Flexbase
Flexbase De Organisatie
De partijen achter flexbase
De partijen achter flexbase Adviserende rol MicrowebEdu Stichting Consortium PGO Mogelijk gemaakt door: Sociaal Fonds Bakkersbedrijf Deelnemende scholen NBC
Flexbase Uitgangspunten 1- Indeling leerstof 2- Open leermodel
1- Uitgangspunten voor indeling van leerstof BCP’s (kwalificatieprofielen) Indeling in productgroepen Indeling van productgroepen in processen Dit zorgt voor herkenning bij de gebruikers
Kerntaak 1 Bereidt brood- en banketproducten en (tussen)producten Competenties Werkprocessen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Beslissen en activiteiten initiëren Aansturen Begeleiden Aandacht en begrip tonen Samenwerken en overleggen Ethisch en integer handelen Relaties bouwen en netwerken Overtuigen en beïnvloeden Presenteren Formuleren en rapporteren Vakdeskundigheid toepassen Materialen en middelen inzetten Analyseren Onderzoeken Creëren en innoveren Leren Plannen en organiseren Op de behoeften en verwachtingen van de ‘klant’ richten Kwaliteit leveren Instructies en procedures opvolgen Omgaan met verandering en aanpassen Met druk en tegenslag omgaan Gedrevenheid en ambitie tonen Ondernemend en commercieel handelen Bedrijfsmatig handelen 1.1 adviseert de klant over producten 1.2 plant zijn werkzaamheden 1.3 bereidt zijn werkzaamheden voor 1.4 bereidt degen, beslagen, (tussen)producten, vullingen en garneringen 1.5 verwerkt degen, beslagen, (tussen)producten en vullingen 1.6 decoreert, modelleert en snijdt de (tussen)producten 1.7 bewaakt en borgt de kwaliteit van de (tussen)producten 1.8 verpakt (tussen)producten of onafgebakken producten en slaat deze op 1.9 maakt de werkruimten, gereedschappen en machines schoon
Indeling in Productgroepen Gistdeeg Korstdeeg Zanddeeg Beslag Taarten en gebak Luxe gerezen degen Chocolade Decoraties en sierwerk Sierwerk gistdegen Gistdeegspecialiteiten Desem Cocos Amandelwerk Schuim Banketspecialiteiten Voor- en nagerechten Roggebrood Beschuit Koek Grondstoffenkennis Apparatuur en Gereedschap
Indeling van productgroepen in processen Introductie Grondstoffen Bereiden Verwerken Rijsproces Bakproces Afwerken Afwijkingen Bewaren Dit is de basis voor de indeling in de ‘contentboom’
Wijze van leerstofontwikkeling Leerstof op een systematische wijze ontwikkelen en produceren Leerstof redigeren MM toevoegen Leerstof meta-dateren Leerstof programmeren volgens o.a. scorm Leerstof in de nieuwe uitgeefketen brengen
2- Uitgangspunten het open leermodel Flexibel (Flexbase) Geen voorschrijvend didactisch model maar een open leermodel (zie volgende dia’s) Herkenbaarheid voor onderwijs en bedrijfsleven Mix van digitaal en papier Beroepspraktijk is leidend (school en/of werk, dus BOL en BBL) Voortgangsregistratie Vrijstelling voor leerlingen mogelijk voor delen van de opleiding of competenties
Het loopbaanproces Uitvoeringsprocessen (Flexbase) intake assessments EVC POP A-plan instroom uitvoering uitstroom Uitvoeringsprocessen (Flexbase)
Cyclisch Ontwikkelingsproces deelnemer Competentie beoordeling Integrale leerlijn POP Periodeboeken A B C D E Z Productgroepboeken BT1a BT2 BT1b BT3 BT4 Vaktheorie, theorievragen, praktijkopdrachten receptuur, multimedia
Stappen die een leerling zet: Leerling heeft assesment vanuit school Erkenning van verworven competenties óf productgroepen is mogelijk Start met de ‘Studiewijzer’ voor kennismaking met Flexbase ‘Periodeboek’ is leidraad voor de leerling ‘Periodeboek’ verwijst naar ‘Productgroepboeken’. Dit zijn de werkboeken die verwijzen naar de scormpakketten
Gebruik van lespakketten (scormpakketten) Indeling van leerstof in pakketten Basis hiervoor is: Opleiding (op een afgebakend niveau) Productgroep Een scormpakket is een lespakket over een bepaalde productgroep op een bepaald niveau. Een scormpakket bevat: Vaktheorie met aansluitend theorietoetsen Verwijzing naar praktijkopdrachten Verwijzing naar de voortgangsregistratie
Voortgangsregistratie Ontwikkelingsproces deelnemer Reflectie-lijn (zelfevaluatie uit het periodeboek) Beoordelings-lijn (voortgangsregistratie) Begeleidings-lijn (coaching, ondersteunende lessen, BPV)
Registratie van de voortgang Competentie beoordeling Integrale leerlijn 25 competenties Thema 1 Thema 1a BT-1 Thema 1b BT-27 BT-6 Thema 1c BT-8 Thema 1d
VRAGEN?? Erik Degen Nederlands Bakkerij Centrum Wageningen 0317 – 471212 e.degen@nbc.nl