Het MT in de kinderopvang Boek & veldonderzoek ‘ Ze zijn op Heidagen’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Nieuwe organisatievormen Nieuwe medezeggenschap?
Advertisements

Door goede gesprekken groeien
Jong MKB Working Dinners® Continuïteit en Groei. Introductie •Jong MKB Working Dinners is een nieuw landelijk initiatief dat wordt ontwikkeld, met het.
Presentatie cliëntenonderzoek. Algemeen Gehouden in december 2013 (doorlopend tot eind januari) DoelgroepVerzondenOntvangen% LG wonen en dagbesteding.
De bolletjes naar rechts
SAMEN AAN ZET Van opbrengst naar werkaanpak.
Logo, drie kleuren, drie partijen bij betrokken
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Organisatiecultuur = het feitelijk gedrag van de medewerkers van een organisatie dat voortkomt uit een stelsel van impliciete en expliciete veronderstellingen,
Implementeren doe je samen
Levensvragen Over geluk…..
Leiderschap.
GITPOR Spring Dr. Patrick Vermeulen
Geïntegreerde integriteit: hoe werkt u daaraan?
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Hoe kun je de kwaliteit van onderwijs in je eigen project verbeteren?
Facility management en inkoop
GAAN Gewoon Anders Ambulantisering Nieuw
Tevredenheidsonderzoek 2007
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Organisatiestructuren
Hoofdstuk 3 Inzet voor een project
Organisatiestructuur en
Leidinggeven aan professionals in modern onderwijs
Tevredenheidsonderzoek 2009 Sinte-Maartenschool, Meise.
Liaison dangereuse? Secretarissen en ontvangers over hun onderlinge verhouding en de werking van het managementteam Prof. Dr. Herwig Reynaert Dr. Kristof.
Welkom bij het NIP Nieuws overzicht Nieuws item.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Opbrengsten van onderwijs
Doelen Soorten vormgeving.
Medewerkersonderzoek
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
WELKOM BIJ TWIN MEDIA RELATIE-NETWERKDAG Redactie advies Elke doelgroep verdient een excellent tijdschrift Twin Media Relatie-Netwerk dag – 28 juni.
Een organisatie van stad Kortrijk, Directie Cultuur, Team Jeugd i.s.m. Hogeschool West – Vlaanderen departement HIEPSO.
De (T)OR en de bestuurder
Innovatieve Arbeidsorganisatie Waarom zou je ?
SLO ● Netherlands institute for curriculum development RESULTATEN LEZERSONDERZOEK TIJDSCHRIFT TAAL.
Jouw partner in de school Leuk, professionele ruimte, maar hoe neem je die? Congres CNV Schoolleiders 6 november 2014.
Toolbox: WPI door DMT-leden
Vormgeven van de HRM-functie
VanDoorneHuiskes en partners 11 november 2004 Loopbanen van vrouwelijke en mannelijke geowetenschappers SYMPOSIUM GENDERDYNAMIEK IN DE GEOWETENSCHAPPEN.
Gelukkige Medewerkers presteren beter!
H2 Organisatiestructuur
Personeelsmanagement
ALGEMENE VORMING. Inhoud infosessie managementteam 1. Visieontwikkeling 2. Rollen van verschillende actoren 3. Toekomst / transitie binnen de organisatie.
Cijfers & Trends Ondernemen In de Kappersbranche 1 april 2015.
Informeel Leren Hoe breng je dit in kaart? Door: Kathleen Schlusmans en Jo Boon.
Toekomst Financiële Functie
Plannen en waarderen binnen de functioneringscyclus
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
1 Congres : wat na ons Jij ziet de dingen en zegt: Waarom? Ik droom de dingen en zeg: Waarom niet? B,Shaw.
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Werkgevers houden niet van AC/DC of toch ? Kurt Boelens, directeur ADMB HR Services.
Oic.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 6 Onderdeel : personeelsinstrumenten.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
Resultaatsgericht Management in het Hoger Onderwijs Adelien Decramer Faculteit Economie en Bedrijfskunde - Universiteit Gent ‘De bedreigde beleidsruimte.
Tevredenheidsmeting OCMW Presentatie MC Bea 24/08/09.
TALENTENCAMPUS Talentencampus Venlo Presentatie vertegenwoordiging Lecso Frans Vullings.
Dr. Patrick Vermeulen GITPMoed & Vertrouwen Moed en Vertrouwen Workshop 1 Motivatie 1.
Organisatiemet zelfsturende teams  1. Waarom  Mensen willen graag zelf beslissingen nemen en (mede)verantwoordelijk zijn  Direct in overleg met de.
Leidinggeven Hoofdstuk 10 Functionerings- en beoordelingsgesprekken.
ENQUETE 2016.
BEDRIJFSCULTUUR.
BEDRIJFSCULTUUR.
Resultaten onderzoek Maatschappelijke Waarde Voorschoten Wassenaar
Human Resources Accounting
GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting
Transcript van de presentatie:

