Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Revolutie in Frankrijk
Advertisements

Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
Oorzaken van de Franse Revolutie
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Paragraaf 2.5 Sovjetunie.
Frankrijk voerde oorlog tegen landen die bang waren voor een revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Kenmerk 23 Streven naar Absolutisme Les 1: Centralisering van de macht
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 2: Verloop van.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
1791 is de grondwet klaar Koning alleen nog maar uitvoerende macht Het bezit van adel en kerk wordt genationaliseerd 21 juni: Koning tracht te vluchten.
De Franse revolutie.
Franse revolutie( ).
Tijd van Pruiken en Revoluties
Tijd van Pruiken en Revoluties
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Historisch overzicht Nederland
Gevolgen van de revolutie
Het bestuur van de stadstaat
H2 De tijd van pruiken & revoluties
4.3 Revolutie in Frankrijk
Republiek versus Frankrijk
H 7 De tijd van pruiken en revoluties
Wetenschappelijke revolutie
Tijd van pruiken en revoluties,
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Tijd van pruiken en revoluties,
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
De liberale revolutie in 1848
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Tijd van pruiken en revoluties,
Wat moet je weten aan het eind van de les
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wetenschappelijke revolutie
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
De 3 revoluties.
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Historische overzicht Franse Revolutie
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Het land van de farao Hoofdstuk 2.
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
H8.3 Burgers aan de macht: Frankrijk
Historische overzicht Franse Revolutie
Revoluties in Europa. Doelen van dit blok Je leert waarom het Franse volk in 1789 in opstand kwam. Je leert hoe de bestorming van Bastille verliep. Je.
Revoluties in Europa.
De tijd van pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
De tijd van de pruiken en de revoluties
Democratie in Nederland
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Revolutie in Frankrijk
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
VROEG MODERNE TIJD De democratische revoluties is westerse landen, discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 BK Lesweek 3
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 BK Lesweek 4
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 KGT Lesweek 6
Par 3: Oorzaken van de Franse Revolutie
Transcript van de presentatie:

Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!

Korte herhaling van paragraaf 1 en 2

1789 Koning was een absoluut vorst Hij besliste alles alleen! Maar wilde de belasting verhogen Roept de 3 standen bij elkaar.

1789 De 3 standen komen bij elkaar Er moest gestemd worden over de belastingverhoging. Er werd per stand gestemd: Elke stand had 1 stem. 3e stand wilde graag “hoofdelijk stemmen”. De koning wilde dit niet De 3e stand verlaat boos het gebouw.

3e stand Ze gaan apart vergaderen Heten nu; Nationale Vergadering. Gingen een grondwet maken Het volk moest invloed krijgen op de koning. De koning wilde deze vergadering stoppen. De Franse bevolking was woest!

14e juli 1789 Het volk was het beu!! Ze gingen Parijs plunderen. Ze bestormen een grote staatsgevangenis: De Bastille. Dan begint de Franse Revolutie.

Onrust Ook op het platteland gaat men plunderen. Kloosters en kastelen worden vernield. De koning is zijn macht kwijt!

Rust De Nationale Vergadering wilde rust brengen. Ze pakken de voorrechten van de 1e en 2e stand af. Nieuwe grondwet: Verklaring van de Rechten van de Mens De koning moest voortaan naar de Nationale Vergadering luisteren.

Onrust bleef Edelen gingen vluchtten Ook de koning, Lodewijk XVI wilde vluchtten om hulp te halen. Tijdens zijn vlucht: gearresteerd. Hij wordt aangeklaagd en onthoofd!

Guillotine

Terreur De Nationale Vergadering kon de rust niet bewaren Een groep jakobijnen greep de macht. Zij vonden dat de Revolutie nog niet klaar was Er moesten nog meer mensen gestraft worden! Het tempo moest omhoog Onder leiding van Robespierre grepen zij de macht.

Robespierre

Jakobijnen Iedereen die aan hun twijfelde werd onthoofd Daarom heet deze periode de “Terreur”. 15.000 mensen onthoofd door het Nationale scheermes, de Guillotine.

Begrippen: Grondwet: document waarin de rechten en plichten van de burgers en overheid staan. Franse Revolutie: Grote, plotseling verandering in Frankrijk in 1789. Jakobijnen: politieke groep tijdens de Franse Revolutie die vond dat het volk alle macht moest hebben. Leider: Robespierre. Terreur: periode in de Franse revolutie van 2 jaar waarin de jakobijnen de macht hadden en veel geweld gebruikten.

einde