Reformatie en renovatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verhoudingen tussen joden en christenen in de eerste eeuw
Advertisements

Gewetensvrijheid.
Wiruju “mijn geloofsbelijdenis” een liturgisch gezang uit
Hoofdstuk1 : Nieuwe ideeën.
Renaissance & Humanisme
Erasmus en het Humanisme
De renaissance 1.2.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
Harry Potter en de schepping
Godsdienst 1.
Nederland telt meer dan 648 kerken en kerkelijke genootschappen.
De opkomst van het christendom
De opkomst van het christendom
Contact met de Islamitische wereld Interesse voor de oudheid
2.5 Goden en heiligen Kenmerk:
Zingen Vers 1 In het begin lag de aarde verloren,
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 20: Calvijn en de Reformatie.
Rituelen in het Christendom
De ontwikkeling van Het Christendom..
Veranderen van binnenuit
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 2. Verhalen over God, mens en de wereld Nieuwe Testament  vervolg op het oude testament Zijn niet los van elkaar.
Verhalen over God, mens en de wereld Deel 1. Verhalen over God, mens en de wereld De bijbel bestaat uit twee delen Oude testament en Nieuwe Testament.
De ontwikkeling van het Christendom
De Kerkhervorming 1.3.
Het Christendom.
Het Christendom Paragraaf 8.
Opdracht 1 Missionarissen en lokale vorsten die de nieuwe godsdienst en kerk wilden gebruiken om hun eigen macht te versterken. Voorbeeld van een goed.
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Christendom religieus
De Romeinen en het christendom
5.3renaissance, humanisme en het begin van de Reformatie kenmerkend aspect: De hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de Klassieke Oudheid.
BLIND DATE. VRAAG 1 Ik werd waarschijnlijk in 1469 geboren als de bastaardzoon van een priester.Ik ben vooral bekend gebleven door mijn boek waarin ik.
Verlangen naar licht.
De Statenvertaling ‘Het Boek der boeken’.
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Een nieuw geloof: het christendom
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Welke religies zijn er in dit gebied ontstaan?
Renaissance en Opstand
Les 4: De Reformatie - Luther
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
Renaissance en Opstand
Wetenschap-pelijke methode Kritisch Empirisme
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
De geschiedenis van het Christendom
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.
Ontdekkers en hervormers
Renaissance De wedergeboorte.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
HET GELOOF VAN ABRAHAM Les 5 voor 4 november 2017.
Renaissance en Opstand
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Cursus 5.3 : Het ontstaan van de Arabische Wereld 1 BB Lesweek 2
Het Christendom Circa het jaar 0.
‘Maken de muren dan christenen?’
Hier begint de nieuwe tijd
§2.3 De opkomst van het christendom
Transcript van de presentatie:

Reformatie en renovatie Christendom Reformatie en renovatie

Reformatie en renovatie Na het ontstaan van de kerk in de eerste eeuw na Christus, komen er al snel allerlei conflicten Zolang de christenen vervolgt werden in de eerste eeuwen was de eenheid belangrijk Maar als het christendom staatsgodsdienst geworden is, komen er al snel conflicten over de leer In 1054 was het filioque conflict de oorzaak van scheiding tussen de oosterse (orthodoxe) en de westerse (katholieke) kerk

Reformatie en renovatie Tot de 15e eeuw zou het relatief rustig blijven in de kerk,kleine conflicten waren er wel De opkomst van wetenschap en de starre onveranderlijke houding van de kerk en tradities die geen Bijbelse grond hadden, brachten eind 15e eeuw grotere conflicten aan het licht De eerste die het functioneren van de kerk aan de kaak stelde was Desiderus Erasmus

Reformatie en renovatie Hij heeft het nieuwe testament uit het Grieks vertaald, hij ging terug naar de bronteksten (ad fontes) Een vertaling die gebruikt werd in veel latere Bijbelvertalingen in de landstalen Het lezen van de Bijbel was volgens Erasmus de sleutel tot het leven met en navolgen van Jezus (Bijbels humanisme)

Reformatie en renovatie Erasmus, geboren in Rotterdam, was een humanistisch priester en geleerde Bij het bestuderen van de Bijbel kwam hij er achter dat het geloof meer was dan het uitvoeren van rituelen en volgen van geloofsuitspraken De gelovige zou de Bijbel zelf moeten kunnen lezen

Reformatie en renovatie De angst en domheid van de gelovigen, gevoed door de kerk had geleidt tot een verwrongen beeld van Jezus en God Erasmus stelt deze zaken aan de kaak in het boek lof der Zotheid, waar hij de kerk schildert als een instituut dat het volk dom houdt Maar ook in de schilderkunst worden dit soort zaken aan de kaak gesteld, bijvoorbeeld de schilder Jeroen Bosch.

Reformatie en renovatie Bosch schildert vaak de misstanden in de kerk In boek staat de hooiwagen, de mens als egoïstisch en individualistisch wezen wordt hier neer gezet. Hooi staat voor rijkdom waar de mensen naar graaien ongeacht rang of stand. De mens is vooral hier op gericht Hier volgen nog een aantal werken van Bosch

Reformatie en renovatie