Kennisseminar Transformatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Investeringsprogramma Grote Erfgoedcomplexen 20 november 2013
Advertisements

Kulturhus Oudehaske Presentatie voor bewoners (participanten) in Oudehaske Ontleend aan rapport “Projectbureau Kulturhus d.d. 20 januari 2006” Stuurgroep:
Amsterdamse ambities middensegment huur Freek Ossel Maarten van Poelgeest 7 juni 2012 PROVADA.
Vastgoed voor de vrouwenopvang Monique Waarts Directeur Mitros Maatschappelijk Vastgoed.
Ruimte voor Ruimte Noord-Holland
Transformatie Tapijnkazerne
Wabo - Wro Wijzigingen raadsvoorstel RV
Stellingen Filmauteursrecht. aansluitingsvoorwaarden waarbij primaire openbaarmakings- rechten op voorhand worden overgedragen aan een CBO zijn in strijd.
Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2013
Gasthuispoort Marktconsultatie visievorming Informatiebijeenkomst
City Campus Almelo CCA City Campus bv i.o. November 2013 [presentatie]
Stadserf over Erfpacht Eigen grond voor iedereen Thom van der Boon Schiedams ondernemer.
Collectief vervoer Guy Hermans.
De Vonk van Hoogezand-Sappemeer Woldwijkcentrum 13 maart 2013.
Stichting DHO •gelooft dat hoger onderwijsinstellingen een cruciale rol hebben in kennisinnovatie. Immers, de huidige studenten zijn de toekomstige beleidsmakers,
Schrijven van een projectresultaat Partindag Natasja Insing 30 november 2013.
Samen Werken aan een vitale binnenstad
Dorpshuus Heino MFA Heino
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
3. Het Hart van De Meern Stappenplan na conferentie
1 Sinds Evolutie van 2000 tot 2010 Huurprijzen : 50% Gezondheidsindex : 15 % Informatie : - Crise du logement à Bruxelles.
Multifunctioneel centrum
1 Operatie Feniks Schoonheid uit as herrezen Informatieve Raadsvergadering 25 November 2008 te Vlijmen Projectleider: Robert Wimmers Landschapsarchitect:
Onroerend Goed investeren en beheren
Gemeente Stein Ontwikkelingen Steinerbos. Gemeente Stein Inhoud Presentatie stedenbouwkundige plan; Presentatie ontwerp zwembad; Vervolgtraject.
2 juli 2012 Upgraden Martini Trade Park Parkeren.
secretaris Plaatselijke Groep
Ondernemen na je studie!
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
Amsterdam virtueel Ruimtelijke plannen in 3D als onderdeel van Bouw Informatie Modellering (BIM) IBA / PMB en OGA – OntwikkelingsAlliantie (OA) Bas Vroon.
Uitgangspunten Transparantie Efficiency Normale (goede) bedrijfsvoering = Professioneel vastgoedbeheer.
Verlengde leertijd zoals zomerscholen/vakantiescholen Ton Klein 6 december 2012.
Huisvesting Nijmegen Mariëtte van Dorst, bestuurder Hera
CENTRUMPLANNEN EELDE EN VRIES informatieavond 18 januari 2011.
Dionne Baaré Kantorenaanpak Het kan in Nieuwegein.
Onderzoek Regionalisering Leerplicht RMC Utrecht Zuid
Toekomst Humanistisch Verbond In gesprek met leden over toekomstvragen voor de vereniging.
KUNSTgROEP staat open voor alle actieve kunstenaars uit onze gemeente podium en beeldende kunsten professioneel en amateur klassiek en alternatief sluit.
Bibob en huisvesting in Amsterdam
Rudy Stroink. De andere aanpak van de verkoop van een omvangrijke hoeveelheid Rijksgebouwen en wat je anders kunt doen als je eigenlijk het verlies al.
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
6 lessen voor aantrekkelijke winkelgebieden Middelburg, Drs. Hans-Hugo Smit, Platform31.
Vastgoedforum, DeNieuweStad Presentatie
Van Leegstand van Kantoren naar Kansen van Leegstand 9 februari 2015 Politiek Cafe Gemeenteraad Haarlemmermeer.
Invuloefeni ng. Bijdragen aan het oplossen van sociaal maatschappelijke problemen zoals de langdurige leegstand van panden in Amsterdam. Voor leegstaande.
Van… Naar! Van… Naar! Van… Naar! Kronenburg, Arnhem 2417 inwoners (2014) grijze druk: 20,6 % >65+ (2011) grijze druk: 20,6 % >65+ (2011) Hoge werkeloosheid.
BIZ: bedrijveninvesteringszone Wat en hoe? Wat: Een instrument voor ondernemers om gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.
SAMENWERKING CORPORATIE EN BEWONERS INVLOED EN ZEGGENSCHAP Resultaten van onderzoek onder 6 klantenpanels (3302 deelnemers)
Naar digitale duurzaamheid voor miniorganisaties Stuurgroep 18 april 2011.
MFA Nieuw Welgelegen te Utrecht Expertmeeting Sportieve Buurt, 12 december 2011.
Ondernemingsdossier Ervaringen en doorontwikkeling Bart Ekkelkamp Procesadviseur Gemeente Zwolle.
Welkom Informatieavond toekomst kapel Maandag
Gemeente Nijmegen Waarom een warmtenet? Coalitieakkoord 2010: “Werken aan een duurzame toekomst” Op naar een energieneutrale stad Innovatie: Gas Uit, Warmte.
Jos Canton Secretaris Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Mobiele telefoon:
Symposium ROCOV Utrecht “OV zonder oogkleppen” Utrecht, 15 november Marktwerking en aanbesteding in het OV: naar een nieuwe fase met meer reizigersparticipatie.
Sleutels voor succes Van kantoor naar hotel. Even voorstellen Jeroen van Leeuwen NL Jobs Actief sinds 2002 Westland, tuinbouw Arbeidsmigranten Huisvesting.
Economie van de vrije tijd Maar hoe wordt het geld verdeeld?
Parkmanagement op Bedrijventerrein Schiebroek Rotterdam.
Wouter Kolff Kantorenaanpak Het kan in Nieuwegein.
Herwaardering Grondposities Presentatie 6 december 2012.
VD2 Advies Afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening Presentatie raad gemeente Leudal 11 september 2012 T.J.E.A. van der Heijden, directeur VD2 Advies b.v.,
Skaeve Huse Presentatie voor en participatie door omwonenden
‘Acquisitie-inzet lokaal en regionaal ’ Thema-avond gemeenteraad, d. d
Herbestemming in Beeld en de rol van de erfgoed organisaties
Stand van zaken Masterplan Renesse
Landgoed St. Anna.
Stimuleringsprogramma stedelijke kavelruil
Welkom bij de presentatie van:
Gemeenschapshuis Asten
Transcript van de presentatie:

