FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Inleiding herziening richtlijn brandstofkwaliteit 98/70/EG CCIM- stakeholderoverleg.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SPF SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT 1 CO 2 -emissies van lichte voertuigen Voorstel van verordening van de raad en het.
Advertisements

Juridische Aspecten van Duurzaam Beleggen Robert Smits 4 maart 2008.
7.4:energie voor een duurzame toekomst
Global Warming Global Warming
DriversChallenge.
OPWARMING AARDE CO 2 REDUCTIE BELEID OVERHEID  Doel 50 mln ton CO 2 equivalent per jaar reduceren t.o.v  Maximaal  mln.
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
to print or not to print … Logo van uw onderneming WIJ DOEN MEE.
H4 Klimaatbeleid in de praktijk
Het huidige beleidstekort: er moeten nog heel wat tandjes bij Ton van Dril 10 september 2009.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Welkom bij de startbijeenkomst van Shape Up Maastricht.
Europees Parlement en Energie-Efficiëntie in Bouwen en Wonen Mini-conferentie Energiezuinig Bouwen en Wonen Rosmalen - 11 april 2008 Lambert van Nistelrooij.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Informatie FOD Volksgezondheid Stand van zaken : Finhosta (oktober 2012)
PA3 Kust- en overgangswateren in het ISGD van de Schelde.
Ecodesign en efficiënt materiaalgebruik in nieuwe voertuigen
Maarten De Groote - Vlaams Energieagentschap
Duurzaamheid, een kwestie van verdienen
PA7b overstromingen overzicht activiteiten Richtlijn 2007/06/EG Context: Plenaire vergadering, Brussel, 12 december 2007 D.8.1.c De plenaire vergadering.
Problemen en wat we eraan moeten doen
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
Codering Medische Gegevens (MG-MZG)
Subel1 Is de productie van biobrandstoffen een alternatief voor de export van bietsuiker?
Energierenovatie 2020 – stand van zaken en uitdagingen Studiedag Energie Renovatie Programma 2020 Brussel 23 Februari 2009 Peter Wouters WTCB.
Voorstelling Synthesedocument Voedselverlies in Vlaanderen
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
CCIM- stakeholderoverleg Europese milieu- transportdossiers Greenpeace.
Voorstel Richtlijn Hernieuwbare Energie 2020 Vlaams Energieagentschap Lieven Van Lieshout CCIM-stakeholderoverleg 25 februari 2008.
VOORSTEL EU RICHTLIJN HERNIEUWBARE ENERGIE 2020 Ontwerp Boerenbond standpunt François HUYGHE Boerenbond.
Auto’s & CO2 Reactie milieubeweging Bram Claeys CCIM stakeholder consultatie, 25/2/2007, Brussel.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 EURO VI - norm voor zware voertuigen Voorstel van verordening van de raad en het parlement.
Ir. Joël Vandamme Europese Commissie DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling Brussel – EP – 1 december 2009 Energie & Duurzaamheid vanuit het perspectief.
Van mondiale klimaatuitdaging naar locaal klimaatbeleid Kornelis Blok Gemeente Utrecht, 22 april 2008.
Bestuurlijke afspraken rijk -gemeenten
Klimaatbeleid & Ruimtelijke Ordening raakvlakken, meerwaarde en kansen Lokale Klimaatagenda.
Erbeterdezaak.nl Duurzame groei De “paradigm shift” door het Cradle to Cradle denken.
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 1 Integratie van biodiversiteit in EMAS 2nd Stakeholders Dialogue EMAS 4 oktober 2011.
Afvalestafette 24 mei Afval is niet Zwart-Wit Jan Rooijakkers 24 mei 2011.
Datagestuurde handhaving :
Groen goud beter benutten TSC HCA agenda, Delft 26 maart 2014 Visie en ambitie TKI-BBE.
Ronde Tafel “Landbouw en Ontwikkeling: coherentie in het beleid” 14 februari 2008 EU Coherence Programme.
Hoofdstuk 4 Energie in je eigen omgeving.
Land Deals in Ontwikkelingslanden Een duurzame investering of land grabbing?
Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.

