Agressie tegen hulpverleners Wat bezielt Nederland?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
FAIR PLAY NOT ONLY FOR THE GAME !
Advertisements

In Veilige Handen: Preventie van seksueel misbruik in vrijwilligerswerk met minderjarigen Tijdens deze presentatie proberen we een beeld te schetsen van.
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Wat is wijsheid Terugblikje Weten dat je niets weet: en toch een goede keuze maken Pauze Gesprek: Beslissen zonder dé Waarheid Afsluiting We hoeven niet.
WMO Praat mee!.
Bijeenkomst Senioren Veiligheid 27 februari 2014
Dr. Albertus Risaeusschool
Technieken 3: de-escaleren
In samenwerking met 13 maart 2014.
Wat is vzw Arktos? Arktos vzw is een professionele vormingsorganisatie voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren tussen de 6 en 25 jaar.
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Burgers regelen het zelf
Gewoon opvoeden? Verbeter de wereld! en begin bij de opvoeding.... De Vreedzame Wijk.
Workshop Relationele en seksuele vorming
Schaamte Zelfbeeld en Agressie
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Het Politiek Systeem 2 Beleid Politieke Cultuur
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
EEN KRACHTIGE SAMENLEVING IN 2029? Presentatie Roy Johannink workshop “crisisbeheersing 2029” Op het Veiligheidscongres BZK, 10 november 2009.
JE EIGEN VEILIGE PUBLIEKE TAAK
December 2013 Woord van Leven "Moge de Heer uw liefde voor elkaar en ieder ander groter maken, zodat uw liefde even overvloedig wordt als onze liefde.
Hoezo rustig?! Een onderzoek naar het verloop van jaarwisselingen in Nederland.
Welkom op onze thema-avond
Landelijk programma Huiselijk Geweld en de Politietaak
Door Annelien De Clercq
Interpreteren van data
Kinderen en hun sociale talenten
Beste Vriend,    Het is met een enorm verdriet dat wij U heden het overlijden moeten melden van een zeer dierbare vriend, gekend onder de naam « Gezond.
Jaarlijks congres ouderenmis(be)handeling 13 juni 2014.
“Beleef de canon” Een vertelproject voor groep 5 t/m 8
Workshop werken met de Rapucation ‘hulpmiddelen’.
IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Workshop werken met de Rapucation ‘hulpmiddelen’
ARB(eids)O(mstandigheden
TRAJEKT Samen kunnen we alles
Dossier Empowerment.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Kaarten op tafel.
UITGAAN & ZINLOOS GEWELD
Weerstand kan je opvatten als feedback
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Presentatie: Over de grens
PESTEN JULIANASCHOOL.
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Symposium Geweld & innovatie 16 nov Miriam Knepper - gemeente Utrecht Evelien Buijs / Sanne van Wenum – Forensisch Fact De Waag/ Forensische zorgspecialisten.
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
gespreksvaardigheden
Oorzaken van pesten 1BaSwB Freya Claeys.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Jan van Eyck ( ).
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Startbijeenkomst Veilige Publieke Taak Noord-Nederland Naar een nieuw evenwicht in de omgang met klanten die over de grens gaan Wanneer de klant van links.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
 DECLARATION ON CHRISTIAN EDUCATION GRAVISSIMUM EDUCATIONIS PROCLAIMED BY HIS HOLINESS POPE PAUL VI ON OCTOBER 28, 1965.
IK en WIJ ontwikkeling De weg naar autonomie in verbinding Jale Simsek
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Geweldloos verzet. Aanleiding Ouders en kinderen hebben te maken met agressief gedrag in het gezin. Geweldloos verzet.
Eddie Denessen* Henny van der Meijden* Lisanne Martens*
Agressie Intern en Extern
De sociaal-maatschappelijke dimensie
Introductie in de filosofie van ACT
Toolbox Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)
Transcript van de presentatie:

Agressie tegen hulpverleners Wat bezielt Nederland? Wim van Amerongen Plv. korpschef Politie Gelderland-Zuid

