“Men zou de eenheid van God het enige ‘dogma’ van Israël kunnen noemen.” Pinchas Lapide (joods theoloog)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
de genezing te Bethesda
De allergrootste liefde
Urk 1 december Want ALLEN hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden OM NIET GERECHTVAARDIGD uit zijn GENADE, door de verlossing.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Het dynamiet van het Evangelie.
Een man lag uit te rusten in het gras en keek naar de lucht
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד
God en ons.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
HOEZO BIDDEN?.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
1 Timotheüs Ik vermaan u dan allereerst... elders: vertroosten Gr. parakaleo = lett. naast-roepen > aanmoedigen elders: vertroosten Gr. parakaleo.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
Groot geloof 1.
10 nov Zoetermeer 1. jaren '70 hoofdstuk 3: "de geboorte van "de vorst der duisternis" 2.
De Ben Adam Psalm 8.
De ENE GOD & zijn Zoon (I).
David, een profeet psalm 16.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Wie is mijn naaste? Lucas
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Echad één! Hoor Israël Hoor, Israel: de Here is onze God; de Here is
Math.23 : 39,  Want Ik zeg u, gij zult Mij van nu aan niet meer zien, totdat gij zegt: Gezegend Hij, die komt in de naam des Heren !
God is trouw Hij gaf zijn woord
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Wie is God voor jou?.
Verlangens van God.
Jesaja 62:6,7 6. Op uw muren, Jeruzalem, heb Ik wachters aangesteld. Nooit zullen zij zwijgen, heel de dag en heel de nacht niet. U die het volk aan.
Genade schenken 1.
Één God… Schepper van alles.
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
4 oktober 2014 Leusden.  het grote gebrek van de gangbare bijbelvertalingen  aeonen zijn onbekend en wegvertaald  in het NT komt 'AEON' 193x voor!
Preek Jakobus 2:
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
De nieuwe levenswandel Efeze
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
24 nov Zoetermeer 1. de context van Filippi
Welkom in de samenkomst
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
30 Wat zullen wij dan zeggen? Dit: heidenen, die geen gerechtigheid najaagden, hebben gerechtigheid verkregen, namelijk gerechtigheid, die uit geloof.
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Rotterdam. Romeinen 9 19 Gij zult nu tot mij zeggen: Wat heeft Hij dan nog aan te merken? Want wie wederstaat zijn wil? Gr. BOULÉMA = raad,
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Bent u een monotheïst? 19 maart 2017 Nieuw Buinen.
Het Evangelie naar JOHANNES studie 34 1 februari 2018 Bodegraven.
Transcript van de presentatie:

“Men zou de eenheid van God het enige ‘dogma’ van Israël kunnen noemen.” Pinchas Lapide (joods theoloog)

“Om deze enigheid van God te bewaren voor (…) verwatering of vermenging met de riten van de omliggende godsdiensten, koos het volk Israël als credo het bijbelvers dat tot heden niet alleen onderdeel is van de dagelijkse lithurgie in de synagoge maar ook de eerste stelling die wordt bijgebracht aan de vijfjarige kinderen, als begin van hun onderwijs” Pinchas Lapide

שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אח ד sjema jisrael adonaj elohejnu adonaj echad Hoor Israël, de HERE onze God, de HERE is één.

28.En een der schriftgeleerden, tot Hem komende, hoorde, dat zij met elkander redetwistten, en overtuigd, dat Hij hun goed geantwoord had, vroeg hij Hem: Welk gebod is het eerste van alle? 29. Jezus antwoordde: 30 Het eerste is: Hoor, Israel, de Here, onze God, de Here is één, en gij zult de Here, uw God, liefhebben uit geheel uw hart en uit geheel uw ziel en uit geheel uw verstand en uit geheel uw kracht. 31. En de schriftgeleerde zeide tot Hem: Inderdaad, Meester, naar waarheid hebt Gij gezegd, dat Hij één is en dat er geen ander is dan Hij. Marcus 12

4. Hoor, Israel: de HERE is onze God; de HERE is één! 5 Gij zult de HERE, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw kracht. 6 Wat ik u heden gebied, zal in uw hart zijn, 7 gij zult het uw kinderen inprenten en daarover spreken, wanneer gij in uw huis zit, wanneer gij onderweg zijt, wanneer gij nederligt en wanneer gij opstaat. Deuteronomium 6

8. Gij zult het ook tot een teken op uw hand binden en het zal u een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn, 9. en gij zult ze schrijven op de deurposten van uw huis en aan uw poorten. Deuteronomium 6

39. Weet daarom heden en neem het ter harte, dat de HERE de enige God (Hebr. elohiem = meervoud) is in de hemel daar boven en op de aarde hier beneden, er is geen ander. Deuteronomium 4

Matteüs Ik ben de God van Abraham, en de God van Isaak, en de God van Jakob…

Openbaring 4 8. En de vier dieren hadden (…) dag noch nacht rust, zeggende: Heilig, heilig, heilig is de Here God, de Almachtige …

Openbaring 4 8. En de vier dieren hadden (…) dag noch nacht rust, zeggende: Heilig, heilig, heilig is de Here God, de Almachtige, die was en die is en die komt.

