gratie Genade GUNST.
Pelias en zijn dochters. Medea’s verdiensten, Πελίαν τ᾽ ἀπέκτειν᾽, ὥσπερ ἄλγιστον θανεῖν, παίδων ὕπ᾽ αὐτοῦ, πάντα τ᾽ ἐξεῖλον δό µ ον. Ik heb jou.
Artembares’ klacht. 4 ὁ δ ὲ ἐ πείτε μετείθη τάχιστα, ὡ ς γε δ ὴ ἀ νάξια ἑ ωυτο ῦ παθών, μ ᾶ λλόν τι περιημέκτεε, En hij was, zodra zeer snel nadat hij.
11 En als de Geest van Hem Die Jezus uit de doden opgewekt heeft, in u woont, zal Hij Die Christus uit de doden opgewekt heeft, ook uw sterfelijke lichamen.
Woord Van Leven November 2015 “Laat hen allen één zijn.” Johannes 17, 21 Commento di P. Fabio Ciardi OMI.
Thema 2. Met zilver bekleed Avraham de stoffenhandelaar was een goed mens. Hij stond altijd voor iedereen klaar. Totdat de zaken zo goed gingen dat.
Liturgie ♪ OPW:430 ♫ KND Voor we gaan ♪ 536:1,3 ♪ 518:1,3 ♪ 518:4,6 ♪ 575:1,2,6 ♪ 908:1,2,3 ♪ 908:4,5,7.
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
Transcript van de presentatie:

Tweede Epeisodion (vs ) Starring:

Kritiek op Medea’s gedrag Iason komt op en neemt het Medea kwalijk dat ze de Koninklijke familie heeft uitgescholden, waardoor ze is verbannen Iason legt uit waarom hij gekomen is. 461 ὡς μήτ᾽ ἀχρήμων σὺν τέκνοισιν ἐκπέσῃς μήτ᾽ ἐνδεής του·

1. Kostuum en masker, zijn toon, r.452  ’ 2.a.1. r455 Κἀγὼ μὲν αἰεὶ βασιλέων θυμουμένων ὀργὰς ἀφῄρουν = Iason probeert de koning te sussen. 2.r456 σ᾽ ἐβουλόμην μένειν = wilde dat ze bleef. 3.r.459Ὅμως δὲ κἀκ τῶνδ᾽ οὐκ ἀπειρηκὼς φίλοις ἥκω = Hij laat dierbaren niet in de steek 4.r.460τὸ σὸν δὲ προσκοπούμενος = waakt over haar belang 5.r.464οὐκ ἂν δυναίμην σοὶ κακῶς φρονεῖν ποτε = Zal haar altijd welgezind zijn. b.1. r.448Σοὶ γὰρ t/m ἐκπεσῇ χθονός = Als gevolg van haar eigen dwaasheid wordt ze het land uitgezet. 2. r. 453Ἃ δ᾽ ἐς t/m ζημιουμένη φυγῇ. = Ze heeft nog geluk gehad dat ze het land uit is verbannen voor de dingen die ze gezegd heeft.

454 κέρδος = Dat ze niet een kopje kleiner wordt gemaakt maar alleen maar wordt verbannen. Ringcompositie: (r450) ἐκπεσῇ χθονός. (r458) ἐκπεσῇ χθονός 459 κἀκ = καὶ ἐκ

Dit is het toppunt! Scheldpartij op Iason R.472 Aankondigingdat zij hem gaat uitschelden en dat hij gekweld zal worden terwijl hij dit hoort.

ἀνανδρίαν (vs. 466) ἀναιδεία (vs. 472) = onmannelijk en schaamteloosheid Vs. 467 Anafoor = ἦλθες Vs. 473 λέξασα κουφισθήσομαι vs. 474 λυπήσῃ κλύων Ptc. Pv. Luisteren SprekenTroost Verdriet

Medea’s verdiensten De hele voorgeschiedenis (Retrospectie?) Vs. 476 ἔσωσά σ᾽, ὡς ἴσασιν – De klank geeft de woede van Medea aan  vs.482 Metafoor: ἀνέσχον σοὶ φάος σωτήριον = Hield ik voor jou de fakkel van de redding omhoog. vuurspuwende stieren inspannen, drakentanden zaaien, draak die het Gulden Vlies bewaakt doden, haar familie verraden en met Jason naar Jolcus gaan, Pelias doden. (broertje doden noemt ze niet) Vs. 481 ἔσῳζε  dit was een voortdurende toestand in het verleden Vs 482  κτείνασ᾽ is niet correct, Iason doodde de draak. Dit doet ze om haar aandeel te vergroten in haar verhaal.

Stank voor Dank r Iason heeft de eed verbroken Καὶ ταῦθ᾽ ὑφ᾽ ἡμῶν, ὦ κάκιστ᾽ ἀνδρῶν, παθὼν προύδωκας ἡμᾶς, καινὰ δ᾽ ἐκτήσω λέχη, παίδων γεγώτων· Ze gebruikt λέχη zodat het platter overkomt. R.493 Θεοὺς τοὺς τότ᾽ Toen Iason de eed aflegde aan Medea. Thema eerste stasimon  verbreken van eden R.496 Φεῦ  teken van bewondering naar Iason Het vastpakken van haar rechterhand benadrukt de eed en de beloftes die toen waren gemaakt. Verdriet en woede vanwege het verraad van Iason