Practicumvoorbespreking voedingsanamnese Geja Hageman
Doel practicum Schatten van dagelijkse inname van energie, een aantal nutrienten en water Nutrienten: koolhydraten, vetten, eiwitten, ijzer Data toepassen bij andere practica in dit blok
Toepassing data o.a. in: Practicum lichaamsgewicht Bomcaloriemetrie Ureum/creatinine uitscheiding Ijzerstatus
Eiwit in voedingsanamnese en practicum ijzerstatus: Lichaamstatus van ijzer wordt gerelateerd aan ijzer en eiwitinname Eiwit wordt hiertoe ingedeeld in eiwit uit vlees, vis en gevogelte (Vleeseiwit) en rest-eiwit (hieronder vallen ook zuivelproducten) NB!! Dit is niet dezelfde indeling als dierlijk vs. Plantaardig eiwit
Opzet practicum: Drie dagen (2 week- en 1 weekeinddag) noteren wat je eet; hoeveelheden worden geschat m.b.v. huishoudelijke maten zoals kopje, lepel, snee (brood) etc. Op 1 dag (zie rooster) verzamel je 10% van alles wat je eet en drinkt Per dag berekenen hoe veel je gegeten hebt van een bepaald voedingsmiddel Voedingsmiddelsamenstelling opzoeken in nederlandse voedingsmiddelen tabel (SL) Per dag hoeveelheid inname van energie, koolhydraten, vetten, eiwitten en ijzer berekenen Gemiddelde inname over drie dagen berekenen
Aandachtspunten-1 Voor macronutrienten hoeveelheid in grammen en in energie-percentage Energiepercentage (En%) verkrijg je door eerst de hoeveelheid energie te berekenen van het aantal grammen en deze te delen door totale energie inname van die dag Let op!!! Gebruik hierbij de volgende energiehoeveelheden: 1 g vet = 37 kJ 1 g koolhydraten = 17 kJ 1 g eiwit = 17 kJ (1 g alcohol = 29 kJ)
Aandachtspunten-2 Controle op juistheid anamnese: De en% van vet, koolhydraten, eiwitten (en alcohol) dienen samen op 100+0,5 uit te komen Zo niet, dan zit ergens een fout in de berekeningen of genoteerde nutrientensamen-stelling
Inleveren anamnese: Uiterlijk Maandag 27 januari HOU EEN COPIE VOOR JEZELF ON TE GEBRUIKEN BIJ PRACTICA IN WEEK 2-3