Het MT in de kinderopvang Boek & veldonderzoek ‘ Ze zijn op Heidagen’

Welkom Wie ben ik Wie bent u Wat gaan we doen

Serie management in de kinderopvang Praktisch en herkenbaar Theoretisch onderbouwd Gebaseerd op veldonderzoek

De definitie Een managementteam is een groep hogere leidinggevenden die op vooraf gestructureerde wijze, in welke vorm dan ook, bijdraagt aan de gemeenschappelijke en voor de onderneming relevante strategische en tactische doelstellingen.

Het veldonderzoek 90 deelnemende MT leden Uit 50 ondernemingen, behoorlijk gelijke spreiding naar omvang Vragen over: De organisatieopstelling en interne structuur De rol en functie van het MT en Hoe het MT functioneert

Organisatie en interne structuur Flinke omvang! 36% meldt meer dan 6 personen Lijn en staf; het meest voorkomend financiën, dan huisvesting en dan pedagogiek. Werkt direct onder de directeur Heeft 0, 1,2 of 3 echelons onder zich Er zijn 6 specialismen vertegenwoordigd Relatie tussen omvang onderneming en specialisten.

De functionarissen 75% vrouw Mannen vaker staffuncties Mannen meer van buiten, vrouwen meer van binnen Vrouwen meer kindgerichte opleidingen en vaker een operationele functie gehad Heel hoog percentage HBO/WO geschoold Meer dan de helft zou net zo goed iets anders kunnen doen (mannen vaker)

Omvang en MT Zeer klein: geen MT Klein en middelgroot: operationeel MT Groot en zeer groot: hoger MT Trend: bij grote en zeer grote ondernemingen zijn er op meer lagen MT’s. Hoog in de grootste ondernemingen neemt de functie af, of zelfs het hele MT weg!

De functie Men zegt vooral: ‘beleid en besluitvorming’ Maar ook wel: Intern de betrokkenheid vergroten en de communicatie… En ook: Dat je aan de organisatie moet laten zien dat het management op 1 lijn staat.

Strategische planning Uit controlevragen blijkt dat: 80% minimaal eenmaal per jaar strategische dagen heeft bijna 100% een vorm van strategische planning heeft En dat men nadrukkelijk vind dat dat een taak van het MT is

Het functioneren…., We hebben invloed op strategisch beleid 90% We bepalen het organisatiebeleid 80% Jammer dat de organisatie niet goed weet wat we doen 56% Een jammer dat de organisatie soms negatief over het MT doet 83% Gelukkig wordt men als individueel MT lid wel gewaardeerd 80%

Het functioneren…..2, De voorzitter is een goed coach 87% Door mijn MT collegae lever ik betere prestaties 71% Alle deelnemers leveren evenveel inbreng 77% Mijn MT functioneert als team 84% Er wordt rekening gehouden met mijn inbreng 97% Vrouwen zijn iets kritischer dan mannen

Ondernemerschap en MT’s 1.Centrale sturing door de ondernemer staat gezamenlijke besluitvorming in de weg 2.Waarschijnlijk neemt daardoor het strategisch beleid als functie af 3.Waarschijnlijk worden staffers meer serviceproviders 4.Waarschijnlijk worden zachte waarden (betrokkenheid, communicatie, reflectie en kritisch meedenken) belangrijker

Discussiethema’s 1.Beter een slecht MT dan geen MT 2.Een slecht MT is geen MT 3.Een MT is het scharnierpunt van de onderneming 4.Een operationeel MT is geen MT 5.Het MT past niet meer bij het huidige ondernemerschap 6.De kinderopvangmanagers hechten teveel aan ‘samendoen’ 7.De MT’s in de kinderopvang moeten een nieuwe meerwaarde ontwikkelen 8.Een goed MT houdt de directeur scherp en laat die beter functioneren