Controle op de naleving van de rookreglementering in de horeca-sector 21 april 2005
2 Wetgeving : 1. KB van 15 mei 1990 tot het verbieden van het roken in openbare plaatsen 2. MB van 9 januari 1991 tot vaststelling van de voorwaarden waaraan gesloten plaatsen moeten voldoen, waar voedingsmiddelen en/of dranken ter consumptie worden aangeboden en waar mag gerookt worden
3 Te onderzoeken : Ruimten < 50 m² (er mag gerookt worden over de totale ruimte) rookafzuig- of verluchtingssysteem vereist (onderhoud, in werking, debiet aangegeven, min. 15 m³/m²h ) Ruimten > 50 m² : niet-rokerszone min. 50% van totale oppervlakte voldoende verbodstekens (kleur, min. 9 cm diameter) geen asbakken in niet-rokerszone (niet wettelijk vereist) rookafzuig- of verluchtingssysteem vereist (onderhoud, in werking, debiet aangegeven, min. 15 m³/m²h )
4 Planning controles : In > 3200 controles voorzien en ca (bron : Infana) uitgevoerd, waarvan specifiek een anti-rookcampagne in de Horeca( 50m² : 470 bezochte instellingen) In > 4200 controles voorzien
5 Controleresultaten 2004 : Anti-rookcampagne < 50m² : 28 % niet conform (verversings- of zuiveringsdebiet) > 50m² : 56 % niet conform (te weinig plaatsen niet-rokers, rookverbodstekens) vnl. PV opgesteld voor afwezigheid rookafzuigsysteem, doch meestal waarschuwingen Jaarresultaten uit Infana > 1000 maatregelen (90% waarschuwingen) voor ca controlebezoeken