2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eerste gebod De HEER vindt het fijn,
Advertisements

Ziekte/gezondheid geloofszaak Is er dan geen God in Israël dat gij boden zendt om Baal-zebub, de god van Ekron, te raadplegen?
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
Jezus en de wet van Mozes.
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Discipelschap.
´OMWILLE VAN MIJN NAAM´.
Praktisch dienstbetoon
Zingen Gedenk, o volk, met heilig beven,
Wat is de bedoeling van Johannes?
Preek Halle 1 december 2013 Voldoen aan Gods verwachtingen
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
Bestemming God eren ….
1.
Ik ben een Christen HELP.
Toon eerbied voor uw vader en uw moeder
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Zijn de geboden van God moeilijk te volbrengen
God en ons.
Het verhaal van bevrijding
De visie is Jezus One for all.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
Over hart en gedrag … - VYA 10 augustus
We see things and persons as we are, not as they are
Wandelen met de Ontzagwekkende
Preek Jakobus 2:
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
in Nieuw-Testamentisch perspektief
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
Wanneer was jij voor het laatst WOEDEND – en terecht?
Verslaving.
Welkom in de samenkomst
Welkom in de samenkomst
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
Kaarten op tafel.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
Welkom 7de Lijdenszondag 2015.
Beelden van de kerk.
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Een voorbeeld dat navolging verdient
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Tot 10 tellen in geloof -samen oefenen om leerling van Jezus te zijn-
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
Jochem Schermers DE PIJN VAN GOD. JEREMIA 2: Het woord van de HEERE kwam tot mij: 2. Ga ten aanhoren van Jeruzalem: Zo zegt de HEERE: Ik denk aan.
Ontwikkeling en de basisschool
Rotterdam. Romeinen 9 19 Gij zult nu tot mij zeggen: Wat heeft Hij dan nog aan te merken? Want wie wederstaat zijn wil? Gr. BOULÉMA = raad,
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
Welkom Voorganger: ds. J. de Kok Ouderling : M. v. d. Velde Organist: J.M. v.d. Berg Schriftlezing: Openb. 12: 1-6.
Hartelijk welkom! Thema van deze leerdienst: “Kun je zonden erven?”.
Ds. Mw. E. Braam, Kampen ouderling : Jenny Boersma Organist : Erik Hofstede Zondag Invocabit, roept hij Mij aan – naar psalm 91 : 15 : 15 Roep je Mij aan,
Waarden & normen. De inbraak Peter : aanzet tot inbraak Bart : chanteert beste vriend Youssef : handlanger Jordy : verklikker, oneerlijk Directeur : handelt.
DoeMeeDienst GemeenteGroeiGroep 28 februari 2016 Thema: Als kinderen andere wegen gaan…. Welkom!
Welke betekenis?. Welke betekenis? Welke betekenis heeft vriendschap voor jou en mij? Rechts definitie Wikipedia.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Ik zet mij in voor uw verlangen (Zondag 49). Uw wil geschiede / laat uw wil gedaan worden.
We lezen: 1 Korintiërs 12: : 1 De preek gaat over: 1 Korintiërs 13: 13 Geloof, hoop en liefde. Voorlezer: Michael van Casand Voorganger: Ds. ds.
Welkom Voorganger: ds. M. Reinders-de Haan Ouderling van dienst:
Les 7 Hou van God Wat doe ik hier vandaag?
Les 17 God, anderen en ik.
Het Jodendom ± 1000 v. C..
Doe je mee !! Datum: zaterdag 24 maart Locatie: Kerk   Tijd: uur
Transcript van de presentatie:

2e gebod: Maak geen beeld van God, maar geloof in zijn beeld

Het tweede gebod Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want ik, de HEER, uw God, duld geen andere goden naast mij. Voor de schuld van de ouders laat ik de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer ze mij haten; maar als ze mij liefhebben en doen wat ik gebied, bewijs ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht.

