Onderzoek in de praktijk: Wat en hoe?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Workshop Handelingsgericht werken
Succesvolle implementatie van een onderwijsinnovatie
DE VERANDERINGEN IN DE FYSISCHE ASPECTEN VAN DE WERELD ZIJN ZO SNEL GEGAAN DAT WE NIET VERBAASD MOETEN STAAN OVER HET FEIT DAT ONZE … KENNIS DEZE NIET.
Congres “Passen en Meten” Samenwerkingsverband Over-Betuwe
Wat is goed onderwijsonderzoek?
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Titel, Onderwijsraad, februari Ruim baan voor stapsgewijze verbeteringen, Onderwijsraad, juni 2012 Ruim baan voor stapsgewijze verbeteringen Toelichting.
CAPACITEITSONTWIKKELING IN PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAPPEN Kenniskring Schoolontwikkeling en Schoolmanagement Velon 2007.
Welkom.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
PO Aërosolen en vuile lucht
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
LPC R&D-aanpak in ontwikkeling Anje Ros, KPC Groep Martin van Reeuwijk, APS Gert Kamphof, CPS Lessen uit onderzoek, Tussen onderzoek en praktijk.
Onderzoek doen in de eigen praktijk: op zoek naar een onderzoeksvraag en werkhypothese Workshop conferentie Lessen uit onderzoek 28 januari 2010 Els Kuiper.
HAN Faculteit Educatie.
Leren van onderzoek doen en samenwerking
Begeleiden van Praktijkonderzoek
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Pabo Netwerkbijeenkomst 9 juni 2006 De pedagogische opdracht van de pabo Betekenisvolle en zinvolle kennis van de pedagogiek.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
Verbeteren van onderwijs door professioneel reflectief handelen De rol van onderzoek Paula Willemse en Rob Vink © IVA.
Wat je zelf vindt, weet je beter
Pass’t Montessorionderwijs ?
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
LEERRENDEMENT VERHOGEN MET GOEDE LEERLINGBEGELEIDING DAG VAN DE ZORGCOÖRDINATOR 21 NOVEMBER 2013 Anke Visser
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Programma Opening door Tilly Film Shift Happens Presentatie Visie op Slim Fit Stelling bespreken met behulp van de gekleurde hoeden Film van Slim Fit op.
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
BMC 4/18/2017 CULTUUREDUCATIE IN HET DNA VAN DE SCHOOL? Motto Cultuur als basis (april 2015) Hans van Dael (partner BMC) 4/18/2017.
Beroepsopdracht 4 In het cluster Talen.
Inhoud bijeenkomst 2 Oriёntatie op je praktijkonderzoek:
Bron: APS. (z.j.) Activiteitenwaaier een onderzoekende leraar. 1.
Methoden & Technieken Hogeschool Rotterdam,
De rode draad in opleiden binnen AAOS
SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 4.
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!
Toekomstgericht onderwijs
“Met Kinderen Leren” Wat gaan we doen in ?
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Masterclass W&T-Vaardigheden TRAINING 2: SOCRATISCHE DIALOOG.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Actie-onderzoek Verkenning van het onderwerp van het actie-onderzoek in thema 3.
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Een onderzoekende houding bij pabostudenten Congres voor Lerarenopleiders, Februari, Brussel Femke Timmermans Gerda Geerdink.
Bron: Baarda, B. (2014) Dit is onderzoek!. Inhoud bijeenkomst 2 Onderzoeksdoel formuleren Onderzoeksvragen (hoofdvraag met deelvragen) formuleren.
Anders kijken, anders doen
Onderzoek In Onderwijs – groep bèta
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
23 maart 2017 profilering.
Leren reflecteren op binnen- en buitenschoolse burgerschapservaringen
Module 6; didactisch handelen
Onderzoeksgemeenschappen en ervaren onderzoekers professionaliseren lerarenopleidingen
Titel, Onderwijsraad, februari 2009
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Cyclisch proces binnen methodisch begeleiden
Actieonderzoek.
Centrale vraag: Waar gaat dat over? Welke rol kan wpb spelen?
De druppel die de emmer doet overlopen
Transcript van de presentatie:

Onderzoek in de praktijk: Wat en hoe? Werkgroep Onderzoek VELON Studiedag Bregje de Vries Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Belang van onderzoek in de praktijk Professionalisering van het beroep en het eigen beroepsmatig handelen: het vak als veld van mogelijkheden Flexibilisering van onderwijsaanbod: de leraar als (her-)ontwerper Relevantie van onderwijsonderzoek: de leraar als mede-onderzoeker

