Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Overwinnend leven, vandaag en morgen
De GROTE misverstanden rond Alverzoening.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
DE CHRISTEN = EEN GETUIGE
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Johannes 3:16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar.
3. GORDEL, PANTSER & SCHOEISEL
1. 12 DAAROM, gelijk door één mens de zonde de wereld is binnengekomen... 2.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Het dynamiet van het Evangelie.
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד
God en ons.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
Deel II verzoening.
Hoe wordt ‘verzoening’ traditioneel- christelijk benaderd? 1.‘Bedekking’ (beschutting) en ‘verzoening’ worden verward. 2.God was een vijand en moest verzoend.
"in geen ding bezorgd" 1.
DE INHOUD VAN DE PREDIKING 1Korinthe 15. evangelie 1 Ik maak u bekend, broeders, het evangelie dat ik u verkondigd heb…
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
vorige keer: verschil tussen SCHULDBETALING en LOSPRIJS voorbeeld 1: schuldbetaling...
ALVERZOENING?!.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Welkom op TOV!.
Zie hoe Jezus daar loopt....
God is trouw Hij gaf zijn woord
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
HET UNIEKE VAN DE HEILIGE GEEST…
Christelijke Vrijheid
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Genade schenken 1.
VREDE.
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Zie het lam Gods... Johannes 1:29.
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
Zijn toorn Gods rechtvaardige aard tevredengesteld "... Toen Hij naar het kruis ging, bijna tweeduizend jaar geleden, stortte een heilige, rechtvaardige.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
18 augustus 2013 Den Haag. 11 Het woord is betrouwbaar: immers, indien wij met Hem stierven, zullen wij ook met Hem leven; 12 indien wij volharden, zullen.
Standvastig... waarin?.
24 nov Zoetermeer 1. de context van Filippi
De wapenrusting van God 4. ZITTEN & STAAN.
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Sola Scriptura - alleen de Schrift Solus Christus – alleen Christus Sola Gratia – alleen genade Sola Fide – alleen geloof Soli Deo Gloria – alleen GOD.
Het evangelie van de opstanding
22 februari 2015 Zoetermeer. negatieve associaties...  gebaseerd op huidskleur  in de Bijbel: een sociale status  in de wet van Mozes: max. 49 jaar.
"het woord der verzoening"
16 april 2015 Rotterdam het Evangelie van de vrede.
Een voorbeeld dat navolging verdient
6 sept Urk. en Hij is een verzoening voor onze zonden 2 en Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Er is geen veroordeling meer Romeinen 8:1-17
13 maart 2016 Zoetermeer. alverzoening is: alle mensen komen na hun dood bij God terecht... 1.
werd op het kruis onze schuld betaald?
Transcript van de presentatie:

Hoe is het ons geleerd?

de rechtvaardige God de schuldige mens

de rechtvaardige God de schuldige mens God kan niet zomaar vergeven want is God is rechtvaardig... de schuld moet betaald worden

de rechtvaardige God de schuldige mens

de rechtvaardige God de vergeven mens de schuld is betaald God is verzoend

God is de mens een vijand geweest... God de Vader is door Christus’ offerande voldaan en verzoend; zijn gramschap is... gestild. Johannes Calvijn

"... Toen Hij naar het kruis ging... stortte een heilige, rechtvaardige God Zijn toorn uit over Zijn Zoon. En toen Jezus zei: 'Het is volbracht', was Gods rechtvaardige aard tevredengesteld. Je zou kunnen zeggen dat God op dat moment 'verlof kreeg' om de mensheid met liefde te behandelen..."

Maar... "wat zegt de Schrift?"

1. God was nooit een vijand. NERGENS lezen we (daarom) dat God Zich verzoende met de wereld.

14 Want DE LIEFDE van Christus dringt ons, 15 daar wij tot het inzicht gekomen zijn, dat één voor allen gestorven is... God echter bewijst ZIJN LIEFDE 7 Want niet licht zal iemand voor een rechtvaardige sterven; maar misschien heeft iemand nog de moed voor een goede te sterven. 8 God echter bewijst ZIJN LIEFDE jegens ons, doordat Christus, toen wij nog zondaren waren, voor ons gestorven is.

