Practicumvoorbespreking voedingsanamnese

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
Enzymregeling En Practica
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
Rekenen met voedingsstoffen
Eet je Fit!.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
Voedingsclinic 18 oktober website: contact:
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Enzymen voor de vertering
Marges: theorie en toepassing José M. Gouweleeuw CBS.
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Thema 2: Voeding en Vertering
Stofwisseling 15 maart 2011.
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De invloed van voeding op sportprestaties
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voortgezette assimilatie =
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
T4 – Voeding en Vertering
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
IBS III Voedingspatroon Energiebalans
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Basis en paraveterinair
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Smul gezond.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Eet je Fit!.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
De actieve voedingsdriehoek
Voeren en Verzorgen Voer en Water behoefte.
Oefenen voerberekening
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Eiwitten op je bordje Context 3.
Voedingshoeveelheid berekenen
VOS, FOS en OEB.
Thema 2 Voeding en vertering
Maak een Powerpoint of Reader van een Product
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Practicumvoorbespreking voedingsanamnese Geja Hageman

Doel practicum Schatten van dagelijkse inname van energie, een aantal nutrienten en water Nutrienten: koolhydraten, vetten, eiwitten, ijzer Data toepassen bij andere practica in dit blok

Toepassing data o.a. in: Practicum lichaamsgewicht Bomcaloriemetrie Ureum/creatinine uitscheiding Ijzerstatus

Eiwit in voedingsanamnese en practicum ijzerstatus: Lichaamstatus van ijzer wordt gerelateerd aan ijzer en eiwitinname Eiwit wordt hiertoe ingedeeld in eiwit uit vlees, vis en gevogelte (Vleeseiwit) en rest-eiwit (hieronder vallen ook zuivelproducten) NB!! Dit is niet dezelfde indeling als dierlijk vs. Plantaardig eiwit

Opzet practicum: Drie dagen (2 week- en 1 weekeinddag) noteren wat je eet; hoeveelheden worden geschat m.b.v. huishoudelijke maten zoals kopje, lepel, snee (brood) etc. Op 1 dag (zie rooster) verzamel je 10% van alles wat je eet en drinkt Per dag berekenen hoe veel je gegeten hebt van een bepaald voedingsmiddel Voedingsmiddelsamenstelling opzoeken in nederlandse voedingsmiddelen tabel (SL) Per dag hoeveelheid inname van energie, koolhydraten, vetten, eiwitten en ijzer berekenen Gemiddelde inname over drie dagen berekenen

Aandachtspunten-1 Voor macronutrienten hoeveelheid in grammen en in energie-percentage Energiepercentage (En%) verkrijg je door eerst de hoeveelheid energie te berekenen van het aantal grammen en deze te delen door totale energie inname van die dag Let op!!! Gebruik hierbij de volgende energiehoeveelheden: 1 g vet = 37 kJ 1 g koolhydraten = 17 kJ 1 g eiwit = 17 kJ (1 g alcohol = 29 kJ)

Aandachtspunten-2 Controle op juistheid anamnese: De en% van vet, koolhydraten, eiwitten (en alcohol) dienen samen op 100+0,5 uit te komen Zo niet, dan zit ergens een fout in de berekeningen of genoteerde nutrientensamen-stelling

Inleveren anamnese: Uiterlijk Maandag 27 januari HOU EEN COPIE VOOR JEZELF ON TE GEBRUIKEN BIJ PRACTICA IN WEEK 2-3