Wat bezielt Nederland Uit onderzoek van eind 2005 blijkt dat in een jaar tijd achttien procent van de brandweermensen te maken kreeg met fysiek geweld. Tien procent werd serieus bedreigd en 48 procent werd uitgescholden. Bij een steekproef in Amsterdam bleek een jaar eerder dat ambulancepersoneel daar in drie maanden tijd vijftien keer het slachtoffer was van fysiek geweld: slaan, spuwen en schoppen

Voorbeeld

Persbericht 12-01-2007 Hulpverleners en andere beroepsgroepen die vaak onder vuur liggen, kunnen zich voortaan verzekeren tegen de gevolgen van geweld. Er is een speciale 'agressiepolis' in het leven geroepen.

Onderzoek “Hoezo rustig” Geweld concentreert zich: in oude volkswijken hechte sociale gemeenschappen binnen de zogenaamde ‘bible belt’.

Wat is de beste aanpak Technische oplossingen Multidisciplinaire voorbereiding Gedragsverandering Maatschappelijk debat

Technische oplossingen

Multidisciplenaire preparatie Positief verschil 2007 en 2008 in de Bommelerwaard Gezamenlijke preparatie van Fysieke veiligheid Sociale veiligheid (security <-> safety)

Meervoudig kijken Jan van Eyck, 'Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw Giovanna Cenami', uit 1434 Een portret van een heer en een dame met op de achtergrond een spiegel waarin de schilder zelf te zien is Oftewel: de waarnemer is altijd een onderdeel van hetgeen hij waarneemt

Gedragsverandering Onderzoek “Hoezo rustig” Otto Adang e.a. Er is een doorgeslagen cultuur in veel plaatsen van ‘alles moet kunnen’, waarbij ook ouders het gedrag van hun kinderen goedkeuren of goedpraten.

Veiligheidsutopie I want it all I want it now Veiligheid en vitaliteit Bungeejumper Maximale veiligheid Maximale bescherming door overheid MAXIMALE ONTPLOOIING MAXIMALE VITALITEIT BURGER ALS BUNGEEJUMPER MAXIMALE VEILIGHEID MAXIMALE BESCHERMING DOOR OVERHEID.

Fundamentalistisch individualisme Mensbeeld 2008 Fundamentalistisch individualisme Grenzen stellen aan anderen, maar nooit aan onszelf

Burgerschap verzilverd Verslag ombudsman 2007 Burger is object en geen subject (98% heeft positieve houding t.o.v. overheid), Maar vertrouwt de overheid de burger wel? Kern verhouding overheid-burger Het persoonlijke Het behoorlijke Participatie

Transitie van denken Besef over de grote invloed van de “code van de straat” Respect dwing je af door het vermogen en de bereidheid om geweld te gebruiken Gerichte vorming van democratisch burgerschap Kleine contexten kleine waarheden maken De `Code van de Straat' is een complex systeem van informele regels dat enerzijds bepaalt hoe mensen zich in het openbaar ten opzichte van elkaar gedragen, en anderzijds voorschrijft hoe de reactie moet zijn als je uitgedaagd wordt. Het centrale element van de code is `respect'. Respect dwing je af door het vermogen en de bereidheid om geweld te gebruiken. Kinderen leren van jongs af aan dat ze tough moeten zijn; om je te kunnen redden, moet je een grote mond hebben en vooral goed kunnen vechten. Het is duidelijk dat zaken als empathie en het democratisch leren omgaan met verschillen hier absoluut contra-indicaties zijn, wat evenzeer geldt voor soldaten en voetballers. Gerichte vorming van democratisch burgerschap is een belangrijke dam tegen de code van de straat. Maar er is meer nodig dan tegen mensen zeggen dat ze zich anders moeten gedragen. Dat andere gedrag moet ook een duidelijk perspectief met zich meedragen.

Alleen spotjes helpen niet voor uw aandacht