Inleiding Algemene beleidsverklaring van 1 december 2011 Overdracht van bevoegdheden van de federale overheid naar de deelstaten Doelstelling: zorgen voor.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Advertisements

Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Standpunt van de OCMW's in het automatiseringsproces van de sociale zekerheid Huidige toestand, vastgelegde projecten en perspectieven Sante Broccolo Chef.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Vereenvoudiging Banenplannen Stand van Zaken Mei 2010.
DE MEDISCHE KAART.
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
FOD Sociale Zekerheid DG Beleidsondersteuning Bestuursovereenkomsten : constitutieve elementen en P&O opdrachten Maart 2011.
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
LA CONTRIBUTION DU PROJET EXPERTS DU VÉCU AU SEIN DES SERVICES PUBLICS FÉDÉRAUX Project Ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid Middagatelier.
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
Tewerkstellingsmaatregelen bestemd voor de OCMW-begunstigden
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
EXTERNE AUDIT INZAKE DE JAARREKENING VAN OCMW’S. INLEIDING 1.Situering externe audit in geheel van NOB 2.Werking, verloop en doelstellingen externe audit.
Activering,… een inleiding Julien Van Geertsom, Voorzitter van het Directiecomité van de POD Maatschappelijke Integratie VVSG, 26 november 2009.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Oproep Werkervaring 2009 artikel 60 Verwelkoming & inhoudelijke duiding oproep.
Werkgroep Activering 21 maart Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Vereniging Hoofdstuk XII Intégra Plus Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale.
De stages die voorafgaan aan een artikel 60§7. Context Werkgroep 22 september 2010 Besluiten : Bevoegdheden POD MI Geen nieuwe reglementering Geen wijziging.
Werkgroep Activering - 13 september Stand van zaken.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
OPVOLGINGSINSTRUMENT ACTIVERINGEN Werkgroep activering 4 juli 2011.
Nieuwe kwartaalpublicatie van de POD MI Persconferentie van 9 juli 2012.
UNIEK JAARVERSLAG VAN DE POD MI. I.Doelstelling 1.Administratieve vereenvoudiging van subsidiemaatregelen  Minder papier: webapplicatie  Minder kosten.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
FEDERAAL PARLEMENTSLID SONJA BECQ
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
1 Kabinet van de Staatssecretaris voor Staatshervorming en voor de Regie der Gebouwen Cabinet du Secrétaire d’Etat aux Réformes institutionnelles et à.
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Meetinstrument Professionele & Sociale Activering Werkgroep sociale activering 28/11/2014.
Werkgroep sociale activering 28 november AGENDA Feedback vergadering 17 oktober Beste praktijken : GPMI sociale activering (OCMW Antwerpen) en werking.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
FONDS VOOR EUROPESE HULP AAN DE MEEST BEHOEFTIGEN - FEAD April 2015.
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Klantentevredenheidsenquête 2015 Resultaten en actievoorstellen
Doelgroepenbeleid. 6 de SHV: waar staan we? Moeizaam politiek akkoord Omgezet in Bijzondere Wetten Overheveling: bevoegdheden (juli 2014); middelen (jan.
Hoe kijkt de FRDO naar het klimaatprobleem Vlaams Parlement 16/1/2015 Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.
Staatshervorming Binnenvaart Jaarvergadering VBR Peter Claeyssens 22 januari 2016.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Het nieuwe Vlaamse doelgroepenbeleid. 6 de SHV: waar staan we? moeizaam politiek akkoord omgezet in bijzondere wetten overheveling: - bevoegdheden (juli.
GSB III financiële verantwoording. Inhoud: 1.Rechtmatigheid 2.Begrip besteding per BDU 3.Eerst rijksmiddelen uitgeven.
Werkgroep Sociale Activering 8 december Agenda 1.Goedkeuring verslag van 13 oktober Voorstelling conclusies studie GPMI (door Kristel Driessens,
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Doelgroepenbeleid Beleidsgroep 18/10/2016.
Werkgroep sociale activering
Werkgroep activering 2 april 2015.
Werkgroep sociale activering
Jongeren uit de jeugdzorg aan het woord:
Externe tevredenheids-enquête 2017 Resultaten
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
CO Stand van zaken beleidsdossiers Werk naar aanleiding van de 6de staatshervorming Fabio Contipelli Peter Cousaert OCMW Centrumsteden, 09/06/2015.
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Transcript van de presentatie:

