ENSIE v.z.w. European Network of Social Integration Enterprises Europees netwerk van sociale inschakelingondernemingen LEDEN 1.Ondernemingen met sociale.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 Wat doet Europa voor de beroepsopleiding? Wegwijs in de Europese mogelijkheden: EUROGUIDANCE, PLOTEUS, EUROMODULES… Tanja Biebaut & Jef Vanraepenbusch,
Advertisements

ESF Krachtlijnen van de komende programmering (Stand van zaken januari 2005)
Rentetoelage Hinder Openbare Werken Agentschap Ondernemen.
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Vrij verkeer van werknemers
Standpunt van de OCMW's in het automatiseringsproces van de sociale zekerheid Huidige toestand, vastgelegde projecten en perspectieven Sante Broccolo Chef.
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Rechtshandelingen van de Unie
1 Sinds Evolutie van 2000 tot 2010 Huurprijzen : 50% Gezondheidsindex : 15 % Informatie : - Crise du logement à Bruxelles.
Economic Operators Registration and Identification
JURIDISCH KADER ELEKTRONISCH GELD
De sociale diensten in een Europees perspectief: Correctie van de markt of concurrentie? Réseau Européen des Villes et Régions de l’Economie Sociale 8.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS OPERATIONEEL PROGRAMMA Disclaimer: deze info.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Subsidies? Ligt het geld op straat?. Doelstellingen vandaag U nieuwsgierig maken naar subsidies U bewust maken van de vele mogelijkheden van subsidies.
Sociaal ondernemen Studiemiddag “Herstel en Winst” Netcliënten 17 mei 2013.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Het Ervaringsfonds Een initiatief van staatssecretaris Van Brempt en minister Vandenbroucke.
Europese financiering voor Musea, 26 juni 2007 Amsterdams Historisch Museum Laura Grijns.
EENMANSZAAK Geen onderscheid tussen eigen vermogen en vermogen van de activiteit Onbeperkte aansprakelijkheid Geen specifieke boekhouding Inkomen uit beroep.
Stromen tussen werkloosheid en OCMW. Sanctiebeleid van de RVA “een uitkeringsgerechtigde moet tijdens zijn werkloosheidperiode een aantal verplichtingen.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
ELEKTRONISCHE FACTUUR
Samenwerkingsverband Sociale Tewerkstelling 1.Kennismakingsronde 2.Knelpunten 3.Stelling.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
FAQ Activering – Nieuws. Vraag Kan men aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen wanneer de tewerkstelling in het kader van een programma voor wedertewerkstelling.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
De kmo-portefeuille 3 kernprincipes vernieuwing:  vereenvoudigde steun  jaarlijkse steun  hogere steun.
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Departement Werk en Sociale Economie Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Conferentie “Jong in de stad”- Mechelen,
2 september 2008Het Europees Sociaal Fonds investeert in jouw toekomst1 / 14.
Vergelijkend overzicht CVBA/BVBA/NV
OVERZICHT PRESENTATIE
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Nieuwe opzeggingstermijnen.
Vrij verkeer van werknemers
Vereniging voor Waterstaat en Landinrichting Een terugblik over de financiën van 2007 t/m 2013, maar ook de uitgangspunten om een gezonde vereniging te.
Coöperaties en coöperatief samenwerken, een kennismaking.
'Ondernemen met je hart' Presentatie Participatiewet, Werkgeversservicepunt.
Regionaal beleid EUROPESE COMMISSIE December 2004 NL Verordeningen 1 Het cohesiebeleid ( ) Het voorstel van de Commissie voor nieuwe verordeningen.
Wet Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten Ine Neefjes
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
Samenwerking bij tandartsen algemene inleiding en situering van de huidige situatie. Paul De Hondt Stafmedewerker STV-Innovatie & Arbeid.
EU Uitbreiding Emeriti Forum Reflecties op presentatie van Minister Dehaene.
Kapitaalsubsidies Hendrik Claessens
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
TOELICHTINGEN BIJ STAP 1 Toelichting Projectnaam van het sectorplan Geef het project een logische naam van maximaal 50 tekens inclusief spaties. Toegestaan.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Evaluatie in CMW & LDE.
Informatiebijeenkomst gemeenteraad Groningen
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Resultaten FEAD-enquête 2017
De bevordering van gelijkheid voor LGBTI's in de Europese Unie
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

ENSIE v.z.w. European Network of Social Integration Enterprises Europees netwerk van sociale inschakelingondernemingen LEDEN 1.Ondernemingen met sociale inschakeling en burgerschap als sociale doelstelling. 2.Ondernemingen centraal gepositioneerd in het economisch systeem. 3.Ondernemingen met een sterke pedagogische meerwaarde. WAT IS ENSIE?

