Leren tijdens echt werken utopie of werkelijkheid? Darco Jansen Martijn van Dongen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Advertisements

Doel van de miniconferentie: Weten waar je op je opleiding over in gesprek kunt gaan mbt het toetsen van taal in totaal. Voettekst.
LLL, Professionalisering en Netwerkleren
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
Kom verder. Saxion. Leergang digitale didactiek in een ICT rijke omgeving.
Aansluiting van het Hoger Onderwijs bij MedischOnderwijs.nl 2 november 2007 Aansluiting van het Hoger Onderwijs bij MedischOnderwijs.nl P.M.Bloemendaal.
WORKSHOP GESLAAGD IN HET VAK: ROC MONDRIAAN – DE HAAGSE HOGESCHOOL 3 OKTOBER 2013 ONDERNEMERSCHAP EN ONDERWIJS.
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Experimenteren met ict in het mbo Loek Nieuwenhuis, Irma van der Neut, Kirsten de Ries IVA, Tilburg University 23 april 2012.
Waarderen van leren Eric Halsberghe
Ontwerpprojecten In de praktijk
Hogeschool en Bedrijf Utrecht – 3 november 2009 Erwin van Rooijen Jan Willem Vos.
Ben jij bekwaam in 2013? Onderzoek van het Ruud de Moor Centrum naar bekwaamheden van de mbo docent. Magda Bruin.
1212 /mhj Quo vadis, (Bio) Medisch Ingenieur? Biomedische Technologie Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Universiteit Maastricht Dick.
Virtueel Bedrijf Darco Jansen.
Hoe competentiegericht is uw opleiding?
Hogeschool en Bedrijf Amsterdam – 19 januari 2010
Begeleiden van het B-leerproces
Stelling 2: Te weinig (vak)inhoud in een VB Leerinhouden kunnen niet geïntegreerd worden opgehangen aan voorkomende werkzaamheden, maar moeten geïsoleerd.
Is ict alleen maar enabler? Darco Jansen. Gezamenlijke verkenningstocht Welke ict wordt ingezet in het onderwijs? Hoe wordt ict (didactisch) gebruikt.
Integratie leren en werken met inzet van ICT Darco Jansen Open Universiteit.
Conferentie DHRM Fred Slaghekke beleidsmedewerker P&O
Leidinggeven aan professionals in modern onderwijs
Militaire beroep Divers voor wat betreft de functies
VELON Opleiden in de school 9 november 2007
HAN Faculteit Educatie.
‘De opbrengst gemeten’ Toetsing in het Mechelen Curriculum
De Fontys-minor Innovatief Beroepsonderwijs
Begeleiden van Praktijkonderzoek
NIOC 2002 Corrie Huijs 18 april Corrie Huijs en Nico van Diepen Uitdagen en oriënteren op ICT competenties met webdesign E-mission  emotion.
Competentiegericht ICT- onderwijs in het MBO NIOC 2002.
Wat is de meerwaarde van een elektronische leeromgeving?
Evaluatieonderzoek hulpmiddelen in het hoger onderwijs
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Competentiegericht onderwijs: wat is het (en wat niet)? Het Groene Leertraject oktober 2008 Dr. F Meijers.
Ijsselronde-pabo opleiden doe je samen.
Promotie-onderzoek en HBO-Onderwijs
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
Nadere presentatie van de Centrale Onderzoeksagenda t.b.v. Zomerschouw te Emmen op 6 juni 2013 door Ineke Delies.
Verrijkte Content Helicon Studiedag 2013, Velp John Hanswijk.
moderniseren van het curriculum.
Leidraad bij het geïntegreerd toetsen van eindcompetenties bij zij-instromers lerarenopleiding UITZIGT (SoE 2010/26) Penvoerende instelling: KHLeuven Projectpartners:
1 Digitale Learning Content Studiedag AB&I Tilburg, 23 juni 2008 Ronald Spruit - LIC.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Inhoud workshop Wat is de bedoeling van het V2- assessment?
Het leren in BS 2 gebaseerd op de leertheorie: het behaviorisme
BBL een apart verhaal Etalageconferentie
“het ritme van het bedrijf” Uitgangpunt van regionalisering 29 maart 2007 Pauline van der Laan.
Eerstejaarsproblemen
Games en Burgerschap Joyce Neys, MSc Erasmus Universiteit Rotterdam
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
 E-learning business case Frank Klabbers. Infolearn  Infolearn  Leeromgevingen, content-multimedia ontwikkeling training en onderwijskundig advies.
Ons leervermogen moet in de 5 de versnelling – maar hoe ? Pim Verheijen NSCU – bestuurslid / oprichter Cap Cloud - online platform voor performance, kennis,
3 * C C ompetenties in de C urricula van de C AH.
Onderwijs in herstelondersteunende zorg ‘Herstel in beweging’ 8 september 2011 GGZ Breburg Jos Dröes.
Leren op de werkplek Mári van Beers 14 maart 2013.
Competentieleren met ICT Pedagogisch-didactische uitdaging voor een krachtige leeromgeving Stephen Hargreaves, MA Lector-onderzoeker onderwijsvernieuwing.
Informatie EN-VO-LWS1. Activiteiten in de school Leerwerkstage Studieloopbaan- begeleiding Leerwerktaken vak Leerwerktaak onderwijskunde/drama onderzoek.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Werken met de koppelkaart pendelen tussen theorie en praktijk Astrid Wijnands Hannah Wielenga 21 april 2016.
INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES & RESEARCH (IGSR)
Kennisontwikkeling van studenten in het beroepsonderwijs op het grensvlak van school en de beroepspraktijk Presentatie Zorgpact- Leren in de praktijk-
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
VAD bijeenkomst 1.7 Welkom, mededelingen
Internationalisering en ICT Mogelijkheden en (nieuwe) initiatieven op de EUR Karen Jager.
Competentie gericht onderwijs
werkveldoverleg bbl mz 5 november 2013
Academie voor Bouw & Infra
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