De 6de Staatshervorming: “Een efficiëntere federale Staat en autonomere entiteiten”

Inleiding Algemene beleidsverklaring van 1 december 2011 Overdracht van bevoegdheden van de federale overheid naar de deelstaten Doelstelling: zorgen voor een betere politieke efficiëntie en meer cohesie door een coherente verdeling van de bevoegdheden

Inleiding Overdrachten van het Federale naar de deelstaten: Arbeidsmarkt Gezondheidszorg en hulp aan personen Kinderbijslag Justitie + Andere domeinen: mobiliteit en verkeersveiligheid, economisch en industrieel beleid, energie, landbouw, stedenbouw, huisvesting en ruimtelijke ordening, lokale administratie + overgedragen fiscale uitgaven: de Gewesten zullen de exclusieve bevoegdheid hebben voor, bijvoorbeeld, de belastingverminderingen voor renovatie van sociale huurwoningen

Inleiding 6de Staatshervorming is ook een hervorming van de Bijzondere Financieringswet Principe van de niet-verarming van de federale Staat en van de sociale zekerheid Responsabilisering van de deelstaten in verband met hun bevoegdheden en het beleid dat zij voeren, rekening houdend met hun specifieke noden

Inleiding Bedoelde bevoegdheidsdomeinen van de POD Maatschappelijke Integratie: Activering op de arbeidsmarkt van de OCMW-gerechtigden (LL + MD) Federale programma's sociale economie Grootstedenbeleid

Activering op de arbeidsmarkt Uittreksel akkoord: "De Gewesten worden bevoegd voor de programma's voor de arbeidsmarktbegeleiding van leefloners om ze opnieuw te integreren in de arbeidsmarkt (artikelen 60-61)." "Doelgroepenbeleid: Regionalisering van RSZ-kortingen voor doelgroepen en van de activering werkloosheidsuitkeringen." "Overdracht van programma's: startbaanovereenkomsten in het kader van globale projecten: naar de Gemeenschappen en Gewesten."

Activering op de arbeidsmarkt Nieuwe tendensen: Meer nieuwe doelgroepen in de maatregelen tot toekenning van een vermindering van socialezekerheidsbijdragen aan de werkgevers   Globale startbaanovereenkomsten → Gemeenschappen en Gewesten Gewesten bevoegd om het beleid en de reglementering te bepalen toe te passen op de OCMW-gerechtigden (LL + MD) die worden tewerkgesteld

Activering op de arbeidsmarkt Alle tewerkstellingsmaatregelen bestemd voor de OCMW-gerechtigden (LL + MD) worden bedoeld: → Artikel 60§7 en artikel 61 → Activa, DP, SINE en Invoeginterim Gewesten bevoegd voor wijziging of afschaffing van de van kracht zijnde maatregelen + invoering van nieuwe maatregelen

Activering op de arbeidsmarkt Worden niet bedoeld door de overdracht: Partnerschapsovereenkomst (maatregel 500 Euro) Het Clusterplan Verhoogde Staatstoelage aan de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van sommige steden en gemeenten voor specifieke initiatieven gericht op sociale inschakeling ESF (Heroriëntering sociale activering)

Activering op de arbeidsmarkt Geen overdracht naar de Gewesten van de materies van de wet van 26 mei 2002 Het recht op maatschappelijke integratie blijft een federale materie. De Federale overheid bevoegd voor het recht op maatschappelijke integratie in de vorm van een tewerkstelling en dit in overleg met de Gewesten, de Gemeenschappen en in samenwerking met de lokale overheden

Activering op de arbeidsmarkt Aandachtspunten van de POD MI: Een uniek loket POD = administratief en technisch operator bevoegd om de betalingen uit te voeren en het informaticasysteem aan te passen op basis van de prioriteiten die door de Gewesten zullen worden vastgelegd

