EEN KRACHTIGE SAMENLEVING IN 2029? Presentatie Roy Johannink workshop “crisisbeheersing 2029” Op het Veiligheidscongres BZK, 10 november 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Advertisements

Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
23 januari 2014 / Raymond Buitelaar en Bart van Meurs
CALAMITEITEN EN CULTUREEL ERFGOED
4.3 De cultuur van het Rijk.
Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 05/2010
De oude tijd Muziek: Beautiful Dreamer - Floyd Cramer Ensemble Foto’s: Hans Meerbeek Creatie: Florian Bernard Vertaald uit het Frans – Freddy Storm 04/2010.
De professor Er was eens een professor zijn naam was Einstein. Einstein had een laboratorium met allemaal flesjes,drankjes en soms ontplofte er zomaar.
Louis.
Geesten Ze zijn overal om ons heen... Geloof je het niet???
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Jack ging met z'n vriend Bob skiën. Ze namen Jack's busje en reden noordwaarts. Nadat ze enkele uren gereden hadden kwamen ze in een verschrikkelijke sneeuwstorm.
SENIORENSCENARIO Detlef Andries & Rogier Denecker.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Door Rosalie Blok. 4 en 5 juni 2013 was het weer tijd voor de Jaarlijkse modeshow van de studenten van de opleiding Mode/maatkleding van ROC Tilburg.
TECHNIEK! HET DRAAIBOEK 28 oktober: Vandaag kregen we de opdracht uitgelegd. Ook moesten we met het idee komen voor de robot. Hier hebben we met z’n.
Een verhaal om te onthouden
De Eiffeltoren en de Mona Lisa
W ijk en A gent S amen 3 manspolder Meer Zicht WAS W erken aan veiligheid in je eigen wijk W erken aan veiligheid in je eigen wijk A ltijd goede back-up.
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
De steenhouwer Bewerkt door Toon, Brent en Arto Niveau 6.
Van « ons » LIEN fotoboek 13 juni juli 2001.
Mijn ‘Herinneringen” Aart Mijn “Herinneringen” Een presentatie van
Presentation Of Learning
Gewoon mooi om naar te luisteren...
Woensdag 23 September 2009 De dingen zijn veranderd.
…..overrompeld door verdriet
De Zavel, net een beetje anders… 17 december 2012 Goudblomme – De Swane – De Zavel – De Eeckhof.
‘voor de kinderen’.
Zondag 22 maart 2009 Vierde zondag van de 40 dagentijd
Agressie tegen hulpverleners Wat bezielt Nederland?
De dingen zijn veranderd Tijdens een wandeling vroeg de kleinzoon aan opa “Hoe oud ben je, opa”
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Glow.
Genesis 39:6 Daarom vertrouwde hij alles volledig aan Jozef toe; nu Jozef er was, bekommerde hij zich alleen nog om wat hij te eten kreeg.
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
De planten. 29 mei 2008 De dukdalf.  Wij zijn met de hele klas naar buiten gegaan. Toen kregen we een paar planten voor het groepje, want we hadden.
Van opperbevelhebber naar boegbeeld
HET PROJECT IDEE ‘kijken naar de toekomst’ Bewonersavond terugkeerders Bloemenbuurt West 13 februari 2008 Ron Bertels, Projectadviseur Zorgberaad.
Annie The Musical.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Zorgdragen voor anderen: wat komt er in de praktijk van terecht? Femmianne Bredewold 3 oktober 2014.
Hard/t voor IS Het PI: Een actor in ontwikkeling 13 oktober 2008 Delft Sara Kinsbergen.
Help de slachtoffers van de watersnood in Bosnië en Servië
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Een gezonder Nederland VTV-2014
Diddl en zijn door: Susanne vriendjes.
Burgerinitiatieven.
Het was in de tweede wereldoorlog.
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een juk over zijn schouders hingen. Eén van de twee kruiken vertoonde een barst. En.
Wie ben ik?.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
 Wat is biomimicry  Wat hebben we geleerd  Onze mening over de lessen  Biomimicry in de toekomst  Ons plan  Quizz !!!!!!!
‘Mixed up piles’.
‘ Ik wil alle Amnesty-supporters bedanken! Jullie inzet heeft tot succes geleid, zo blijkt uit mijn vrijlating. Maar mijn zaak is nog niet voorbij. Blijf.
Prentenboek. Gijs de Super Eekhoorn. Gemaakt door Sanne, Dagmar, Rouchelle en Dian.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
29 september 2014 – presentatie Edith Terschegget.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
20 februari 1965.
Spelregels Digitale stad
Lof der Oppervlakkigheid
`In beweging, sport als onderdeel van mobiliteit’
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Transcript van de presentatie:

EEN KRACHTIGE SAMENLEVING IN 2029? Presentatie Roy Johannink workshop “crisisbeheersing 2029” Op het Veiligheidscongres BZK, 10 november 2009

MINISTER TER HORST "Het is (…) aan ons om meer duidelijkheid te geven over de rol die de mensen zelf hebben. De zelfredzaamheid van burgers bij calamiteiten en grote crises is van essentieel belang." 2007: duidelijkheid 2008: regie 2029:????

(ZELF)REDZAAMHEID IN CRISISTIJD Ministerie van Binnenlandse Zaken: “Het vermogen van burgers, daarbij gesteund en (eventueel) ondersteund door de overheid, om zichzelf en anderen te helpen voor, tijdens en na crises.” Welk vermogen hebben we als samenleving totaal?

‘Voedsel en verwarming waren geen probleem. Mensen waren gewend aan strengere winters en kookten op butagas. Ze deden ook niet dagelijks boodschappen, waardoor de meeste burgers over een voorraad voor enkele dagen beschikten. Veel van het sneeuwruimen werd in dorpen door inwoners zelf gedaan.’ Een relaas van een oud-burgemeester over de sneeuwstormen

Hoogwatercrisis 1993 en 1995 ‘Iedereen hielp iedereen. Negentig procent van de bussen om de inwoners te vervoeren kon bijvoorbeeld worden afbesteld. (…) Niemand wist wat het betekende om eendagskuikens en pasgeboren biggetjes te moeten vervoeren. Dankzij de hulp van de landbouworganisaties, collegiale ondersteuning en de grote zelfredzaamheid van de boeren, was het mogelijk om de boeren op dinsdagavond en woensdagochtend te laten vertrekken.’- Mieke Bloemendaal, burgemeester Culemborg

Vuurwerkramp, 13 mei 2000 ‘De stad bleek tot geweldig veel meer in staat te zijn dan waar de overheid geneigd is vanuit te gaan. Het is ons toen duidelijk geworden dat je dingen ook met gezond verstand moet kunnen loslaten en niet álles moet willen regelen.’ - Arjan van Gils, gemeentesecretaris Enschede

Sneeuwstorm en stroomstoring, november 2005 ‘De bewoners in het buitengebied zijn veelal zelf op pad gegaan om informatie over de stroomstoring te zoeken en aggregaten in te slaan. De zelfredzaamheid en de sociale verbondenheid zijn de positieve effecten van de stroomcrisis geweest. Mensen ondersteunden elkaar, door bijvoorbeeld bij hun oude buurvrouw te kijken en medicijnen te halen voor een patiënt die niet naar de apotheek kon.’ - Karel Loohuis, burgemeester Haaksbergen

Brand in Armandomuseum, 22 oktober 2007 ‘Zo belde ik ook niet toen ik de eerste rooksignalen zag. Als ik dat wel had gedaan was ik de eerste geweest. Onze burgemeester belt altijd, zei ze me achteraf. Als ze een brand ergens ziet, dan belt ze met de brandweer. (…) Alles bij elkaar blijft de wrange slotsom dat veel mensen de brand hebben gezien, maar de brandweer pas laat is geïnformeerd.’ - Jelle Hekman, loco- burgemeester Amersfoort

De overheid onderkent de trend: - Dat ze niet meer alle risico’s kan beheersen en, - Dat de burgers zelfredzamer moeten worden. De introductie van het ‘Denk vooruit’ noodpakket is een voorbeeld van een poging van de overheid om mensen van deze twee trends bewust te maken.

Sociale stimuli ‘Noaberschap’ Technische stimuli ‘Burgernet’ 2029: EEN KRACHTIGE SAMENLEVING WELKE KEUZES MOETEN WE DAN NU MAKEN?