39. Ziet nu, dat Ik, Ik het ben, daar is geen God, behalve Mij. Ik dood en doe herleven, Ik verbrijzel en Ik genees, en niemand is er die redt uit mijn macht. Deuteronomium 32

Zoroaster (uit: Wikipedia) Zarathoestra of Zoroaster was een Perzische profeet en de grondlegger van de (staats)godsdienst van het Oude- Perzische Rijk. De godsdienst die hij stichtte is een vroege vorm van monotheisme, of eigenlijk dualisme. Er bestaat een god van het goede (Ahoera Mazda) en een god van het kwade (Angra Mainyu). De mens is ingeklemd tussen de twee en moet trachten voor het goede te kiezen. Zarathustra was de profeet voor de goede god.

5. Ik ben de HEERE, en niemand meer, buiten Mij is er geen God; Ik zal u gorden, hoewel gij Mij niet kent. 6. Opdat men wete, van den opgang der zon en van den ondergang, dat er buiten Mij niets is, Ik ben de HEERE, en niemand meer. 7. Ik formeer het licht, en schep de duisternis; Ik maak den vrede en schep het kwaad, Ik, de HEERE, doe al deze dingen. Jesaja 45 SV

Jesaja Zie, Ik ben het, die de smid geschapen heb, welke het kolenvuur aanblaast en naar zijn kunst het wapen vervaardigt, maar Ik ben het ook, die de verderver geschapen heb om te vernielen.

18. Want zo zegt de HERE, die de hemelen geschapen heeft (Hij is God) die de aarde geformeerd en haar gemaakt heeft, Hij heeft haar gegrondvest; niet tot een baaierd (Hebr. tohoe) heeft Hij haar geschapen, maar ter bewoning heeft Hij haar geformeerd: Ik ben de HERE en er is geen ander. Jesaja 45

22. Wendt u tot Mij en laat u verlossen, alle einden der aarde, want Ik ben God en niemand meer. 23. Want Ik heb gezworen bij Mij zelf, waarheid is uit mijn mond uitgegaan, een woord dat niet zal worden herroepen: dat voor Mij elke knie zich zal buigen, dat bij Mij elke tong zal zweren. Jesaja 45

Filippi opdat in de naam van Jezus zich alle knie zou buigen van hen, die in de hemel en die op de aarde en die onder de aarde zijn, 11. en alle tong zou belijden: Jezus Christus is Here, tot eer van God, de Vader!

3. Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. Johannes 17

“Tegenwoordig beschouwt de gemiddelde jood de drieeenheid in het beste geval als een soort hemels driemanschap, in het ergste geval echter als een drie-godendom dat aandoet als een terugval in het heidendom, maar in ieder geval als teveel neigend naar het veel- godendom om nog de naam monotheïsme te verdienen”. Pinchas Lapide

5. Want al zijn er zogenaamde goden, hetzij in de hemel, hetzij op de aarde (en werkelijk zijn er goden in menigte en heren in menigte) 6. voor ons nochtans is er maar één God, de Vader, UIT wie alle dingen zijn en tot wie wij zijn, en één Here, Jezus Christus, DOOR wie alle dingen zijn, en wij door Hem. 1Korinthe 8

17. De Koning der eeuwen, de onvergankelijke, de onzienlijke, de enige God (Gr. mono theo), zij eer en heerlijkheid in alle eeuwigheid tot in de eeuwen der eeuwen! Amen. 1Timotheüs 1

15. Hij is HET BEELD (Gr. eikoon) van de onzichtbare God, de eerstgeborene der ganse schepping van elk schepsel… Kolosse 1

Matteüs Doch Jezus doorzag hun valsheid en zeide: Wat verzoekt gij Mij, huichelaars? 19. Toont Mij het geldstuk voor de belasting. Zij brachten Hem een schelling. 20. En Hij zeide tot hen: Wiens BEELD (Gr. eikoon) en opschrift is dit? 21. Zij zeiden: Van de keizer.

25. … de enige God, onze Heiland, zij DOOR Jezus Christus, onze Here, heerlijkheid, majesteit, kracht en macht voor alle eeuwigheid heel de eeuw, en nu en in alle eeuwigheden tot in al de eeuwen ! Amen. Judas

3.... God, onze Heiland, 4. die wil, dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis der waarheid komen. 5. Want er is één God en ook één middelaar van God en mensen, de mens Christus Jezus, 6. die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen; en daarvan wordt getuigd te juister tijd. 7. En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld (ik spreek waarheid en geen leugen) als een leermeester der heidenen in geloof en waarheid. 1Timotheüs 2

“… de oneindige God van het heelal is veel te groot voor de aanspraken van zelfgenoegzame heils-chauvinisten op een monopoliepositie”. Pinchas Lapide

“… omdat de God van onze vaderen een God van het universum is en omdat de eerste brief aan Timotheüs het zo joods zegt, “God wil dat alle mensen behouden worden”. Een wonderbaarlijke Bijbelse waarheid, die net zo joods als christelijk is. God kan dus niet zeshonderd miljoen Chinezen verdoemen tot de hel, en ook niet God- weet-hoeveel honderden miljoenen hindoes, brahmanen en boeddhisten. Nee, ook de communisten zijn niet heil-loos verloren. Hoe Hij dat bewerkstelligt, dat gaat mijn verstand te boven. Maar dat Hij het wil en zal bewerkstelligen, dat behoort tot het oergesteente van mijn joodse geloof”. Pinchas Lapide

3.... God, onze Heiland, 4. die wil, dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis der waarheid komen. 5. Want er is één God en ook één middelaar van God en mensen, de mens Christus Jezus, 6. die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen; en daarvan wordt getuigd te juister tijd. 7. En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld (ik spreek waarheid en geen leugen) als een leermeester der heidenen in geloof en waarheid. 1Timotheüs 2