Activering op de arbeidsmarkt Voordelen voor de OCMW's: Administratieve vereenvoudiging: een uniek contactpunt voor de OCMW's Gebruik informaticatoepassing gekend door de OCMW's Continuïteit: geen overgangssysteem voor de terugbetalingen Budgettaire besparing Snelheid van de terugbetalingen

Activering op de arbeidsmarkt Voordelen voor de Gewesten: Budgettaire besparing Vermindering van de administratieve lasten Volledige autonomie om de Federale overheid te vragen om het volgende aan te passen

Activering op de arbeidsmarkt Samenwerkingsakkoord Met de deelstaten Overgangsperiode Overgangsbepalingen voor de werknemers die werden aangeworven vóór de effectieve datum van de overdracht en inwerkingtreding van de gewestelijke reglementeringen Open enveloppe Algemene beleidsverklaring: 138,7 miljoen Euro. → Subjectief recht dat niet mag beperkt worden → De autonomie van de OCMW's niet beperken in de uitoefening van hun wettelijke missies.

Sociale economie Uittreksel akkoord "Overdracht van programma's: […] overige federale programma's sociale economie: naar de Gewesten"

Sociale economie Overdracht van de materies die momenteel ten laste worden genomen door de cel sociale economie van de POD MI: samenwerkingsakkoord / erkenning (PP of EIF) / Subsidies + Regionalisering tewerkstellingsmaatregelen (artikel 60 + SINE + Dienstencheques)

Sociale economie Aandachtspunten van de POD MI: Regionalisering en niet een onvoorwaardelijke verdwijning van de hefbomen tot ontwikkeling van de sociale economie Duidelijke identificatie van de overgedragen federale middelen en verplichting om deze middelen toe te kennen aan de sector (met raadpleging van de sector). Behoud, bij de POD, van een federaal contactpunt dat de interface zal zijn tussen de federale overheid en de Gewesten, gestuurd door de federale overheid en op initiatief van de Gewesten. Behoud van de federale voorzieningen "hefbomen" inzake sociale economie.

Grootstedenbeleid Uittreksel akkoord "Grootstedenbeleid (voor wat de bevoegdheden van de deelstaten betreft) → Naar de deelstaten. De federale overheid houdt op middelen in te zetten voor de projecten die tot de bevoegdheden van de Gemeenschappen of de Gewesten behoren."

Grootstedenbeleid Besprekingen van de COMORI over GSB beperkt tot de "stadscontracten" Budget in 2013: 53 miljoen Euro Andere GSB-programma's blijven federaal: GAS-bemiddeling (netwerk van 26 bemiddelaars in heel België), subsidies aan Vzw's voor pilootprojecten, studies en conferentie, contingent startbanen, subsidies aan 3 OCMW's (Brussel Stad, Antwerpen en Luik) voor de begeleiding van de geregulariseerden, deelname aan Europese netwerken.

Grootstedenbeleid Stadscontracten → Verdeling tussen de federale Staat en de 3 Gewesten gebaseerd op een classificatie van de IF in 2010, op basis van bevoegdheden (federaal, gewestelijk of gemeenschappelijk, gemengd). In 2013 de uitsluitend of hoofdzakelijk federale projecten: 31,83 % van de vastleggingskredieten. De projecten uitsluitend of hoofdzakelijk van de deelstaten: 68,17 % van de vastleggingskredieten.

Grootstedenbeleid 2015: overdracht van de federale Staat van een budgettair equivalent van 68,17 % voor de stadscontracten aan de Geweten (ofwel ongeveer 36 miljoen Euro). De aan de Gewesten overgedragen middelen zullen tussen hen verdeeld worden volgens het gedeelte dat elk van hen vertegenwoordigt in de bedragen die in 2013 werden toegewezen aan de steden en gemeenten

Grootstedenbeleid Aandachtspunten van de POD MI: In 2015 zullen de contracten van het federale GSB volledig aangepast zijn aan de federale bevoegdheden Doelstelling = de sociale cohesie en de maatschappelijke integratie bevorderen in de stadswijken in moeilijkheden Er zal voorzien worden in een doorgedreven samenwerking met de OCMW's

Proces? Federale administraties geraadpleegd en ter beschikking van de deelstaten Ontwerp van bijzondere wet in uitwerkingsfase Inwerkingtreding voorzien op 1 juli 2014