Gé Haans & Ellen Oude Lenferink

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Kleuterschool De Zevensprong
Didactische ICT-bekwaamheid van docenten
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Effectieve verpleegkundige zorg bij de klinische behandeling van anorexia nervosa Joyce van Ommen René Bakker Laura Beukers.
TIJD VOOR SENIORENSPORT 'Bewegen als levenslange uitdaging' Task Force 50+ Sport en Bewegen Donderdag 1 december 2005 Remco Boer, Hans Arends (NISB)
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
Beginnen met actieonderzoek Hoe pak je dat aan?
[Hier titel van boek] [Hier plaatje invoegen] 1 van 19 Het bondgenootschap Hoofdstuk 6.
Empowerment via het internet Zelfhulp-portal reïntegratie
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Preventieprogramma’s voor kinderen van alcoholverslaafde ouders.
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Hoofdstuk 14 Effectieve teams samenstellen
Rehabilitatie: gerichte ondersteuning van activiteiten en participatie
Sociale contacten en familierelaties
Hoe kunnen we een lerende eigenaar maken van zijn eigen ontwikkeling?
Rookstopcursus voor jongeren
School-als-organisatie en schoolcultuur
Recht in de roos?! Waardegebaseerde professionalisering en effectiviteit 14 oktober 2009 BINCdag - Gent.
Domotica en kwaliteit in de (ouderen) zorg
Als taal leren niet vanzelf gaat; vroegtijdige interventie op maat
Interventies houden geen rekening met culturele verschillen. Hulpverlening weet migrantenjeugd slecht te vinden.
Toekomst Humanistisch Verbond In gesprek met leden over toekomstvragen voor de vereniging.
Wat is rehabilitatie precies? Waar komt deze term vandaan?
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Langer doorwerken door oudere werknemers
Workshop “Beoordelen”
Ouderbegeleiding bij roldifferentiatie
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Rook-en alcoholspecifieke opvoeding
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
Databank Effectieve Jeugdinterventies
Ouderschap en psychiatrie Ouders met een psychotische stoornis.
GEZINS- EN WIJKGERICHT WERKEN 10. Vervolg MPG, analyse en aanpak.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
De stad als pedagoog Interactief beleid Dhr. drs. J.M. Bekker September 2009.
gespreksvaardigheden
Competentiegebied 2 Ouders en opvoeders ondersteunen bij opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Evaluatie Cursus.
Projecten van de Universitaire lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Omgaan met verschillen in de klas.
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
Een explorerend onderzoek naar inzet van familieleden bij dwangtoepassing.
Niet praten, maar doen De implementatie van een integrale aanpak Matty Crone.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
Wat is de rol van de GGD bij PSH? In gesprek over ‘wat te doen’ en ‘hoe dat te doen’ Thérèse Claassen, projectleider modelconvenant PSH Michel Dückers,
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Bevordering bekwaamheid ouders: gezinsbegeleiding.
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Hoe leren professionals?
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
Wat is DRAMA??.
Definitie Thuisondersteuning (concept) - 1
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Na 25 jaar Samenwerken: 1 gezin 1 plan
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Transcript van de presentatie:

Gé Haans & Ellen Oude Lenferink “Weerbarstigheid en werkzame factoren bij ouderbegeleiding bij roldifferentiatie” Gé Haans & Ellen Oude Lenferink

Ouderbegeleiding bij Roldifferentiatie Ouders krijgen een andere rol als ouder Blijven de ouders, niet meer de opvoeders Nieuwe opvoeders Thema’s Ouderkind relatie Rouwverwerking en Roldifferentiatie Samenwerkingsrelatie

Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de methodiek effectief is (De Greef, Haans & Janssens, 2010) Inhoud ofwel de werkzame factoren van het hulpverleningsproces onvoldoende inzichtelijk Daarom…….

Huidig onderzoek “Welke interventies worden in de methodiek Ouderbegeleiding bij Roldifferentiatie ingezet als het kind is geplaatst in een perspectiefbiedend pleeggezin en hoe tevreden zijn ouders over de begeleiding?”

Ontwikkeling KIPOR-verrichtingenlijst Methodiek boek (Haans, Robbroeckx, Hoogeduin & Beem-Kloppers, 2010) Bestaande verrichtingenlijsten (Ten Brink, 1997; Damen 2007; Bolt & Metselaar, 2005; Schaeffer-van Leeuwen, Damen, & Veerman, 2005; Berger, 2006; Conradie et al., 2010) Pleegzorgwerkers; aanvullingen Toepassen van selectiecriteria Verrichtingen werden toebedeeld aan categorieën: A. Technieken voor het opbouwen en onderhouden van een werkrelatie B. Technieken voor het verzamelen van informatie en stellen van doelen C. Technieken voor bevordering ouderkind relatie D. Technieken voor rouwverwerking en roldifferentiatie E. Technieken versterken samenwerkingsrelatie

Voorbeeld operationalisering van een algemene verrichting A2 Invoegen (Conradie, 2010; Haans et al, 2010) Definitie: Activiteiten waarbij de ouderbegeleider aansluiting zoekt bij of begrip toont voor de ouder, zijn leefwijze, taal, gewoonten en visies. Toelichting: Het primaire doel van invoegen is de band, de werkrelatie met de ouder op te bouwen of te verstevigen. Mogelijke technieken en vaardigheden: Tracking; ingaan op de onderwerpen die de ouder zelf aandraagt en hierop doorvragen; Aanpassen aan het taalgebruik van de ouder; Aanpassen aan en meedoen met de gewoonten en gebruiken van de ouder; Interesse tonen in alledaagse omstandigheden van de ouder, in gewoonten, waarden en normen; Aandacht besteden aan de opvattingen van de ouder ten aanzien van zijn/haar problemen; Erkenning en begrip tonen voor de perceptie van de ouder op de werkelijkheid.

Dataverzameling - 3 maanden - acht ouders (startend en lopend) - 20 opnames (enkelvoudig en meervoudig) - 891 verrichtingen ingezet - ca. 1200 minuten

Subthema’s & verrichtingen

Bevindingen/conclusie Uit eerder onderzoek  specifieke methodieken 15% (Lambert, 1992) Huidig onderzoek  toont dat emotionele steun in hoge mate aan bod komt Specifiek of algemeen? Overeenstemming met de literatuur (Van Yperen et al., 2010) Volgens onderzoek; oog voor specifieke problemen en hulpvraag als belangrijk aspect waarop de cliënt de tevredenheid met de hulpverlener beoordeeld (Ramos, 2005). Dus specifieke methodieken belangrijk aandeel in begeleiding! Huidig onderzoek: specifieke doelgroep = emotionele steun = hoge tevredenheid Conclusie specifieke interventie!

Vervolg Ouders zijn in hoge mate tevreden over de ouderbegeleiding  dus….juiste interventies ingezet! Willen we de tevredenheid verhogen en de hulp verbeteren moeten we dan…….. De emotionele steun verhogen? Of extra aandacht besteden aan de specifieke interventies, die minder aan bod zijn gekomen in dit onderzoek? Toekomstig onderzoek  richten op de effectiviteit van de interventies

Praktische implicaties De verrichtingenlijst  nuttig middel voor de ouderbegeleider  overzicht van de middelen die tot zijn/haar beschikking staan Aanbeveling Reflecteren en evalueren op specifieke interventies en wordt inzicht gecreëerd in eigen handelen. Bevorderen van deskundigheid & professionaliteit

Vragen?