Goedenavond Welkom bij
Voorlichtingsavond “Goede voeding en beweging” Door: Hanna van Houdt en Marloes Mulder
Inhoud Quiz Functionele voeding Pre- en probiotica Antioxidanten Vitaminen en mineralen E-nummers Gezondheidskeurmerken Voeding en leeftijden
Vraag 1 Activia, Vifit en Yakult hebben een positief gezondheidseffect (bewezen)? Juist/onjuist ?
Vraag 2 Iedereen die gevarieerd en evenwichtig eet krijgt voldoende vitaminen en mineralen binnen Juist/onjuist ?
Vraag 3 Prebiotica zijn levende bacteriën in verschillende producten (vaak yoghurtdrankjes), ze kunnen helpen bij bepaalde darmklachten Juist/onjuist ?
Vraag 4 Vitamine C en E zijn belangrijke antioxidanten Juist/onjuist ?
Vraag 5 Mensen die ouder zijn dan 50 jaar hebben een verhoogde behoefte aan calcium en vitamine D Juist/onjuist ?
Functionele voedingsmiddelen Voedingsmiddelen waarin gezondheidsbevorderende stoffen zijn gestopt of waaruit bepaalde bestanddelen zijn verwijderd Voorbeelden Producten met lager cholesterolgehalte Producten voor een goede werking van de darmen FV hebben voor gezonde mensen die volgens Schijf van Vijf eten niet of nauwelijks voordelen Bij sommige gezondheidsproblemen kan het goed zijn
Functionele voedingsmiddelen Pas op voor misleiding Niet alle producten kunnen beloftes waarmaken Werking niet altijd wetenschappelijk bewezen! Informatie vaak misleidend Wees kritisch! Hou de geadviseerde hoeveelheden altijd aan! Pas op met combineren van verschillende producten met dezelfde werkzame stof
Producten met bewezen gezondheidseffect Becel pro-activ Vifit Yakult Activia (yoghurt met toegevoegde probiotica) Omega brood met visvetzuren Vitaalbrood met toegevoegd prebioticum (inuline) Vitaalbrood Pró-FIT (met béta-glucan) OatWell Halvarine, yoghurt en yoghurtdrank (AH) die zijn verrijkt met Reducol
Probiotica Levende bacteriën in verschillende producten (vaak yoghurtdrankjes), ze kunnen helpen bij bepaalde darmklachten Verstopping Sommige vormen van diarree Voor zover bekend geen ongewenste bijwerkingen Goede darmwerking: gevarieerde voeding met voldoende vezels, probiotica niet nodig
Prebiotica Onverteerbare koolhydraten (voedingsvezel) Kunnen wel in dikke darm worden afgebroken Hierbij ontstaan stoffen die de darmpassage versnellen Ook stimuleren ze de groei van lactobacillen en bifidobacteriën Belangrijk voor gezonde darmen
Antioxidanten Beschermen het lichaam tegen ‘vrije radicalen’ en andere oxidatieve deeltjes. Belangrijke antioxidanten: Vitamine C en E Aantal bioactieve stoffen Vrije radicalen: Komen vrij bij vrijmaken van energie (voeding) In sigarettenrook, UV-licht en vervuilde lucht Bij bepaalde ziekteprocessen
Antioxidanten Niet tijdig uitgeschakeld: schade (oxidatieve stress) -> celbeschadiging, functieverlies Mogelijke rol bij veroudering en welvaartsziekten (kanker, hart- en vaatziekten) Supplementen met extra antioxidanten worden afgeraden
Vitamines en mineralen Leveren geen energie Onmisbaar voor goede gezondheid Tekort leidt tot ziektes Essentiële micronutriënten 13 vitamines (A,C,D,E,K en 8 soorten vitamine B) In vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) In water oplosbare vitaminen (B,C) Mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium Spoorelementen: chroom, fluor, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink
Vitamines en mineralen Waarom heb je ze nodig? Onmisbaar voor groei Onderhoud van het lichaam Functioneren van het lichaam Voorkomen van chronische ziekten
Vitamines en mineralen Hoe krijg je genoeg binnen? Via gevarieerd en evenwichtig eetpatroon Uitzonderingen: Kinderen tot 4 jaar Zwangere vrouwen Lacterende vrouwen Senioren
Vitamines en mineralen Omstandigheden waarin sprake kan zijn van een tekort: Donkere huid of weinig buiten komen Te weinig of eenzijdig eten Vegetariërs/veganisten Sporten Roken en alcohol Bloedverlies Medicijngebruikers Verschijnselen tekort: vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieproblemen
Vitamines en mineralen Extra slikken is meestal niet nodig Toch: niet meer dan de ADH Alleen op doktersadvies supplementen waarin meer zit dan de ADH Teveel kan schadelijk zijn!