Ondersteuning en ontwikkeling van nationale netwerken en federaties inzake sociale inschakelingeconomie in Europa en hun vertegenwoordiging op EU vlak CIJFERS 2006 : 12 nationale en regionale netwerken van sociale inschakelingondernemingen 8 lidstaten in de EU ondernemingen werknemers Missie

De doelgroep van sociale inschakelingondernemingen zijn personen die onvoldoende gekwalificeerd of geschoold zijn, die onvoldoende talenkennis hebben, die vaak extra moeilijkheden tegenkomen vanwege hun gezondheid of persoonlijke problemen. Deze personen kunnen, zonder speciale en persoonlijke ondersteuning, niet voldoen aan de groeiende eisen van de arbeidsmarkt. Aanmerkingen van ENSIE over het ontwerp voor een algemene groepsvrijstellingsverordening - toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG- Verdrag, waarbij bepaalde soorten steun met de gemeenschappelijke markt verenigbaar worden verklaard

De Europese definitie van « kwetsbare werknemer » is erg ruim en maakt geen onderscheid naar ernst van het probleem. Met gedifferentieerde subsidies, aangepast aan de ernst van de problemen, zou men meer mensen kunnen inschakelen op de arbeidsmarkt. «nieuwe categorie van kwetsbare werknemers» = «nieuwe restgroep» De subsidies vergoeden een deel van de beperkte productiecapaciteit tijdens de inschakelingperiode. Maar de vergoeding is niet voldoende, deze personen zullen nooit aan een baan raken  sociale uitsluiting

Steunregelingen ten behoeve van de indienstneming van kwetsbare werknemers zijn verenigbaar met de gemeenschappelijke markt in de zin van artikel 87, lid 3, van het Verdrag en zijn van de aanmeldingsverplichting van artikel 88, lid 3, van het Verdrag vrijgesteld mits aan de in de leden 2 tot 5 vastgestelde voorwaarden is voldaan. De steunintensiteit bedraagt ten hoogste 50 % van de in aanmerking komende kosten. opmerking: dit percentage wordt in verschillende lidstaten overschreden als gevolg van nationale regelingen. Artikel 31 - Steun ten behoeve van de indienstneming van kwetsbare werknemers

3. De in aanmerking komende kosten zijn de loonkosten gedurende een maximumperiode van 12 maanden vanaf de indienstneming. In verschillende nationale regelingen komen de loonkosten in aanmerking voor een periode van 24 maanden! Inschakeling is een persoonlijk parcours die een individuele tijdsperiode nodigt heeft. Voor de meest kwetsbare doelgroepen is het minimum 24 maanden.

CECOP a.i.s.b.l. (Confédération Européenne de Coopérative de Travail Associé, des Coopératives Sociales et des Entreprises Sociales et Participatives) is een oprichtend lid van ENSIE CECOP vertegenwoordigt meer dan coöperatieven en participatieve ondernemingen waaronder 1800 sociale coöperatieven, die kwetsbare werknemers inschakelen CECOP dankt de Commissie voor de volgende punten: -De toevoeging van KMO-steun ten behoeve van consultancy en deelneming aan beurzen; -De toevoeging van risicokapitaalinvesteringen in kleine en middelgrote ondernemingen. Aanmerkingen van CECOP-CICOPA Europa over het ontwerp voor een algemene groepsvrijstellingsverordening - toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-Verdrag, waarbij bepaalde soorten steun met de gemeenschappelijke markt verenigbaar worden verklaard

2. De steun wordt verleend in voor regionale steun in aanmerking komende gebieden, zoals die zijn afgebakend op de regionale-steunkaart welke voor de betrokken lidstaat voor de periode werd goedgekeurd. Nadat de volledige investering is voltooid, blijft deze in het betrokken gebied behouden gedurende ten minste vijf jaar, of drie jaar in het geval van KMO's. In geval van preferentiële garanties en lonen is het faillissement van een project mogelijk het is onmogelijk om een investering in de gevraagde periode te ontvangen. Artikel 11 - Regionale investerings- en werkgelegenheidssteun

6. Wordt de steun berekend op grond van materiële of immateriële investeringskosten, of van verwervingskosten in het geval van overnames, dan verstrekt de begunstigde een financiële bijdrage van minstens 25 % van de in aanmerking komende kosten — hetzij uit eigen middelen, hetzij via externe financiering — in een vorm die vrij is van enige steun van de overheid.(…) Dit type van investering is vooral bedoeld voor het oprichten van een onderneming. CECOP – CICOPA vraagt dat deze maatregel afgeschaft wordt

- De definitie van kwetsbare werknemers is erg ruim en maakt geen onderscheid naar categorie: drugsverslaafden, migranten, ex- gevangenen, jongeren die hun studie hebben afgerond en na twee jaar nog geen baan hebben gevonden, mensen die hun werk hebben opgegeven vanwege moeilijkheden tussen privé en professioneel leven. - De definitie van gehandicapte werknemer is te eng: verwijzing van een niveau van handicap voor een functie - De definitie van een sociale werkvoorziening – wijziging in het percentage van gehandicapte werknemers: van 50% naar 75%  25% niet gehandicapte werknemers is onvoldoende om 75% gehandicapte werknemers te ondersteunen. Definitie: kwetsbare en gehandicapte werknemer, sociale werkvoorziening

Inschakelingbedrijven worden geconfronteerd met een productievermindering door de tewerkstelling van kwetsbare werknemers, door hun vormingsbehoeften en de nodige technische ondersteuning van hun staff  Inschakelingbedrijven hebben specifieke steun nodig van de overheid om op de markt te overleven. Specifieke vrijstelling voor inschakelingbedrijven

Zetel59b rue Guillaume Tell 1060 Bruxelles Belgique gevestigd te 4eme avenue 45 Parc industriel des Hauts Sarts 4040 Herstal Belgique Contactpersoon: Bussi Patrizia tel: GSM: fax: website: Contactgegevens