Kennisseminar Transformatie Introductiecursus erfpacht Kennisseminar Transformatie 22 November 2012 drs. Eric Thelen MRE, Senior Projectleider Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Projectbureau Zuidoostlob April 2011 1

“een transformatiestrategie voor het kantorengebied Amstel III”

Faciliteren van initiatieven andere rol overheid Opstellen bestemmingsplan met open planproces Aanpak openbare ruimte met TREX Andere rol van de overheid

Transformatie exploitatie GREX Grondexploitatie Wordt TREX Transformatie exploitatie Grond exploitatie

Afwaarderen van de grond door in te stemmen met laagwaardigere bestemming Korting Herinvesteren van eventuele betalingen (TREX) Maatwerk van actief naar faciliterend grondbeleid.

A&O Hostel, transformatie kantoor Metrage/ aantal kamers 14.255 m2 BVO / 359 kamers / 1.286 bedden Marktsegment Hostel en ** Doelgroep Met name (school/studie)groepen, gezinnen, individueel/backpackers, budget-reizigers. Projectstatus Wenselijkheid is uitgesproken haalbaarheid ligt nu voor Opening hotel 2013 Investeerder/ exploitant bekend? CERN is eigenaar; COD is exclusief ontwikkelaar; A&O is exploitant; Het is onduidelijk wie de toekomstige eigenaar wordt Positie gemeente Al dan niet financieel mogelijk maken Het doen van een grondprijsaanbieding (in erfpacht) exclusiviteit Faciliteren van de omgevingsvergunning

Afwaarderen van de grond door in te stemmen met laagwaardigere bestemming

Eigenaar: CERN Het kantoorpand Hogehilweg 22 is in eigendom van het pensioenfonds van CERN in Zwitserland. Het dagelijks beheer van het gebouw heeft CERN overgedragen aan Grontmij. CERN wil geen partij zijn in de hotelontwikkeling, zij wil het pand afstoten. Ontwikkelaar COD (Cradle of Development) COD ( Een dochter van Timeless Investments B.V) heeft een exclusieve Overeenkomst met de eigenaar om de transformatie van het huidige kantoorgebouw te onderzoeken. Hostelexploitant A&O Hostels en Hotels A&O is als private, Duitse exploitant van een hostel/ 2** hotelketen sinds 1999 actief.

