Begeleiding op SintLucas en de eindhovense school

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit en onderwijstijd
Advertisements

Uitdagingen voor een divers personeelsbeleid
Verkorten van niveau 4 opleidingen op het ROC van Twente
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
De bolletjes naar rechts
Nieuw leren vraagt om nieuw organiseren Presentatie Jan Geurts
Workshop: ‘Opvoedcoach vanuit eigen praktijk’
Project Stimulering LOB
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Wie zijn wij? • Stichting Regionale Kinderopvang de Paraplu • Vanaf 1991 professionele kinderopvang in de Kempen • Begonnen met 1 vestiging in Bladel.
CiR/menukaart/J. Gerritsen/C. Winkel/april 2008 Competent in Reiswerk Menukaart J. Gerritsen / C. Winkel.
College voor Examens, Rol van Contactpersonen Implementatie coe in mbo 13 september ‘10 Jan Paul de Vries.
Hoe vergaat het mijn leerlingen in het vervolgonderwijs? Opbrengsten LOB-doorstroompilots.
ONTWIKKELING COMPETENTIES
Opgericht 14 juli 2000 Ter verhoging van het aantal onderwijsdeelnemers dat een opleiding beroepsgekwalificeerd kan afronden.
Ondernemend Onderwijs in de regio. De droom in 2011: Onderwijs, bedrijfsleven en andere partners geven ondernemend onderwijs vorm en voeren dit gezamenlijk.
Eli van Beekveld Zaal 1 Tijdstip uur
Werkveldconferentie maart 2006
Maatschappelijke Sectoren & ICT
Leven Lang Leren en EVC mr drs J.C.N. van Kessel 10 oktober 2008.
INDUCTIE OP DE WINKLER PRINS
D.S.L.B. daalt in Frank Verhoeven
Brainstorm sociale media in het onderwijs
Leren, loopbaan en burgerschap
ROC van Twente Startbijeenkomst LOB d.d. 16 februari 2011
CiR/menukaart/J. Gerritsen/C. Winkel/april Examenstichtingen Bedrijfstakgroep HTV Horeca, Toerisme en Voeding.
Metawerken en stagebegeleiding in het buitenland: grensoverschrijdend leren van en met elkaar Stijn Dhert Thu Dang Kim.
Waarom? Bevoegdheid, bekwaamheid en doorgaande professionele ontwikkeling zijn het fundament onder de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Een professionele.
D o o r s t r o o m p o r t f o l i o Project Doorstroomportfolio Michiel Kostermans Bart van de Laar José Eggink (PL) Martin Folkerts.
OIDS Novem-traject SKPO Gemert – Bakel.
BELANG VOOR SCHOLEN (1) Werkvloer –Meer handen in de klas –Studenten leveren bijdrage aan kleinschalige schoolontwikkeling –Professionalisering van zittende.
Skozok en Fontys Pabo Eindhoven
Passend Onderwijs MBO en professionalisering
KVLO Register in de praktijk SBL Hilde Bax.
Kaartje Gelderse Vallei invoegen. * Start gesprekken eind 2008 door welzijnsinstellingen en scholen * Redenen: * verandering in de maatschappij * onaantrekkelijkheid.
Twee naar Een Platform OA Rotterdam 25 maart 2010 Willem van der Wolk,
Kwaliteitscode EVC EVC in het MBO ~ CompetentCity Erik Kaemingk & Cissy Johann.
5 april 2012 Brugklas naar MAVO
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
MBO Oosterhout Onderdeel van ROC West-Brabant
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
Voorlichtingsavond Leerjaar 2 28 april 2011
Opzet Pop toetst flexibel en competent  Onderwijsconcept Academie voor Popcultuur  Flexibel onderwijsprogramma  Competentiegericht beoordelen Hanzehogeschool.
Focus op Vakmanschap Nieuwe Kwalificatiedossiers VMBO 24 juni 2014
Nieuwe kwalificatiestructuur MBO
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Kappen, Schoonheidsverzorging, Voetverzorging
Afstemmen rekenonderwijs van v(mb)o naar mbo: hoe, wat, waarom? Harm van Son – 6 december 2011.
Onderwijsconferentie Programma Een korte presentatie Een actieve oefening Een kijkje in de keuken.
Management en leidinggeven
Evenwicht in sturing.
Onderbouw groepen Uitgangspunt * verbinding * samenwerken * overgang 2 naar 3 Groepen 2-3.
Van harte welkom ouders
Opleiden in de school vanuit het perspectief van de VO-raad Bijeenkomst voorbereiding Opleidingsschool Rijnmond Bas de Wit 9 december 2014.
Startbijeenkomst HAN project Werkplekleren Loek FM Nieuwenhuis en collega’s Lectoraat beroepspedagogiek.
WELKOM Niveau 2 van smal naar breed ……………………………… Albert Jan Hoeve.
GMR 15 januari 2008 Thema: IPB ‘stand van zaken’.
Jacqueline Kerkhoffs Juni We liggen op koers Wetgevingstraject: –Concept wet –Internetconsultatie –Advies onderwijsraad –Bijstelling wetstekst –Ministerraad.
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
Een sluitend aanbod voor kwetsbare jongeren
Participerend Leiderschap
Samen Opleiden met het ICLON en SEC
Studiekeuzes in leerjaar 3 van de Dalton MAVO
Pedagogisch werk KD 2016.
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
Presentatie Rode Bosbes
LOB in het mbo Onderzoek naar het bevorderen van
Doorstroom van ISK naar MBO
Archimedes Lerarenopleiding, voorjaar 2003
Supported Employment en meerwaarde van leerstage naar werk
Transcript van de presentatie:

Begeleiding op SintLucas en de eindhovense school Dorien Verdier, schoolleider Peter de Roij van Zuijdewijn, onderwijsadviseur Startbijeenkomst stimuleringsproject LOB 16 februari 2011 Gevraagd kader te schetsen, beide scholen al met begeleiding bezig, kader is niet heel verschillend, op weg naar een gezamenlijk kader. Binnenkort nieuwe kadernotitie over begeleiding, nu alvast een kijkje in de keuken. Ingevlogen vanuit denkbeelden van beide instellingen, de ene instelling neemt de andere niet over en het gras is niet groener bij de een dan bij de ander. Samen staan we sterker.

uitgangspunten en kernwaarden gedreven ondernemend trots eigenzinnig professioneel

kader begeleiding - begeleidingsmodel met drie lijnen - rollen met taak/bevoegdheid en verantwoordelijkheid - leercyclus - drie niveau’s van begeleiden - portfolio als voertuig Korte inhoudsopgave. Opdracht om te komen tot een samenhangend begeleidingsmodel voor de stichting waardoor studenten en medewerkers weten waar ze aan toe zijn, welke rollen ze hebben/ kunnen verwachten, transparantie in het begeleidingsproces, een goede registratie van dat proces én voor een interne doorstroom/ en niveauwisselingen

begeleiding vanaf de voordeur en via de voordeur weer naar buiten - instroom (intake) - doorstroom (niveau/profielwisseling, overstap binnen de stichting) - uitstroom (naar hbo, ander mbo en naar werk) Een goede intake is het halve werk. Vanaf dag 1 passende begeleiding. Intake binnen de school maar ook aansluiten bij bv doorstroomportfolio.

Opzet van model, voor alle drie de LT ongeveer hetzelfde. In Eindhoven bestond eerst het vierlijns model met een duidelijke lijn voor de SLB’er, nu aansluiting met landelijke stucturen in 3 lijnen. 1e lijn primaire proces met alle begeleidingsrollen inclusief die van de slb’er: DOEN! 2e lijn aandachtsbegeleiding en zorgbegeleiding / benoemen rollen: ondersteunen 3e lijn externen, alleen na doorverwijzing door decaan/loopbaancoach of zorgadviesteam

in de praktijk Doorverwijzen door de lijnen heen, slb’er heeft spilfunctie in verwijzing naar: Loopbaancoach voor opleidingsvraagstukken, specialistische doorverwijzing, loopbaanvraagstukken, bij stoppen van de opleiding Zorgcoordinator kan naar interne specialisten doorverwijzen of multidisciplinair in het zorgteam worden besproken. Voor beide rollen is verwijzing naar externe specialisten mogelijk, rekening houdend met budgetten en terugkoppeling naar het zorgadviesteam. - Interne specialisten zijn bijvoorbeeld op het gebied van alcohol en drugs, sociale vaardigheidstrainingen et cetera

communicatie - een heldere structuur - transparante rollen: competentieprofielen - instrumenten voor uitwisseling - scholing medewerker - sturing door het management Wat wil ik leren? PAP Hoe pak ik dat aan? POP Hoe laat ik zien dat ik het geleerd heb? Portfolio en gesprek met SLB’er

drie niveau’s van begeleiden - basisbegeleiding - aandachtsbegeleiding - zorgbegeleiding Basisbegeleiding: primaire proces, voor iedere leerling/student Aandachtsbegeleiding: extra begeleiding als remedial teaching  verlengstuk van de primaire begeleiding Zorgbegeleiding: op advies van het zorgadviesteam/ zorgcoordinator en in principe obv LGF of PGB en anders passend binnen speciale budgetten die beschikbaar zijn gesteld door de school.

portfolio als voertuig - ontwikkelingsgericht - assessment - showcase Ontwikkelingsgericht: het vastleggen van de ontwikkeling gedurende de schoolopleiding, binnen en buitenschools. Student/ leerling in principe eigenaar. Assessment: gericht op het beoordelen op vaste momenten tijdens de opleiding (ja/nee momenten). Student/ leerling verzamelt op basis van criteria van de school informatie uit het ontwikkelingsgericht portfolio en biedt dit ter beoordeling aan. Portfoliostructuur is vastgelegd en blijft eigendom van de school. Showcase: gericht op het presenteren van de student/ leerling voor bv BPV en solliciteren voor een baan. Student/ leerling maakt een selectie uit ontwikkelingsgericht portfolio die aansluit op doelstelling van de presentatie.

Portfolio is een loos begrip, het krijgt betekenis door de doelstelling die je eraan verleend. Voor SintLucas is de dynamiek begeleiding, studieloopbaanbegeleiding en portfolio door de CV’ers samen met de onderwijsadviseurs in kaart gebracht. Het is nog concept maar wel een kijkje in de keuken. Doornemen van het plaatje en benoemen implementatieplan voor SintLucas in wording, ook voor de eindhovense school?

discussie 1 ‘Wij begeleiden studenten om diens eigen persoonlijke kwaliteiten en ambities te ontdekken en daarmee aan de slag te gaan’. Zicht op rollen en taken.

discussie 2 ‘Wij inspireren en stimuleren studenten om diens eigen persoonlijke kwaliteiten en ambities te ontdekken en daarmee aan de slag te gaan’. Zicht op rollen en taken.

discussie 3 ‘Wij zijn, samen met de student, verantwoordelijk voor de schoolloopbaan van de student’. Zicht op rollen en taken.

meer informatie. Dorien Verdier d. verdier@sintlucas meer informatie? Dorien Verdier d.verdier@sintlucas.nl Peter de Roij van Zuijdewijn peterdrvz@sintlucas.nl