5 waarschuwingen in Hebreeën: - tegen onachtzaamheid, geen acht slaan op (2:1-4) - tegen verharding (3:7-19) - tegen verachtering (5:11-14) - tegen nalatigheid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Advertisements

Stichting ROEP 23 februari 2011
Aan Zijn kruis stierf Hij zodat ik in Hem kan leven Aan mijn kruis sterf ik zodat Hij in mij kan leven Zijn kruis & mijn kruis.
De gevolgen van de zonde
Discipelschap.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
1 Tim 4. 1 Tim 4 1 Timotheüs 4 Afval in de laatste tijden 1 Maar  de Geest zegt uitdrukkelijk dat in latere tijden sommigen  afvallig zullen worden.
Dit sprak Jezus Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. (Joh.17:3) Meent niet,
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
Genade en veroordeling
9 febr Zoetermeer. 1Korinthe 3 1 En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
"al wat in de vleeshal te koop is..." 1Korinthe 10:23-33
Pasen & Pinksteren op één dag!
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
1 En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen in Christus. 1Korinthe 3.
GENADE in huis Kolosse
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Kracht in zwakheid Genade is genoeg.
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Wat doet de Heilige Geest?
Homofilie. Zoeken naar de kracht van genade naast elkaar gaan staan.
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
HET UNIEKE VAN DE HEILIGE GEEST…
Leviticus 15:25 Wanneer bij een vrouw lange tijd bloed vloeit … dan zal zij gedurende al de tijd dat zij vloeit, onrein zijn.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 2 augustus 2014 “Aan de een wordt door de Geest het verkondigen van wijsheid geschonken, aan de ander door diezelfde.
God Vertrouwen is Jezus kennen
Verlangen naar licht.
1 3 juli 2014 Rijnsburg 3 juli 2014 Rijnsburg. 2 terugblik: Hebr.11: de vele geloofsgetuigen Hebr.12:1-3: "de leidsman en voleinder van het geloof" =
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Brood & beker deel 1.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
1 donderdag 20 juni 2013 vanaf Hebreeen 5 10 donderdag 20 juni 2013 vanaf Hebreeen 5 10.
Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie. Thema: “Met Christus gekruisigd”
Leven zoals past bij God
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Strijd tegen de zonde?.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Deel worden van Gods familie
19 En Jered leefde, nadat hij Henoch verwekt had, achthonderd jaar; en hij verwekte zonen en dochters. 20 Al de dagen van Jered waren negenhonderdtweeënzestig.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
De nieuwe levenswandel Efeze
Hebreeën 8 1 De hoofdzaak van ons onderwerp is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is ter rechterzijde van de troon der majesteit in de.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Discipelschap is leven tot Gods eer “Het gaat niet om mij, maar om God”. “God moet aan zijn eer komen.” Doel van de preek: Wat klopt hier wel en niet aan?
Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties. 20 september 2015 Bittere wortel.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Visie Marcel en Tjarda. Visie Visie geeft eenheid Joh 17: 21 Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn,
Wat is zonde?! Hebr.4: Nu wij dan een grote Hogepriester hebben, Die de hemelen is doorgegaan, namelijk Jezus, de Zoon van God, laten wij aan.
22 mei 2016 Rotterdam. Korinthe.... ... een havenstad met in Paulus' dagen rond de inwoners;
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
Nadenken over de uitverkiezing
Wat verwacht jij van God?
Transcript van de presentatie:

5 waarschuwingen in Hebreeën: - tegen onachtzaamheid, geen acht slaan op (2:1-4) - tegen verharding (3:7-19) - tegen verachtering (5:11-14) - tegen nalatigheid (10:26-39) - tegen afwijzen van God (12:14-29) 5 waarschuwingen in Hebreeën: - tegen onachtzaamheid, geen acht slaan op (2:1-4) - tegen verharding (3:7-19) - tegen verachtering (5:11-14) - tegen nalatigheid (10:26-39) - tegen afwijzen van God (12:14-29)

Hebr 12:15 Ziet daarbij toe, dat niemand verachtere van de genade Gods, dat er geen bittere wortel opschiete en verwarring stichte, en daardoor zeer velen zouden besmet worden. hustereoo - achterblijven, achteraan komen, later komen, te laat komen hier: achterblijven in, evt. tekort hebben aan Hebr 12:15 Ziet daarbij toe, dat niemand verachtere van de genade Gods, dat er geen bittere wortel opschiete en verwarring stichte, en daardoor zeer velen zouden besmet worden. hustereoo - achterblijven, achteraan komen, later komen, te laat komen hier: achterblijven in, evt. tekort hebben aan

verachteren van de genade van God 1.door te volharden in zonde 2.door de genade niet toe te laten, te aanvaarden 3.door achter te blijven in geestelijke groei verachteren van de genade van God 1.door te volharden in zonde 2.door de genade niet toe te laten, te aanvaarden 3.door achter te blijven in geestelijke groei