Oplossing het afstand doen van een stuk grond met 179 parkeerplaatsen het betalen van een bijdrage voor de inrichting van deze grond In te stemmen met het financiële voorstel om transformatie van het AGIS gebouw (Hogehilweg 22) met gebruikmaking van de experimentenregeling erfpacht en transformatie. naar een Hostel/**hotel mogelijk te maken. Waarbij de te betalen € 793.275,- voor het verlengen met 10 jaar van een een nieuw tijdvak van 40 jaar op een andere manier dan in directe euro’s wordt voldaan. In plaats van Euro’s krijgt de gemeente een stuk grond, een bijdrage in de inrichting om van dit stuk grond een openbare weg te maken en de extra opbrengsten door inzet van het instrument parkeerquotum ruil zoals bij 2 voorgesteld. Instemmen met het uitproberen van het instrument parkeerquotum ruil. Met het inbrengen van 179 parkeerplekken en het op de markt brengen daarvan binnen het gebied wordt enerzijds een start gemaakt met de door de Raad gewenste parkeerquotum ruil en anderzijds financiële dekking geboden voor het oplengen van het tijdvak. Financieel voorstel Af te zien van € 793.275,- aan extra onverwachte erfpacht opbrengsten voor het extra verlengen van een nieuw tijdvak van 40 naar 50 jaar, ingaande vanaf 2013 en in te stemmen met een andere betaling dan in directe euro’s waarmee : 15.545m2 kantoormeters wordt getransformeerd Er een levendige functie in het gebied komt waarbij de gemeente eigenaar wordt van een stuk grond tussen de 1.500 m2 en 2.000m2 ten behoeve van de ontsluiting van het Hogehilweggebied 179 parkeerplaatsen worden opgeheven bij dit kavel en gestart wordt met parkeerquotum ruil. Anders betalen dan in Euro’s De ontwikkelaar is bereid om op een andere drieledige manier te betalen. Zij is bereid een stuk grond af te staan aan de gemeente de helft van de inrichting daarvan te betalen en wil afstand doen van 179 parkeerplaatsen. Verkrijging openbare ruimte In de door A&O inmiddels verstrekte en bijgevoegde business case is geen financiële ruimte om een dergelijk bedrag op tafel te leggen. Wel is A&O is bereid om afstand te doen van een deel van het in erfpacht uitgegeven terrein met een omvang tussen de 1.500 m2 en 2.000 m2. Dit terrein zal dan door de gemeente tot ontsluitingsweg voor het gehele Hogehilweggebied gemaakt worden, waardoor ook andere kavels in het gebied beter ontsloten worden. Het Stadsdeel is voor wat betreft de verkeerskundige aansluiting akkoord met deze weg. Dit is al geruime tijd een wens van de gemeente. De weg is daarnaast noodzakelijk bij programmatische doorontwikkeling van het gebied. Waarbij we nu een deze kans kunnen benutten en niet hoeven in te zetten op onteigening in de toekomst. Volledigheidshalve melden we dat er geen taxatie van de grond heeft plaatsgevonden. Bijdrage inrichting Openbare Ruimte Bovendien is de ontwikkelaar bereid de helft van de kosten voor de zo ontstane weg te betalen. De kosten voor de inrichting zal ten laste worden gebracht van de in 2012 vast te stellen TREX voor het gebied, die positief is (grondopbrengsten hotel Atlas) en ook na aftrek van deze kosten positief blijft. De totale kosten voor de herinrichting van het terrein zijn door dRO op basis van schetsen geraamd op een bedrag tussen de € 280.000,- en € 360.000,-(zie bijlage) waarvan de ontwikkelaar bereid is tussen de €140.00,- en €180.000,- te vergoeden.

Nieuwe ontsluiting

2012 Projecten 22 Vragen? e.thelen@oga.amsterdam.nl