Het cultiveren van zelforganisatie Justus Uitermark Erasmus Universiteit Rotterdam www.justusuitermark.nl Lezing VNG Utrecht, Breukelen, 8 november 2012.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ilse Flink Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Samen werken aan een duurzame civil society
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Bouwen aan een nieuwe sociale infrastructuur 27 maart 2014
Gerrie Abrahamse 18 november • Van harte welkom! • Vergadering • november 2009 Beleid verandert, verandert u mee? Inhoud presentatie: •Veranderingen.
Leefbaarheid & wonen en voorzieningen Anders organiseren in West Brabant.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
VEILIGHEID. De bewoners van St. De Heem zijn –Er op vrijwillige basis –Komen soms uit niet stedelijke omgeving en zijn uiteindelijk in de stad terecht.
Rotterdammer voorop Geweldige stad: we werken er samen aan
Amaryllis: landingsbaan voor de decentralisaties.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Informele zorg in de wijk
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Mensen maken de wijk Herijking wijkgericht werken Wim Kemp Wethouder voor welzijn, onderwijs, cultuur en wijkontwikkeling 10 december 2010.
Ketensamenwerking in de publieke sector John Froger, 1 december 2009
1 Prof. dr. B. Denters Hoogleraar Bestuurskunde (UT) Wetenschappelijk directeur KennisInstituut Stedelijke Samenleving (KISS) In de kramp vanwege de krimp?
Hoe blijf ik overeind als welzijnsprofessional?
Maatschappelijk Aanbesteden
De Kanteling een VNG-project over vernieuwing in de Wmo
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
Petra Verhagen (ISS-CMV) Dorris Direks (IPS-VD)
Veiligheid in het onderwijs Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014 Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014.
NME: kiezen, leren, meedoen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten Ontwikkelingen afvalwaterketen De aanpak afvalwaterketen VNG en UvW.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
Welzijn Nieuwe Stijl De Leeuwarder aanpak
De Zorgvraag centraal; De wijkzuster terug
10/09/2013, Geriatrisch netwerk
AdviesBrigade project in ontwikkeling Presentatie Arnhemse Sport Federatie, 17 juni 2013.
BLIK OP DE SAMENLEVING.
niet van nu Thema’s als ‘actief burgerschap’ stonden al voor de crisis op de agenda - “De verzorgingsstaat herwogen” (WRR 2006) - ‘Andere overheid, (kabinetsvisie.
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
Een wijkcentrum in en van de buurt Eindhoven, juni 2014 Aanpak gemeenten Ondersteuning Ondernemen in je wijk.
4.2 Wat kost het milieu? Het maken van goederen en het gebruiken van goederen heeft soms negatieve gevolgen voor het milieu. Milieuschade ontstaat door.
Ketensamenwerking: trends & trucs Anja van der Aa
Burgerinitiatieven: Alle helpers weg?
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Project oriëntatie op het beroep
Donderdag 3 december Opening Waar staat Veluwe Portaal nu? Kans in de regio HR voorbeelden HR ontwikkelingen Dienstverlening Veluwe Portaal 2016.
Erfgoed connectie Utrecht Verjonging vrijwilligers.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Uitgangspunten Wmo 2012 – 2015 “Meer voor Elkaar” Wmo platform 1 november 2011.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Jos van der Lans De Melkfabriek Bunne, 24 maart Burgers aan zet! Dorpskracht in Drenthe.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
1……………………….. Doeltreffende samenwerking Markermeer - IJmeer 12 november 2015 Corné Nijburg.
De burger aan zet Ben van Essen Strateeg provincie Limburg, Voorzitter Vereniging Kleine Kernen Limburg, Welzijnsstg. Synthese, Gezondheidscentrum America.
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
Regie van ketens en netwerken in de WMO 9 december 2010 Theo Konijn.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
PRESENTATIE STADHUISKWARTIER – Het Nieuwe Werken EEN LOGISCH EN HELDER GEBOUW INTEGRATIE OUDBOUW EN NIEUWBOUW ONTMOETINGSPLEK GEWORTELD IN DE HISTORISCHE.
Participatie Nieuwe Stijl Schakdeldag 21 juni 2016 Annemieke van Brunschot, VNG Heleen Smit, ministerie IenM Even voorstellen: wie zijn wij? Directie.
Meer verbinding, sociale cohesie en eigen/samen regie in de buurt Met het Buurtteam als stimulator, facilitator en begeleider van een samenleving die niemand.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Besturen met Burgerkracht
GOVERNANCE AS THE GOVERNING OF THE COMMONS
GGZ in de Wijk de praktijk in Amsterdam Zuid
A+O project Co-creatie in de praktijk
Presentatie Commissie Maatschappelijke Zaken september 2010.
Succes in samenwerken hoeft geen toeval te zijn
Goede zorg in alle fasen van de keten (voorbeeld)
Transcript van de presentatie:

