Hoofdstuk 3: Het rechte pad? A. Het kwaad…(en het goede)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Hier en hiernamaals.
Is er leven na de dood?.
Johannes 11:1-44 Lazarus, de broer van Maria en Marta
De zeven kruiswoorden van Jezus…
Jezus en de wet van Mozes.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Evangelie der genade Vragen :
Wat is de bedoeling van Johannes?
Zingen Vers 1 De Koning zond zijn knechten
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Wie was Jezus? Deel II Wie was jezus?.
Maar wat zeg jij?.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
NIET OP DOOIEND IJS !!.
De gekruisigde Jezus spreekt je aan PALMZONDAG
De gekruisigde Jezus spreekt je aan MAANDAG
God en ons.
De visie is Jezus One for all.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Pasen & Pinksteren op één dag!
13 oktober 2013 Zoetermeer 1. de voorgeschiedenis in Handelingen 21:  Paulus arriveert in Jeruzalem (± 60 AD) 21:17  de ontmoeting met Jakobus e.a.
Markus En in vele dergelijke gelijkenissen sprak Hij het woord tot hen, naardat zij het konden horen, 1 Op die dag ging Jezus het huis uit.
Wie is mijn naaste? Lucas
Ga mij niet voorbij... Lucas 18: 31 – 42.. Ga mij niet voorbij... Lucas 18: 31 – 42.
…..overrompeld door verdriet
Het is volbracht … Tegen zombies & plaaggeesten ! - VYA 18 mei
GENADE = FEEST Of toch niet?.
Zie hoe Jezus daar loopt....
Math.23 : 39,  Want Ik zeg u, gij zult Mij van nu aan niet meer zien, totdat gij zegt: Gezegend Hij, die komt in de naam des Heren !
God zegent je zodat je zult heersen 1.
EEN CHRISTELIJKE KIJK OP HET LICHAAM. Leviticus 19,1-2: De heer sprak tot Mozes: 2 ‘Zeg tegen heel de gemeenschap van de Israëlieten: Wees heilig, want.
Vrede: - Romaans: pax, peace - Germaans: vrede, Friede (-> vriend, vrijen) - Hebreeuws:shalom.

“Geef en je zal gegeven worden.”
Verlangens van God.
Het verhaal van Pasen.
VREDE.
24 augustus 2014 Tollebeek. 'DE TWAALF ARTIKELEN VAN HET ALGEMEEN ONGETWIJFELD CHRISTELIJK GELOOF'... Die geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd,
Zondag 36 HC Franeker 15 maart 2009
In deze dienst zal Prof. Dr. J. Douma voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 34 : 1, 3, 5 en 8 Schriftlezing: Psalm 2 Hand. 4:23-31 Tekst: Psalm 2.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Een relatie met God Hoe dan?.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Gods ideaal: helemaal gezond
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Preek Johannes 9:39 God wint, dat kun je zien ..
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Jij mag leven onder een open hemel
Een DEFINITIE van een christen
Ben jij wel eens verwonderd?
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
Preek. Het kruis van Christus als baken wijst je de weg naar het leven.
Een voorbeeld dat navolging verdient
Jochem Schermers DE PIJN VAN GOD. JEREMIA 2: Het woord van de HEERE kwam tot mij: 2. Ga ten aanhoren van Jeruzalem: Zo zegt de HEERE: Ik denk aan.
Heb je een offer. Jezus heeft het offer op het kruis gebracht
Vrucht van de Geest VIJFDE THEMADIENST CHRISTUS EN DE ANDER.
♪ 280:1,2,4,5 ♫ KND Voor we gaan ♪ 273:1,2,4 ✝ PS31 ♪ :1,2,3 ✝ LUC 23:38-47 ♪ 31:4,6,15 ♪ 91a:1,2,3 ▶ OPW :614 ♪ 675:1,2.
Liturgie ♪ 139:1,4,14 ✝ LUC22:39-53 ♪ 562:1,2,3 ✝ LUC22:54-62 ♪ 575:1,2,4 ✝ LUC23:13-26 ♫ 181:1,2,4,5 ✝ LUC23:32-47 ♪ 590:1-5 » Goede Vrijdag
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
Gods Koninkrijk: een Paradijs!
Romeinen 8:1,2 De mensen die bij Jezus horen, krijgen geen straf van God.
Les 12 De Zoon verlost Wat doe ik hier vandaag?
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 3: Het rechte pad? A. Het kwaad…(en het goede)

1. Soorten kwaad

VOORBEELD1

VOORBEELD 2 http://www.indevuilbak.be

VOORBEELD 3.