Leren tijdens echt werken utopie of werkelijkheid? Darco Jansen Martijn van Dongen

Opzet Workshop Vooral interactief dus ook improviserend ­Kenmerken van echt leren ­Sterktes en zwaktes van onderwijsvormen die de ‘werk’-elijkheid proberen binnen te halen ­Discussie op stellingen

Kenmerken van echt leren (1) Wanneer heb je het meest geleerd? ­Tijdens eerste jaar op hbo/wo ­Tijdens studiejaren daarna ­Tijdens stage / werk- en/of praktijkervaring En wat dan?

Kenmerken van echt leren (2) Van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een professioneel beroep uit te oefenen, is naar schatting XXX% verkregen via formele opleidingen zoals middelbaar en hoger of universitair beroepsonderwijs en aanvullende cursussen na afronding daarvan Hoeveel %?

Kenmerken van echt leren (3) 20-40% (Baskett and Marsick, 1992). De rest van de kennis en ervaring doe je vooral tijdens het werk op je werkplek (Kwakman, 2001). Het verwerven ervan voltrekt zich grotendeels onbewust (Coffield, 2000); het verwervingstraject of leerproces is verweven met het werk en met de dagelijkse routines (Marsick, 2001).

Integratie van leren en werken “you learn while you perform” “work should feel like learning and learning should feel like working”

Echtheidsschaal leertaak cognitieve operatie gesitueerde leertaak mét context-aanduiding simulatie mét rolinleving real-life simulatiebedrijven (cfr. Simnet) computer-simulatie individueel of genetwerkt ( cfr. Isaga) probleem-/casusgeoriënteerdzelf of voor-geformuleerd authentieke opdracht bedrijfs-vakcompetenties authentieke bedrijfsprocessen bedrijfs-gedragscompetenties stagebeleving, vakuitoefening werkwerkplek als katalysator?

Discussie over ­Werkvormen die de ‘werk’-elijkheid pogen binnen te halen ­Competentie-gericht zijn ­Ict-ondersteund zijn ­En samenwerking veronderstellen ­Verschillende naamgevingen ­Games ­Simulaties ­Virtueel projectwerk ­Studentbedrijven ­Oefenbedrijven ­Minibedrijven ­Virtueel Bedrijf ­…­…

Stelling 1: Hoever met de ‘werk’-elijkheid? Ik geloof niet dat het onderwijs én opdrachtgestuurd én competentiegericht moet zijn. Als de werkwijzen en de opdrachten zoveel mogelijk analoog zijn aan die van de praktijk dan krijgen de studenten te weinig (vak)inhoudelijke bagage. Leerinhouden kunnen namelijk niet geïntegreerd ‘opgehangen worden aan voorkomende werkzaamheden maar moeten geïsoleerd worden aangeboden

Stelling 2: De ‘werk’-elijkheid is niet ideaal We hebben als onderwijsinstellingen een voorbeeld functie. Bij het naar ‘binnenhalen’ van de beroepspraktijk moeten we oppassen. Leren op de werkplek is niet goed mogelijk in het bedrijfsleven: 40% van de aanwezige denkkracht in organisaties niet wordt benut. Wij als onderwijsinstellingen moeten echte ‘lerende organisaties’ en ‘organisaties om (in) te leren’ maken

Stelling 3: Beoordelen studenten De begeleiding en beoordeling van studenten gebeurt zoveel mogelijk analoog aan wat in de praktijk gebruikelijk is. Incl. functionerings- en beoordelingsgesprekken Competentie en assessment in bedrijfskundige zin Studenten hebben als startende professional invloed op procedure en (performance) criteria

Stelling 4: Rol docenten Docenten hebben een nauwe relatie met de praktijk en stellen zich naar studenten toe zoveel mogelijk op als vakgenoten, met behoud van eigen verantwoordelijkheden. De docent is als langer lerende een anders wetende. Inhoudelijke aansturing is uit den boze: er moet vooral aandacht zijn voor het hoe en niet alleen het wat

Stelling 5: Rol ICT Als het onderwijs zicht richt op het ‘binnenhalen’ van de beroepspraktijk dan hebben we geen ELO nodig. De inzet van ICT is analoog aan wat in de praktijk gebruikelijk is met o.a. kennisbank, samenwerkingsomgeving, enz.. De studenten bepalen grotendeels hun eigen omgeving (MSN, SMS), anders ontstaan er wel work-arounds

Darco Jansen Bedankt voor uw aandacht Martijn van Dongen