18 En dit alles is uit God, die door Christus ONS MET ZICH | verzoent en ons de bediening der verzoening | geeft... Romeinen 5:10 "wij... met God verzoend werden" Kolosse 1:20 "... alle dingen weder met Zich te verzoenen..."

18... ons de bediening der verzoening | geeft, 19 welke immers hierin bestaat, dat God in Christus de wereld MET ZICHZELF verzoenende was, door hun hun overtredingen niet toe te rekenen En Jezus zeide: Vader, vergeef het hun; want zij weten niet, wat zij doen. Lucas 23

de straf die ons de vrede aanbrengt 5 Maar om onze overtredingen werd hij doorboord, om onze ongerechtigheden verbrijzeld; de straf die ons de vrede aanbrengt, was op hem, en door zijn striemen is ons genezing geworden. Bijbels: de straf die de mens Hem aandeed: "Hij is des doods schuldig!" (> de doodstraf) Traditioneel: de straf die Gód Hem aandeed

2. De schuld wordt vergeven, niet betaald.

12... en vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren... Matteüs 6

zonder bloedstorting geschiedt er geen vergeving 22 En nagenoeg alles wordt volgens de wet met bloed gereinigd, en zonder bloedstorting geschiedt er geen vergeving. Traditioneel: God vergeeft op voorwaarde van bloedstorting. Bijbels: God vergeeft en bewijst dat door bloedstorting

3. Aan het kruis is niet de schuld betaald maar de LOSPRIJS.

tot een LOSPRIJS voor allen 5 Want er is één God en ook één middelaar van God en mensen, de mens Christus Jezus, 6 die Zich gegeven heeft tot een LOSPRIJS voor allen; en daarvan wordt getuigd te juister tijd. 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld... 1Timotheüs 2

VRAAG: aan wie wordt een losprijs (losgeld) betaald? ANTWOORD: aan degene die gevangen houdt

14... opdat Hij door zijn dood hem, die de macht van de dood had, de duivel, zou onttronen, 15 en allen zou bevrijden, die gedurende hun ganse leven door angst voor de dood TOT SLAVERNIJ GEDOEMD waren.

VOOR GOD GEKOCHTmet uw bloed 9 En zij zongen een nieuw gezang, zeggende: Gij zijt waardig (...) want Gij zijt geslacht en Gij hebt hen VOOR GOD GEKOCHT met uw bloed, uit elke stam en taal en volk en natie...

4. Door het kruis WERD niet God verzoend maar WORDT de wereld verzoend.

20... door Hem, - vrede makend door het bloed zijns kruises, HET AL weder MET ZICH TE VERZOENEN, door Hem, hetzij wat op de aarde, hetzij wat in de hemelen is.

20... door Hem, - vrede makend door het bloed zijns kruises, het al weder met Zich te VERZOENEN, door Hem, hetzij wat op de aarde, hetzij wat in de hemelen is. apo-katallasso = [van]af verzoenen

20... door Hem, - vrede makend door het bloed zijns kruises, het al weder met Zich te VERZOENEN, door Hem, hetzij wat op de aarde, hetzij wat in de hemelen is. verzoenen af-verzoenen

20... indien uw vijand honger heeft, geef hem te eten; indien hij dorst heeft, geef hem te drinken, want zo zult gij vurige kolen op zijn hoofd hopen.

5... weest nu niet verdrietig en ziet er niet zo ontsteld uit, omdat gij mij hierheen verkocht hebt, want om u in het leven te behouden heeft God mij voor u uit gezonden 7... om u een voortbestaan te verzekeren op aarde, en om voor u een groot aantal geredden in het leven te behouden.

samenvatting: 1. God heeft Zich niet verzoend, want Hij was nooit een vijand; 2. de schuld wordt vergeven, niet betaald; 3. aan het kruis is niet de schuld betaald, maar de losprijs; 4. door het kruis werd niet Gód verzoend maar wordt de wéreld verzoend.