Loopbaanzelfsturing en loopbaanbegeleiding in het (v)mbo.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT …. een succesvolle combinatie?
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
PAL Peer assisted learning Peer support in het onderwijs
Visie op sociaal - emotionele ontwikkeling in de praktijk
HAVISTEN COMPETENT
LOB ????.
Verbeteren van de Kwaliteit van reflectie van studenten
Fundeon Docentendag Bouw en Infra, 20 september 2006 Op maat voor maatwerk Inleiding door Leo Lenssen.
Stijn Hoppenbrouwers Software Engineering les 1 Algemene inleiding en Requirements Engineering.
VMBO osb in de onderbouw loopbaan oriëntatie in de bovenbouw
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
Studieloopbaancoaching
VTB Technasium Vakcollege
‘Ik moet meer lezen met mijn ogen en minder met mijn hart.’
COMPETENTIEONTWIKKELING
Loopbaangesprekken 11 december 2012.
Claudia van Kruistum, Ilona de Milliano, Roel van Steensel
‘Het voeren van een loopbaandialoog: moeilijker dan gedacht
‘Het voeren van een loopbaandialoog: moeilijker dan gedacht
Van, voor én door het onderwijs.
Albert heijn Naam: *jurgen Klas: *5b Jaar: *2005/2006 Typ bij * de naam van het bedrijf Typ hier je eigen naam Typ de klas waar je nu zit Typ het jaar.
Ontwikkelingsgericht Competentie Onderzoek
HAN Faculteit Educatie.
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
Pabo Arnhem - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 1 Studiedag talentontwikkeling in het hbo Attent op talent Martine Derks Gerda Geerdink Zwolle,
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Hoe kunnen we een lerende eigenaar maken van zijn eigen ontwikkeling?
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Highlights evaluaties Presentatie De Groene Parade II 10 juni 2009.
Enquête.
Kwaliteitscode EVC EVC in het MBO ~ CompetentCity Erik Kaemingk & Cissy Johann.
LOB als doorlopende leerlijn
Onderwijs op maat.
NLT modules en excellentiebevordering
Voorlichtingsavond Leerjaar 2 28 april 2011
Competentiegericht leren vmbo
Workshop arbeidsmarktinformatie (PSW/UWV),
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Informatie-middag na Roncalli
Individueel transitieplan (ITP) voor arbeidsintegratie
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Kappen, Schoonheidsverzorging, Voetverzorging
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
De ondernemende student Hoofdstuk 3Persoonlijke presentatie en reflectie.
Presentatie audit SDV Inhoud handleiding audit. Presentatie audit SDV Vorm: De opleiding maakt een portfolio waarin zij laat zien dat ze voldoet aan de.
LOB binnen Taalbrug DG.
De rode draad in opleiden binnen AAOS
Praktijkervaring en reflectie
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Studiemiddag vakdidactiek/opleidingsdidactiek PTH Windesheim 3 december Verzorgd door ECENT/OTIB Op uitnodiging van Theo Last en Wim Sterken n Peter Smulders.
Loopbaanleren in het hbo Onderwijsdag HHS 4 november 2008 Dr. F. Meijers.
Onderzoek Doorlopende Leerlijnen vmbo-mbo Peter den Boer Lector keuzeprocessen/loopbaanleren ROC WB.
Het leernetwerk vmbo sector economie 8 december 2009.
Welkom Voorlichtingsavond doorstroom klas Mavo 2 naar Mavo 3
Het is vandaag Girlsday!
Platform Opleider2025 Samenwerking tussen BVMBO en Katapult (voorheen Platform Betatechniek – publiekprivaatsamenwerken). De cursief gedrukte woorden doen.
LOB in het PTA van het VMBO
Havo-4 Les 1 Wie ben ik? Keuzebegeleiding.
Altijd in ontwikkeling Altijd in verbinding
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
LOB in het mbo Onderzoek naar het bevorderen van
Welkom Voorlichtingsavond doorstroom klas Mavo 2 naar Mavo 3
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Welkom Voorlichtingsavond doorstroom klas Mavo 2 naar Mavo 3
100% Subsidie Ontwikkeladvies 2019.
School & Jobs Kesteren Netwerk voor beter voorbereidend beroepsonderwijs dat nauw aansluit bij de vraag van de plaatselijke arbeidsmarkt
Transcript van de presentatie:

Loopbaanzelfsturing en loopbaanbegeleiding in het (v)mbo. Percepties van docenten, decanen en leerlingen Kariene Mittendorff Eindhoven School of Education (Fontys PTH & TU/e) k.mittendorff@fontys.nl

Inhoud presentatie Theoretische achtergrond Onderzoeksvragen Onderzoeksopzet Resultaten Conclusies

Loopbaanzelfsturing Loopbaanzelfsturing belangrijk omdat: Meer keuzevrijheid Loopbanen niet meer binnen 1 organisatie Werknemer is manager van zijn eigen loopbaan Geen garanties meer voor ‘een vaste baan voor het leven’ ‘Boundaryless career’ (Arthur, 1994) Professionele vaardigheden: ‘know-how’ ‘know-what’, maar ook ‘know-why’! (Doorewaard, 2000; Defillippi & Arthur, 1994).

Loopbaanzelfsturing(2) Zelfsturing heeft vaak een technisch-instrumentele connotatie: het zelfstandig initiëren en uitvoeren van werkzaamheden. Kuijpers, Meijers & Bakker (2006): “Zelfsturing dient een persoonlijk doel. Zelfsturing zou in de hedendaagse samenleving reflectief moeten zijn omdat de individualisering en flexibilisering van arbeidsverhoudingen het individu voortdurend confronteren met onvoorspelbare situaties en daaruit resulterende handelingseisen.”

