ONDERWIJSCONFERENTIE KHLim 15 MEI 2014 WERELDBURGERSCHAP KIEZEN VOOR EEN PROFIEL - streven naar een specifieke en een oprechte meerwaarde.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Advertisements

Wereldburgerschap Zaakvakonderwijs in (inter) actie?!
Onderwijsbeleidsplan
EDO in de lerarenopleiding
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Hogere denkvaardigheden
Wat is vzw Arktos? Arktos vzw is een professionele vormingsorganisatie voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren tussen de 6 en 25 jaar.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
Van visie naar actie.
Pastoraal op school.
CDSL Community Development trough Service Learning
Hogeschool Gent. Missie De Hogeschool Gent wil excelleren in onderwijs, onderzoek, dienstverlening en beoefening van de kunsten. Via de competentie van.
Wijkmedia onder de loep 19 november 2010 Else Rose Kuiper | lectoraat informatie, technologie en samenleving | eSociety Instituut | Haagse Hogeschool.
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
Refrein De Hogeschool van Amsterdam, Is ambitieus ten aanzien van het koesteren van jong talent. Wij gaan voor de student Betrokken bij de maatschappij.
Theo Wijnen en Ruud Bourmanne
Wat is UNIZO?  UNIZO = Unie van Zelfstandige Ondernemers  Doelstelling: meer kansen voor ondernemers creëren, in het belang van de hele.
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Impact van mobiliteit op individueel en maatschappelijk vlak Shifting from margin to mainstream Inge Piryns 12/11/2012.
1 De wereld aan je voeten ! Kiezen voor wetenschap, technologie en ondernemen in “a global world”
Kwaliteitsmeting internationale partnerschappen
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
Op weg naar de goede vraag SIA RAAK-Publiek project
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
POSTGRADUAAT VERANTWOORDELIJKE IN DE KINDEROPVANG
Samen werken aan een gezonde regio!
ONDERWIJSBELEID IN DE PROVINCIE LIMBURG
Workshop Duurzaam Curriculum
Werk maken van een groene economie! Hoe de AOC’s groen ondernemen! Samen werken aan sterk groen onderwijs! 12 november 2014 Sophie van Kasteren, Citaverde.
Groep Colruyt en ‘participatie’
Leerkrachtcompetenties 6 oktober 2014 Caroline Kearney Senior Project Manager & Onderwijsanalist.
Honoursonderwijs in HBO
Mediawijs.be Stuurgroep Plan Geletterdheid. Definitie Mediawijsheid ‘Het geheel van kennis, vaardigheden en attitudes waarmee burgers zich bewust en kritisch.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Burgerschap Scholen hebben de opdracht actief burgerschap
Opleiding Social Work MWD en SPH= SW Ria Jaspers
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Niets is wat het lijkt.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Tijs van Ruiten, directeur. Nationaal Onderwijsmuseum. Grootste collectie ter wereld; bezoekers in museum; bezoekers buiten museum;. Sterk.
Samen ontwerpen van een toekomstgerichte en authentieke toetsstrategie Eveline Vinois, Ilse Ruys, Veerle Martens Meer info?
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Onderzoek en hogeschool waarom, wat en hoe bert mulder | informatie, technologie en samenleving.
Burgerschap bij het Koning Willem I College Lidy van Oers | netwerk burgerschap | 18 mei mei 2016.
Collectieve transitie en veerkracht
Wat is jeugdwelzijnswerk?
ViaVia Info-presentatie
Integraal sociaal werk
Diverse Sprekers ZAAM’s doelen zijn leidend voor gewenste ICT ondersteuning en benodigde infrastructuur DOEL PYRAMIDE ZAAM Doel (Missie) Als schoolorganisatie.
#EBJ16.
23 maart 2017 profilering.
WELKOM Verdiepingsdag Europees Parlement Ambassador Scholen
Burgerschap bij het Koning Willem I College
Internationalisering en ICT Mogelijkheden en (nieuwe) initiatieven op de EUR Karen Jager.
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
De week van de vrijwilliger
Naar studenten/leraren met eigenaarschap en zelfsturing
Kick-off Lerend Netwerk Leerlijn actief burgerschap
De collectieve ambitie
Oc ritscompetenties Oc 19 januari ml.
LNO²- congres Naar een gedragen verankering van
Hoe zit het werkveld praktisch in elkaar?
Waarderende benadering
Transcript van de presentatie:

ONDERWIJSCONFERENTIE KHLim 15 MEI 2014 WERELDBURGERSCHAP KIEZEN VOOR EEN PROFIEL - streven naar een specifieke en een oprechte meerwaarde

TOESPRAAK PRESIDENT OBAMA IN BOZAR BOODSCHAP AAN DE JONGEREN

denk op geen enkel ogenblik dat je eigen vrijheid je eigen welvaart je eigen morele verbeelding beperkt worden door de grenzen van je gemeenschap, je afkomst of zelfs je land. jullie zijn meer dan dat jullie kunnen ons helpen om te kiezen voor een betere geschiedenis.