E-nummers, additieven Hulpstoffen om eigenschappen van een product te verbeteren of veranderen. Kleurstoffen Zoetstoffen Conserveermiddelen Glansmiddelen Anti-klontermiddelen Huidige gebruik geen risico voor gezondheid ADI: Aanvaardbare Dagelijkse Inname Toch vermijden: verse, onbewerkte producten Pas op met zoetstoffen bij kinderen! (i.v.m. laxerende werking)
E-nummers, additieven Soorten voedseladditieven: Kunstmatig (synthetisch) Natuurlijk Zelfde veiligheidseisen! Veel onbetrouwbare E-nummer lijsten Verdachte E-nummers
E-nummers, additieven E100-180: kleurstoffen E200-252: conserveermiddelen E260-297 en 322-385: voedingszuren E300-321: antioxidanten E400-495: geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen E500-585: zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen E620-650: smaakversterkers E900-914: glansmiddelen en anti-schuimmiddelen E920-928: meelverbeteraars E938-958: verpakkingsgassen E950-967 en 420-421: zoetstoffen E900-1520: overige hulpstoffen Aroma’s
Ik kies bewust logo Doel: consumenten helpen bij het maken van een bewuste keuze voor gezond eten Gericht op terugdringen van suiker, zout, transvet en verzadigd vet Alle merken en bedrijven Producten die niet voorzien zijn van het logo hoeven niet persé slecht(er) te zijn
Energielogo In 1 oogopslag het aantal calorieën per product Consument kan zelf verantwoorde keuze maken Nadeel: mensen gaan zich te veel focussen op kcal, andere voorwaarden voor gezonde voeding buiten beschouwing
Het gezonde keuze klavertje Alleen van Albert Heijn Klavertje geeft aan welke producten een ‘gezonde keuze’ zijn Normen Gezonde Keuze gebaseerd op algemeen geldende richtlijnen (suiker, verzadigd vet, zout en vezels) Geen echt keurmerk
Voedingsrichtlijn Geen keurmerk Informatie over suiker, zout en (verzadigd) vet en aantal calorieën Verwarrend: mensen denken dat ze 100% moeten halen
Voeding en veroudering Lagere energiebehoefte Toename vetmassa, afname spiermassa Minder brood en aardappelen Hogere vochtbehoefte Huid wordt dunner Omgevingstemperatuur vaak hoger 1,7 liter per dag (i.p.v. 1,5) Verhoogde behoefte aan calcium en vitamine D i.v.m. osteoporose Meer melk drinken
Voeding en veroudering Calcium Vanaf 50 jaar: 1100 mg i.p.v. 1000 mg Vanaf 70 jaar: 1200 mg Vitamine D 51-60 jaar: 5 mcg 61-70 jaar: 7,5 mcg Ouder dan 70: 12,5-15 mcg -> suppletie aanbevolen!
Vragen?
Iedereen kent het van iglo tot Parijse Hallen In het oosten laat men ‘t zelfs van de moskeeën schallen Dat woord, det se selfs in Mokum niet vergete sallen Dat akelige woord van slechts 8 letters: A F-V A L- L E N
GENIET! Maak je niet dik……….. “niets moet alles mag” (ook van lekker eten) “niets moet alles mag”