Het cultiveren van zelforganisatie Justus Uitermark Erasmus Universiteit Rotterdam Lezing VNG Utrecht, Breukelen, 8 november 2012

Samenlevingsopbouw: van overheidstaak naar sociale noodzaak Het klassieke opbouwwerk erodeert Samenlevingsopbouw belangrijker - “burgerkracht” aanspreken - “burgerinitiatieven” ondersteunen - de “big society” vormgeven Nu nog beleidstermen Wordt sociale noodzaak

Deze presentatie Wat is zelforganisatie? Inspiratoren en inspirerende voorbeelden van zelforganisatie De gevaren van zelforganisatie Voorwaarden voor robuuste zelforganisatie Politieke keuzes

Zelforganisatie Zelforganisatie is een organisatie Zelforganisatie is het proces waarbij zonder centrale ordenaar orde ontstaat in een systeem – het geheel (hersenen, mierenhopen, zwermen) is anders dan de som der delen (cellen, mieren, vogels) Zelforganisatie is wat mensen doen buiten de staat en de markt om

Opgelegde orde versus zelforganisatie De stad van Robert Moses: functiescheiding, zorgvuldig ontworpen De stad van Jane Jacobs: functiemenging, organisch gegroeid

Zelforganisatie in opkomst in de samenleving Libertarisme en anarchisme van anachronisme naar trend Zelforganisatie moet het financiële én ideologische gat van de terugtrekkende en verguisde overheid vullen ‘Crowd sourcing’ / ‘crowd funding’ Occupy WMO Welzijn nieuwe stijl

Samenwerking en openheid in de sociale sector Iedereen kan meedoen, niemand hoeft mee te doen Iedereen kan meebeslissen, niemand is de baas Publieke goederen worden op basis van vrijwilligheid geproduceerd ‘Communities’ in Amsterdam Oost Wikistad Eigen Krachtcentrales Volkstuinen 2.0 Bewonersbedrijven Zelforganiserende teams

“De organisatie van professionals in hiërarchisch geordende instituten en hun monopolisering van kennis in beroepsverenigingen en gesloten beroepsprofielen zijn langzaam maar zeker middeleeuwse gestaltes aan het worden.”

De nieuwe organisaties “manifesteren zich niet als een professionele productie- en declaratiefabriek, maar als een platform, waar kennis publiek beschikbaar wordt gesteld en kan worden aangevuld.” Ze vormen “buitenbastionse gezamenlijkheid”.

Inspirerende voorbeelden van zelforganisatie

“Toen een clubhuis in de Rivierenwijk in Utrecht in 2008 zijn poorten dreigde te moeten sluiten vanwege bezuinigingen, sloegen bewonersorganisaties de handen ineen. Ze besloten het gebouw in eigen beheer te gaan exploiteren. Sindsdien loopt het als een trein; sterker, De Nieuwe Jutter, zoals de plek is gaan heten, is levendiger en dynamischer dan ooit.”

“De bibliotheek in Vierlingsbeek moest sluiten vanwege de bezuinigingen, waarna bewoners de zaak overnamen. Wat een beetje een suffig uitleenpunt was, is nu een energieke ontmoetingsplek geworden waar van alles gebeurt.”

Gevaren van een inspirerend ideaal

1. Zelforganisatie is vaak erg ongelijk

2. Inzetten op zelforganisatie kan ongelijkheid versterken, omdat zelforganiserend vermogen ongelijk is verdeeld

3. De mislukkingen blijven uit beeld en de successen worden uitgelicht

4. Succesvolle zelforganisatie blijkt vaak afhankelijk van subsidie en ondersteuning en is dus niet echte zelforganisatie

5. Zelforganisatie (echte zelforganisatie) is kwetsbaar omdat aan veel voorwaarden moet worden voldaan.

6. Het is verleidelijk de negatieve tendensen van zelforganisatie versterken Neiging tot falen niet accepteren Neiging tot homogeniteit versterken Neiging tot (machtsconcentratie) versterken Successen claimen, mislukkingen negeren

Gecultiveerde zelforganisatie Maakt het onwaarschijnlijke waarschijnlijk: collectieve actie op basis van vrijwilligheid Neem verantwoordelijkheid: vertrouwen op zelforganisatie te gemakkelijk Reflecteer, monitor, documenteer. Volg discussie op het Platform voor Sociale Vraagstukken Weersta de verleiding om vrijwilligers en netwerken te organiseren die zichzelf organiseren of om te worden verblind door succesverhalen

Politieke keuzes Zelforganisatie toelaten vergt offers en inspanning Vaak geen win-win-win Niet alleen ‘wat kunnen burgers doen’ maar ook ‘wat moet de overheid doen’