Loopbaanzelfsturing (3) De laatste tijd, met de introductie en implementatie van competentiegericht onderwijs, wordt door scholen in het beroepsonderwijs steeds vaker gefocust op zelfsturing in het algemeen maar ook ten aanzien van de loopbaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan instrumenten als een portfolio (met een beoordelings- en/ of ontwikkelingsfunctie), een persoonlijk ontwikkelplan (pop) en studieloopbaangesprekken.

Probleemdefinitie Zelfsturing is een lastig begrip Veel scholen worstelen nog met het realiseren van krachtige leeromgevingen (loopbaanbegeleiding) voor het stimuleren van zelfsturing Ook op het gebied van loopbaanontwikkeling zijn er nog veel vragen  exploratief onderzoek

Onderzoeksvragen Hoe kijken docenten en decanen aan tegen zelfsturing in loopbaanontwikkeling van leerlingen en de wijze waarop dit het beste begeleidt/ gestimuleerd kan worden? Hoe sturen leerlingen zichzelf in het kader van hun loopbaan? Wat vinden leerlingen van de loopbaanbegeleiding binnen hun school?

Onderzoeksopzet 2 mbo opleidingen (competentiegericht) en 1 vmbo opleiding (doorstroomportfolio) Interviews met ongeveer 10 leerlingen, 3 docenten en 1 decaan per opleiding Analyse volgens grounded theory approach (Straus & Corbin, 1998) Inductief, theorievorming

Resultaten Percepties docenten en decanen over loopbaanzelfsturing: Zelfsturing is moeilijk concept Loopbaanzelfsturing = uitzoeken welke keuzemogelijkheden er zijn voor jou in de toekomst, nadenken over wat het beste bij je past, en dan keuze maken Belangrijk is bewustzijn van het feit dat je zelf iets kan sturen (heeft ook te maken met mogelijkheid om bijv. vakken te kiezen) Leerlingen van vmbo en mbo zijn niet zelfsturend (wel veel verschil), hebben geen idee over de toekomst, weten niet wat de mogelijkheden zijn van de betreffende opleiding. Mbo’ers moeten wel zelfsturend worden (leren): is belangrijk voor op de arbeidsmarkt (plus ‘grote mensenwereld’)

Resultaten Percepties docenten en decanen over loopbaanbegeleiding: Benoemen van eigen verantwoordelijkheid (continu) Individuele benadering/ persoonlijke aandacht Veel vragen stellen/ reflectie Praktijkervaring (ook naast stage) Competenties van docenten: coaching, kennis van beroepspraktijk en arbeidsmarkt in het algemeen Speciale opdrachten laten maken om zelf en zelfbeeld duidelijk te krijgen Instrumenten als pop en portfolio

Resultaten Zelfsturing door leerlingen: Beroepskeuzetesten afnemen Informatie verzamelen over mogelijk beroep/ studie Nadenken over dingen die je leuk vindt, ook buiten de school Stage zoeken die aansluit bij je ambities voor de toekomst Met anderen (decaan, maar vooral familie/ vrienden) praten over wat je wilt

Resultaten Zelfsturing door leerlingen: Inhoud van het onderwijs (bijv. vrije ruimte of onderwerpen in projecten) proberen te relateren aan dat wat je wilt in de toekomst Nadenken over wat je wilt en reflecteren over wie je bent, wat je ambities zijn Je ervaringen in je stage gebruiken om na te denken over wat je wilt/ leuk vindt Instrumenten als pop en portfolio gebruiken waarvoor ze bedoelt zijn (voor je toekomst)

Resultaten Percepties van leerlingen over loopbaanbegeleiding binnen hun school: Decaan ga je alleen naartoe als je een probleem hebt Praktijk is belangrijk (velen kijken uit naar stage) Docent (loopbaanbegeleider) moet tijd voor je hebben Docent (loopbaanbegeleider) moet jou als persoon kennen Docent moet kennis hebben van beroepspraktijk

Resultaten Percepties van leerlingen over loopbaanbegeleiding binnen hun school: Vrijheid om projecten in te vullen naar je eigen toekomstwensen Instrumenten werken niet als er niet over wordt gepraat, en geen echte aandacht aan wordt besteedt Vmbo: Vooral decaan Docent zou leuk zijn maar heeft weinig tijd Praten vooral met ouders, dat is belangrijk (“die kennen je het beste”)

Conclusies (1) Percepties van docenten en leerlingen over goede loopbaanbegeleiding komt nagenoeg overeen Persoonlijke aandacht/ individuele benadering: coaching  Problemen met tijd Praktijkervaringen gebruiken in reflectie Instrumenten

Conclusies (2) Leerlingen: Mogelijkheid om zelf invulling te geven aan inhoud onderwijs (vraagsturing) Instrumenten als pop en portfolio werken alleen in een dialogische context

Referenties Strauss, A. L. & Corbin, J. (1998). Basics of Qualitative Research: Techniques and Procedures for Developing Grounded Theory. Thousand Oaks, CA: Sage Publications. Arthur, M. (1994). The boundaryless career: a new perspective for organizational inquiry. Journal of Organizational Behavior, 15, 295-306. Defillippi, R. J. & Arthur, M. B. (1994) The boundaryless career: a competency based perspective. Journal of Organizational Behavior, 15, p. 307-324. Doorewaard, H. (2000). De andere organisatie… en wat heeft de liefde er nou mee te maken? Utrecht: Lemma. Kuijpers, M., Meijers, F. & Bakker, J. (2006). Krachtige loopbaangerichte leeromgevingen in het (v)mbo: hoe werkt het? Driebergen: HPBO.