Het tweede gebod verschil tussen 1e en 2e gebod vertaling 2e gebod motivatie achter 2e gebod toepassing 2e gebod

De tien geboden op rijm – ‘Roomse versie’ 1-Bovenal: bemin één God 2-Zweer niet ijdel, vloek noch spot 3-heilig steeds de dag des Heren 4-vader, moeder zult gij eren 5-dood niet geef geen ergernis 6-doe niet wat onkuisheid is 7-vlucht het stelen en bedriegen 8-ook de achterklap en het liegen 9-wees steeds kuis in uw gemoed 10-begeer nooit andermans goed

1 vereer naast mij geen andere goden 2. maak geen godenbeelden 3. misbruik de naam van de Here uw God niet 4. gedenk de sabbatdag 5. toon eerbied voor uw vader en uw moeder 6. pleeg geen moord 7. pleeg geen overspel 8. steel niet 9. leg geen val getuigenis af over een ander 10. Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, ook niet op zijn vrouw, zijn rund, ezel of wat hem ook maar toebehoort

Roomse en Lutherse traditie: geen verschil tussen gebod 1 en 2 tiende gebod opgesplitst in twee geboden Gereformeerde traditie: gebod 1 en 2 onderscheiden tiende gebod over begeren niet opsplitsen

Verschil eerste en tweede gebod: 1e gebod: geen andere goden naast of in plaats van de ware God 2e gebod: de ware God niet afbeelden

(Mozes zegt tegen Israël) … … … Toen sprak de HEER tot u vanuit het vuur. U hoorde een stem spreken, maar een gedaante zag u niet; er was alleen die stem. Hij maakte de regels van het verbond bekend, de tien geboden. … …  Maar aangezien u geen gedaante hebt gezien toen de HEER u op de Horeb vanuit het vuur toesprak, moet u zich zorgvuldig in acht nemen: misdraag u niet door een godenbeeld te maken, een afbeelding van welk wezen dan ook … … … (Deuteronomium 4)

‘Het volk riep uit: ‘Israël, dit is je god, die je uit Egypte heeft geleid!’ Toen Aäron besefte wat er gebeurde, bouwde hij een altaar voor het beeld en kondigde hij aan dat er de volgende dag een feest voor de HEER zou zijn.’

Het tweede gebod - vertaling Maak geen godenbeelden, … Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want ik, de HEER, uw God, duld geen andere goden naast mij. Voor de schuld van de ouders laat ik de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer ze mij haten; maar als ze mij liefhebben en doen wat ik gebied, bewijs ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht.

ki anochi jahweh elohecha qina want ik, de HEER, uw God, duld geen andere goden naast mij. ki anochi jahweh elohecha qina want ik HERE uw God ijverig/jaloers/ geldingsdrang alternatieve vertaling: Want ik, de HERE uw God, ben een God die zich laat gelden

Voor de schuld van de ouders laat ik de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer ze mij haten alternatieve vertaling Ik straf de zonde van de ouders bij kinderen, klein- en achterkleinkinderen wanneer ze mij ontrouw zijn maar als ze mij liefhebben en doen wat ik gebied, bewijs ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht.

Het tweede gebod – alternatieve vertaling Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want ik de Here uw God ben een God die zich doet gelden: ik straf de zonde van de ouders bij kinderen, klein- en achterkleinkinderen wanneer ze mij ontrouw zijn, maar als ze mij liefhebben en doen wat ik gebied, bewijs ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht.

God niet afbeelden, want … … … Hij heeft ons gemaakt, en niet andersom daar is hij veel te groot voor Hem afbeelden is per definitie Hem naar beneden halen en veranderen, naar onze maatstaven (zo willen we hem hebben ..) God wordt alleen zichtbaar op zijn eigen voorwaarden … …

Beeld van de onzichtbare is Hij … (Kolossenzen 2) Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft Hem doen kennen. (Johannes 1) Wie Mij heeft gezien heeft de Vader gezien (Johannes 14)

toepassing: welk beeld van God heb jij? de grote afwezige het peilloze mysterie filmregisseur liefde Sinterklaas … … > ken Hem via zijn Zoon Jezus Christus