Gouden Cirkel Simon Sinek

Opdracht en Focus Hogeschool debat en dialoog Is er consensus rond de driedubbele helix? Onderwijs, Onderzoek, Dienstverlening aan gemeenschap en werkveld Beweging en verandering Kennis en vaardigheden voor de 21e Eeuw Bologna- en andere veranderingsprocessen Gemeenschap en maatschappij Nood aan ‘Academic Enterprise/Leadership’ Noden van werkveld en samenleving: participatieve ontwikkeling Focus op student Student-centraal: noden en talenten Wat is ‘employability’? Sleutel: PERSONEEL docenten, onderzoekers en alle anderen

Employability - Inzetbaarheid Opdracht: studenten vormen en opleiden Professional én Mens (Ausbildung en Bildung) Drieledige opdracht I.Directe inzetbaarheid in werkveld II.In staat zijn om zelf professionele kennis bij te houden en om zelf te evolueren als mens (LLL) III.In staat zijn de werkplek te doen groeien en de gemeenschap te doen bloeien UITDAGING definiëren van de meerwaarde om bij ons een vorming en een opleiding te behalen Welk “profiel” willen we nastreven en hoe doen we dat? De specifieke eigenschappen die ze bij ons verwerven

Profiel

Mensen die begrip en inzicht in leven en maatschappij verwerven, kennis opbouwen, vaardigheden ontwikkelen, en een kosmopolitische levenshouding, om op een actieve en verantwoordelijke manier hun burgerschap te kunnen opnemen als geëngageerde en kritische professionals om te leven en werken in een gemondialiseerde, interdependente en cultureel diverse wereld.

Stakeholders

Groei Profiel Wereldburger Is een evolutie geweest –missie KHLim Vorig academiejaar werd hiervoor een werkgroep (hogeschoolbreed) opgestart Heeft geleid tot beschrijving, beleidsafbakening en aanbevelingen Keuze voor een holistisch model Wordt meegenomen in de fusie

Intermezzo In de beleving zit meerwaarde Meerwaarde door “beleving” Plannen voor gewenste resultaten Imbedden en integreren

Student

Student staat centraal Hieraan wordt de werking opgehangen m.b.t. De student wordt op een holistische manier benaderd Internationalisering Diversiteit Onderwijs(filosofie), met name Universeel Ontwerp – UDL Universal Design in Learning Student Experience (inzetten op ervaring, beleving en leerlijnen) Onderwijsmethodes Sociaal constructivisme Service Learning Curriculum, enz, Identiteit Zorg voor de student

Wereldburger: een dubbel begrip Wereld: kosmopolitisme verbondenheid met de mensheid in het algemeen Burger actief engagement in het doen groeien en bloeien van de maatschappij en de gemeenschappen waarin we leven

Organisatie-Ethische Dilemma Is er zoiets als een maakbare maatschappij? Waar en hoe zit het met engagement? Hoe creëren we bewustwording en realiseren we betrokkenheid? Van inspirerende modellen naar eigen modellen vb CDSL UBUNTU Sociaal Constructionisme Participatieve ontwikkeling Sociaal ondernemen Ervaringsgericht werken Domeinspecifieke leerresultaten Generieke leerresultaten

Inbedden en Integreren 1 Student experience Aansluiten met ervaringsgericht leren Beleving en reflectie Socratische methode 2 Curriculum Open Verborgen ‘Interstitial’ 3 Windows of opportunity creëren 4 Academic enterprise individueel (academic) leiderschap Dienstbaar Leiderschap CDSL

Kennis en Competenties: ICOMs Kader voor Internationale competenties en leerresultaten 1.Persoonlijke groei en ontwikkeling 2.Interculturaliteit 3.Taal en taalhantering 4.Disciplinary Learning (domeinspecifiek in een internationaal kader) 5.Engagement en burgerschap én Leren de lat hoog leggen (doelstellingen bepalen) Handen uit de mouwen (innovatief en creatief)

Wereldburger in onze hogeschool STUDENT en DOCENT 1.Je rol in de wereld kennen 2.Waarderen van diversiteit 3.Kennis van de wereld hebben 4.Nastreven van duurzaamheid 5.Geen sociaal onrecht verdragen 6.Participeren aan het bouwen aan de gemeenschap (lokaal en mondiaal) en verantwoordelijkheid opnemen (actief engagement, dienend leiderschap)

Wereldburger in onze hogeschool Zes ontwikkelingsgebieden-concretisering HS 1.Kaders creëren voor het ontwikkelen van een kritische blik 2.Opnemen van maatschappelijk engagement 3.Ondersteunen van initiatieven 4.Inzetten op strategische projecten en netwerken (lokaal, nationaal en internationaal) 5.Zorgen voor positieve impact en duurzaamheid 6.Valoriseren van de projecten en de bereikte resultaten

Terug naar Simon Sinek Waarom? – Hoe? – Wat? Nu: lezingen en sessies met enkele voorbeelden van hoe? en wat? Eigen activiteiten Activiteiten van vrienden en partners Dank u voor uw aandacht