1.Volharden in zonde (Rom 6) -je leeft niet naar je bestemming, Koninkrijksidentiteit (= gelijkvormigheid aan beeld van Christus (Rom 8:29)) -je stompt je geweten af, legt ‘t zwijgen op -geestelijke groei stagneert -negatieve gevolgen voor jezelf en anderen, zonde maakt kapot -zieleheil, eeuwig behoud?? 1.Volharden in zonde (Rom 6) -je leeft niet naar je bestemming, Koninkrijksidentiteit (= gelijkvormigheid aan beeld van Christus (Rom 8:29)) -je stompt je geweten af, legt ‘t zwijgen op -geestelijke groei stagneert -negatieve gevolgen voor jezelf en anderen, zonde maakt kapot -zieleheil, eeuwig behoud??

2. Genade niet zoeken, aanvaarden en omarmen -overtuiging, berouw, schuldbelijdenis (NB: Heilige Geest) -genade = vergeving ontvangen -genade = kracht ontvangen om niet te zondigen -genade = herstel ontvangen waar schade is ontstaan -waar je dit niet doet: slaaf van de zonde => volharden in zonde 2. Genade niet zoeken, aanvaarden en omarmen -overtuiging, berouw, schuldbelijdenis (NB: Heilige Geest) -genade = vergeving ontvangen -genade = kracht ontvangen om niet te zondigen -genade = herstel ontvangen waar schade is ontstaan -waar je dit niet doet: slaaf van de zonde => volharden in zonde

3. Achterblijven in geestelijke groei Hebr.5:11-14 Hierover hebben wij veel te zeggen, maar het is moeilijk uit te leggen, omdat gij traag zijt geworden in het horen. 12 Want hoewel gij, naar de tijd gerekend, leraars behoordet te zijn, hebt gij weer nodig, dat men u de eerste beginselen van de uitspraken Gods leert, en gij hebt nog melk nodig (en) geen vaste spijs. 13 Want ieder, die nog van melk leeft, heeft geen weet van de rechte prediking: hij is nog een zuigeling. 14 Maar de vaste spijs is voor de volwassenen, die door het gebruik hun zinnen geoefend hebben in het onderscheiden van goed en kwaad. 3. Achterblijven in geestelijke groei Hebr.5:11-14 Hierover hebben wij veel te zeggen, maar het is moeilijk uit te leggen, omdat gij traag zijt geworden in het horen. 12 Want hoewel gij, naar de tijd gerekend, leraars behoordet te zijn, hebt gij weer nodig, dat men u de eerste beginselen van de uitspraken Gods leert, en gij hebt nog melk nodig (en) geen vaste spijs. 13 Want ieder, die nog van melk leeft, heeft geen weet van de rechte prediking: hij is nog een zuigeling. 14 Maar de vaste spijs is voor de volwassenen, die door het gebruik hun zinnen geoefend hebben in het onderscheiden van goed en kwaad.

3. Achterblijven in geestelijke groei -moedermelk i.p.v. vast voedsel -kennis over God => moet levensveranderd zijn -jezelf: oneindig veel meer te ontdekken en te leren! -anderen: leraar zijn, ‘discipelen’, voorbeeld, rolmodel -vermenigvuldiging is principe van het Koninkrijk -door anderen te ‘leren’, groei je zelf weer etc. etc. -stilstand = achteruitgang -Kerk = Bruid: volwassen vrouw in bloei van haar leven! 3. Achterblijven in geestelijke groei -moedermelk i.p.v. vast voedsel -kennis over God => moet levensveranderd zijn -jezelf: oneindig veel meer te ontdekken en te leren! -anderen: leraar zijn, ‘discipelen’, voorbeeld, rolmodel -vermenigvuldiging is principe van het Koninkrijk -door anderen te ‘leren’, groei je zelf weer etc. etc. -stilstand = achteruitgang -Kerk = Bruid: volwassen vrouw in bloei van haar leven!

Samenvattend: -Breek met de zonde -Zoek Gods genade, ga naar het kruis -Groei en vermenigvuldig! Neem geen genoegen met ‘hakken over de sloot’ Samenvattend: -Breek met de zonde -Zoek Gods genade, ga naar het kruis -Groei en vermenigvuldig! Neem geen genoegen met ‘hakken over de sloot’