Introductie Oude Geschiedenis 15 september 2010. Weekopdrachten moeten op maandag vóór 16.30u worden ingeleverd in postvak op Drift 10 Werkboek staat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Is er leven na de dood?.
Schema en synthese van een zakelijke tekst
SABBAT NOVEMBER Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Het Hemelse Heiligdom “Gods woonplaats...”
Van uitleggen leer je het meest
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Profielwerkstuk.
De verlichting Paragraaf 2.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Hoe kun je Geloven? 1.
Welkom.
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
het zondvloedverhaal van
nadat je dit gelezen hebt!!!
Harry Potter en de schepping
Paragraaf 7 over Criminaliteit: gevolgen, oorzaken en bestrijding
Algemene Natuurwetenschappen Module 2
Zakelijk lezen Nederlands.
Het Oude Nabije Oosten.
Pieter Houten Afmelden of prangende vragen: Totale paniek: Dr. R. Strootman Donderdag 15:00 tot 17:00 Drift 10.
Het creatieve proces Jaar 2 medmec05 les 8
THEMA: Het creatieve proces
Rituelen in het Christendom
Waarom de Bijbel en niet... de Koran?.
Mattheüs: Jezus de Zoon van Abraham, van David Marcus: Jezus de dienstknecht, de obed-JHWH Lucas: Jezus is de Zoon van Adam Johannes: Jezus is de Zoon.
Groot geloof 1.
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
Introductie in de Geschiedenis van de Oudheid
Dopen.
Sjakie en de chocoladefabriek
Hoezo ‘Hij komt spoedig!’ ?
GELOOF AAN DE GODEN Thema’s uit de godsdienstgeschiedenis van de antieke wereld Hoorcollege september-december 2009 Dr. F.G. Naerebout
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
18 februari 2009GW Hoddenbagh1 Treffende antwoorden van de Heer De Koning schaakmat? Mt22:15-46.
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
De Verwondering ECL, Haarlem.
De vierkantjes ! Dit is een puzzel om uw hersens eens goed te laten werken. De vraag is bij elk figuur hoeveel vierkanten u ziet.
Informatieavond Groep Het Baken
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Stappenplan Samenvatten
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Spreuken: De nederige wijze.
Informatievaardigheden Corrie van Zeist en Marco van Veller September 2008.
Blok 6.
SE-Seneca voorbereiding op CE 2013!
Online filmpjes maken. (
6 september : verkort rooster 7 september: 60 min Spaans 2v september.
Van verre landen en volkeren
Voorstellen docent + opstellen plattegrond. De regels doornemen.
Hoofdstuk 2 par 1 Schrijfdoelen.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Taalbeheersing Rotterdam, 26 augustus 2011.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
Leesvaardig Examentraining.
Het Oude Nabije Oosten Mounir Lahcen Week 1 Introductie Oudheid.
DE UITEENZETTING schrijfdoel lezers uitleggen hoe iets in elkaar zit of hoe iets is, vertellen wat er gebeurd is of gebeuren.
MEDIAWIJSHEID LES 2 Laura van Vught. INTRODUCTIE o Vorige les: Zoeken op het Internet. Herkennen van betrouwbare sites. o Lessen Mediawijsheid Les 1:
Woordenschat Letterlijk en figuurlijk taalgebruik.
Het onderzoeksverslag
Alinea: kernzin + uitwerking
A WERKEN MET EEN TEKSTPLAN: HOE EN WAAROM? Annemarie van der Zeeuw 1.
Een beschouwing schrijven
Mika, noortje, wouter, ruben en emma
Lezen samenvatten.
10.2 Hoe ontstaan conflicten?
Transcript van de presentatie:

Introductie Oude Geschiedenis 15 september 2010

Weekopdrachten moeten op maandag vóór 16.30u worden ingeleverd in postvak op Drift 10 Werkboek staat online Powerpoints van zowel de hoor- als werkcolleges staan ook online oudheid.wordpress.com

Vertalingen [romein]aanvulling van een lacune die vrijwel zeker is cursiefeen vertaling – die een aanvulling van een lacune kan zijn – die niet helemaal zeker is ……er is wel tekst maar de tekens hebben (nog) geen bevredigende interpretatie of lezing gevonden [……]lacunes in een vers of regel; het aantal puntjes zegt niets over de lengte van lacune, of het aantal tekens dat zich in de lacune bevond [cursief]aanvulling van verloren tekst die waarschijnlijk maar onzeker is; bij grotere twijfel wordt nog een vraagteken toegevoegd (romein)aanvulling die slechts dient om de Nederlandse zin beter te laten lopen 15’de regelnummering berust op giswerk omdat een onbekend aantal verzen verloren is gegaan

Gilgameš-epos Inhoud epos Ontstaan en overlevering

Gilgameš-epos Thema’s: o.a. vriendschap, verlies, probleem van de dood en de betekenis van het leven Maar ook: zondvloed en beschrijving van andere natuurlijke verschijnselen –“... en de zeven rechters van de hel... hielden hun toortsen in de lucht, het land verlichtend met hun duivelse vlam. Een gevoel van wanhoop steeg ten hemel toen de stormgod het daglicht in duisternis veranderde nadat hij het land als een bord in scherven had geslagen.”

Zondvloed Bijbel Gilgameš-epos Utnapishtim-epos Atrahasis-epos Masai (Oost-Afrika) Satapatha Brahma (India) Griekse zondvloedverhalen Koran Eskimo’s van Herschel- eiland Lakota-indianen

Samenvatting Wat is de vraag die de auteur zichzelf stelt? Wat wil deze met het artikel? Tot welke conclusie(s) komt hij/zij? Hoe komt de auteur tot de conclusie(s)? Wat zijn de gebruikte argumenten? Hoe komt de auteur aan die argumenten? Welke bronnen (literaire bronnen, documenten, materiële overblijfselen) worden gebruikt? Beroept de schrijver zich op een bepaalde methode? Welke voordelen worden verwacht van de toepassing daarvan? Wat ziet de auteur precies als oorzaak, met welke gevolgen, in de ontwikkelingen die worden beschreven?

Artikel K.-J. Hölkeskamp, ‘Arbitrators, lawgivers and the “Codification of Law” in Archaic Greece. Problems and perspectives’, Metis 7 (1992) 49-61; 72-81

Samenvatting Hölkeskamp Hoofdvraag? Deelvragen? Argumenten? Bronnen? Aanwijzingen in de tekst

Volgende week: Maandag 20 september voor 16.30u opdrachten werkboek blz inleveren (Opdr. A t/m D) Dinsdag en woensdag tijdens college bespreking van de opdrachten door middel van powerpoint en discussie(leiders) Zorg voor een eigen kopie van je antwoorden! Kijk bij de toelichting in het werkboek voor hulp