VOORBEELD 4.

VOORBEELD 5.

VOORBEELD 6. De kruisdraging van

Lc 23,32-43 [32] Er werden ook nog twee misdadigers weggevoerd om samen met Hem ter dood te worden gebracht. [33] Toen ze op het zogeheten ……………………kwamen, sloegen ze Hem daar aan het kruis, en ook die twee misdadigers, de een rechts en de ander links van Hem. [34] Jezus sprak: ………………………………………………………………………………………… ……………Ze verdobbelden zijn kleren. [35] Het volk stond toe te kijken. De leiders lachten Hem uit en zeiden: ‘Anderen heeft Hij gered; laat Hij nu zichzelf redden als Hij de Messias van God is, de uitverkorene!’ [36] Ook de soldaten dreven de spot met Hem; ze kwamen Hem wijn brengen [37] en zeiden: ‘Ben jij de koning van de Joden? Red dan jezelf!’ [38] Boven zijn hoofd hing het opschrift: ………………………………….[39] Eén van de misdadigers die daar hingen zei smalend tegen Hem: ‘Ben jij de Messias? Red dan jezelf en ons erbij!’ [40] Maar de ander wees hem terecht: ‘Heb zelfs jij geen ontzag voor God, nu jij ook deze straf ondergaat? [41] In ons geval is dat terecht, want wij krijgen ons verdiende loon. Maar Hij heeft niets verkeerds gedaan.’ [42] Daarop zei hij: ‘Jezus, vergeet mij niet wanneer U in uw koninkrijk komt.’ [43] Hij zei tegen hem: ‘………………………………………………………… Kruisdraging van Hiëronymus Bosch (1450 – 1516)

‘Vader, vergeef het hun, want* ze weten niet wat ze doen.’ Dit is de koning van de Joden. Ik beloof je, vandaag nog zul je bij Mij zijn in het paradijs.’

Pieter Lastman 1616

VOORBEELD 7. Wir fahren nach Polen um Juden zu versohlen

Terzake: reportage over een extreemrechtse onthaalmoeder… http://www Terzake: reportage over een extreemrechtse onthaalmoeder… http://www.youtube.com/watch?v=nWi4ap UBn7s “Hitler in kinderopvang” Negationisme Revisionisme

Levensbeschouwelijke vragen… bij verschillende soorten kwaad Natuurlijk kwaad en moreel kwaad →Individuele versus collectieve vormen van kwaad →Opzettelijke en onopzettelijke vormen van kwaad →Alledaagse en buitengewone vormen van kwaad → Bewust en onbewuste vormen van kwaad

Ottmar Hörl: tuinkabouters http://www.youtube.com/watch?v=1ZRqaKKB-gw

Wentelen wij vaak de schuld van dingen die verkeerd gaan af op “het systeem”? Kunnen wij zelf in deze wereld iets veranderen? (milieuproblematiek, sociale ongelijkheid, armoede…) In welke mate zijn wij vandaag verantwoordelijk voor wat er verkeerd loopt? Ga jij akkoord met de uitspraak van Hörl: “We kunnen toch later niet beweren: Wir haben es nicht gewusst?”

Zelfreflectie…klasgesprek Wat is volgens jou echt kwaad? Hoe ontstaat het kwaad volgens jou? Hoe kijk jij naar de menselijke natuur/ aard? Kan het kwaad voorkomen worden? Heeft de omgeving invloed op jouw gedrag? Kan de omgeving jou aanzetten tot het kwaad/goede? Zie jij oplossingen om het kwaad te voorkomen? Wat zijn dagelijkse vormen van kwaad die wij begaan? Kunnen we die voorkomen? Hoe? Denk je dat God mensen kan sturen in de goede richting? Hebben we een leidraad nodig om ons naar te richten? …

Een boosdoener in elke mens? Wat denk jij?

Wat is zonde? http://www.youtube.com/watch?v=_Cd_Qo PnD9A

De zeven hoofdzonden

2. Het ontstaan van het kwaad?

René Girard