Drie onderzoeksbenaderingen Professionalisering: Actie-onderzoek (Vak-)didactische ontwikkeling: Ontwerponderzoek Schoolontwikkeling: Cohortonderzoek, case-vergelijkingen

Drie onderzoeksbenaderingen

Aan de basis van onderzoek doen Reflecteren - beschrijven ‘hoe doen wij dat in de school’ - afvragen ‘of het (ook) anders kan of moet’ Samenwerken Systematisch uitproberen

Systematisch uitproberen I Cyclus: PDCA - plannen - uitvoeren - evalueren - bijstellen Rapporteren: kennis delen - accumulatie - co-constructie

Ontwerponderzoek Reflectief -> welke problemen ervaren we? Samenwerkend -> want veranderen doe je niet alleen Cyclisch -> want veranderen doe je niet in één keer Interveniërend -> ontwerpen van gedragsverandering (leergedrag en leerresultaat)

De ontwerpcyclus I Stap 1: Definieer het probleem - wat is het probleem / de gewenste innovatie - voor wie is het een probleem - wanneer is het een probleem Stap 2: Ontwerp een oplossing - bijv. nieuwe leeromgeving, nieuwe procedure of werkwijze, campagne - zoveel mogelijk samen met eindgebruikers - tussentijds uitproberen en bijstellen

De ontwerpcyclus II Stap 3: Implementeer de oplossing - laten kennis maken met de oplossing - iedereen of een pilot groep - is de oplossing gebruikt zoals bedoeld Stap 4: Evalueer de oplossing - hoe is het gegaan (proces) - voor wie heeft het wel/niet gewerkt (resultaat) - waarom heeft het wel/niet gewerkt

Het formuleren van startvragen [1] Wat ik eens zou willen uitproberen is: Ik ben niet zo gelukkig met: Ik zou meer willen weten over: Ik weet niet wat ik aan moet met: Het zou een verschil zijn als: Wat ik graag zou willen verbeteren is: Waar ik steeds tegen aanloop is: Wat me bijzonder interesseert is: [1] Bron: Onderwijs van eigen makelij, Ponte, P. (2002)

Het ordenen van startvragen Beschrijven - hoe gaat x vb: Hoe ziet op mijn lio-school een geschiedenisles in de bovenbouw eruit? Hoe gedraagt een ADHD-kind zich tijdens mijn gymles? Vergelijken - wat is het verschil tussen x en y vb: Wat is het verschil tussen een handvaardigheidsles in de onderbouw en in de bovenbouw? Werken meisjes anders samen dan jongens? Definiëren - wat is x vb: Wat is ‘leesplezier’? Wat is ‘een onderzoekende houding’ in het schoolteam? Ontwerpen - hoe kan ik x bereiken vb: Hoe kan ik een onderwijsleergesprek met een dyslectische leerling over begrijpend lezen het beste inrichten? Hoe kan ik kinderen zelfstandiger laten werken met behulp van de computer? Verklaren - hoe komt het dat x / waarom x vb: Hoe komt het dat een grote groep leraren overwerkt raakt? Waarom blijven de leerprestaties van allochtone kinderen achter ondanks de extra middelen? Evalueren - hoe heeft x gewerkt vb: Hoe heeft het beleid van ‘weer samen naar school’ in mijn lio-school gewerkt? Wat zijn de leeropbrengsten van de nieuwe leesmethode met betrekking tot ‘leesplezier’? Mijn hoofdvraag is: Subvragen bij deze hoofdvraag zijn:

De scope van de onderzoeksvraag Geerdink & Van der Pool

Typische onderzoeksmethoden Verkennen en beschrijven -> beginsituatie in de klas/school, (vak-)literatuur Observeren -> wat verandert er in de klas/school Interviewen en logboek bijhouden -> hoe ervaren betrokkenen de oplossing Toetsen -> Zijn resultaten na implementatie beter

Hoe duurzaam verankeren in de school? Relevantie van onderwerpkeuze Structurele rapportage: bulletin, scholing Meerdere dataverzamelingsmethoden: Triangulatie Delphi methode: Expert panel Kies een kritisch “publiek”: De leerling als databron De school als community

Basiscriteria onderzoek in de praktijk Systematiek -> de hele onderzoekscyclus doorlopen Relevantie -> verankerd in school, relevant voor jezelf Begrip -> het verantwoorden van gemaakte keuzes Nauwkeurig -> Heldere verslaglegging Wetenschappelijk? Publiceren?