Kracht van Koeien Springplank naar een duurzame (melk)veehouderij
Duurzame energie Biomassa.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Lessons learned – how to be better prepared? Case management (pre-hospital) Michel.
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
Wat betekent bodem voor de landbouw en landbouw voor de bodem?
Synthesegas CH 4 (g) + H 2 O (g) ⇄ CO (g) + 3H 2 (g) Doel : snelle en hoge opbrengst Welke zaken beïnvloeden opbrengst?
Stakeholdersmeeting CCIM - XII Belgische EU-Voorzitterschap 1 juli 2010 – 31 december Michael Voordeckers.
Stakeholder overleg CCIM Thema transport. Stakeholder dialoog Overzicht dossiers  Euro 5-6 verordening: typegoedkeuring van motorvoertuigen met betrekking.
Vooruitblik op het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie inzake Leefmilieu Marjan Decroos Vlaams milieu- en energieattaché – Afdeling Internationaal.
De ecologische voetafdruk. Footprint components Fossil Fuel Built-up Waste Food Fibres absorption.
Gaswinning en aardbevingen Historie 50 jaar gaswinning Groningenveld Slochteren – Loppersum Nog circa 50 jaar voor de boeg.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 9de COP Biodiversiteitsverdrag Bonn, 19 – 30 Mei 2008 Belang voor uitvoering van het.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Milieu-financiering LIFE+ H. Vanhoutte FOD VVVL – DG Leefmilieu.
RIJDEN OP AARDGAS Waarom zoveel aandacht voor verkeer? 1/3 van wereld energie verbruik Daarvan de helft personen auto’s.
Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU Permanente Vertegenwoordiging van België Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Prioritaire Europese leefmilieu-
Klimaat Neutraal Thijs Duurkoop 010 –
Belgische voorzitterschap 2010
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Marjan Decroos CCIM Stakeholders dialoog XX
Schaarste en welvaart Produceren en kiezen.
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet
De NWOW, de OISZ engageren zich !
Transcript van de presentatie:

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Inleiding herziening richtlijn brandstofkwaliteit 98/70/EG CCIM- stakeholderoverleg Europese milieu- transportdossiers. 25 februari 2008 Degaillier Michel

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 2 Europese issues Energetische afhankelijkheid verminderen; De kwaliteit van de brandstoffen verbeteren om aan nieuwe behoeften te voldoen; De energetische doeltreffendheid van de brandstofketens (fossiel + hernieuwbaar) verbeteren;

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 3 SITUATIE BE verbruiksindicator stijgt: ,1 miljard liter ,4 miljard liter De verhoging van de behoeften doet de prijs van de brandstoffen stijgen ; De verhoging van de behoeften doet de uitstoot van GHG en luchtvervuilende stoffen toenemen; Opportuniteiten voor R&D op het vlak van lokale en globale oplossingen;

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 4 Nieuwe kwaliteit van de brandstoffen en nieuwe behoeften (1/2) nieuwe technologische evoluties op gebied van motorisatie, uitrustingen voor de behandeling van uitlaatgassen, enz. vermindering van de GHG-uitstoot van de brandstofketen ;

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 5 Nieuwe kwaliteit van de brandstoffen en nieuwe behoeften (2/2)  dit is een doelstelling voor de nieuwe voertuigen, niet voor de oude;  de nieuwe kwaliteit vereist bijkomende behoeften qua energie en dus qua GHG

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 6 Biobrandstoffen Maar niet op eender welke voorwaarde: De analyse van de levenscyclus bepalen in een «well to wheels»-benadering ; Positieve balans van GHG ; De notie van duurzaamheid verbreden naar andere dimensies van duurzame ontwikkeling ; Loskoppelen van de productie van biomassa voor voeding.

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 7 Doelstellingen: artikel 7a (1/2) De vermindering van GHG van de biobrandstofketen harmoniseren op Europees niveau ; Ontwikkelen van gezamenlijke methodologieën voor de verschillende brandstofketens ; De balans van GHG in functie van de toeleveringsbronnen van energie evalueren ; Geharmoniseerde duurzaamheidscriteria bepalen.

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 8 Doelstellingen: article 7a (2/2) De GHG-winst kan niet dienen om de GHG te verminderen van raffinaderijen waar de energetische doeltreffendheid niet optimaal is; Het gebruik vermijden van bepaalde energiebronnen die meer GHG produceren; Het gebruik vermijden van biomassa die een impact heeft op «land use change», koolstofreservoirs, de prijs van voedingsmiddelen, de biodiversiteit, enz.

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 9 Stand van zaken en evolutie 1 januari 2009 duurzaamheidcriteria harmonisatie met het hernieuwbare energie richtlijn; 10 % biofuel tegen 2020 ; maatregelen die het brandstofverbruik reduceren; Vermindert de te produceren kwantiteit van biobrandstof; Vermindert de oppervlakte te verbouwen voor energiebiomassa; Vermindert GHG en luchtvervuilende stoffen; vermindert onze e nergetische afhankelijkheid etc

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 10 Voorziene kalendar Eerste lezing (Raad) : juni 2008

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 11 Haartelijk dank !