van grondstof naar product

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van restafval naar product
Advertisements

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Functionaliteit voor de manager Beoordelingen Afspraken & Notities
Eerst bespreken we de eerste sport van de ladder,het eerste wat we moeten doen is afval proberen te voorkomen,het beste wat je kunt doen! Je kunt bijvoorbeeld.
Welkom bij de Week van de Procestechniek!
TAAKVERDELING & COORDINATIE ZIE P.135. Filmpje op Youtube:
Met Woorden in de Weer Hoogovens.
Aërobe dissimilatie.
Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt?
Deze les: Par. 3: Hoogtegordels in de bergen Par. 4: De woestijn rond Las Vegas.
Oppervlaktewater (rivieren, kanalen, meren , zee)
Invloed van licht op planten.
Stofwisseling.
In de wereld van : chocola.
Rekenen met voedingsstoffen
B1 Stoffen worden omgezet
Nature / Nurture: Aangeboren ? Aangeleerd ?
Ontkiemen van bonen.
Productiemiddelen H8 B129 – B131 Stan & Boudewijn.
Hoofdstuk 14 § 1 en 2, 3. Natuurlijke hulpbronnen Steenkool.
Examentraining Biologie
Erfelijkheid Genotype / fenotype.
Erfelijkheid Genotype / fenotype.
5. Brood nodig Recept / gisting
8. Meet- en regeltechniek, een proces besturen
Hoe zout wordt brood gegeten
2.2 – Het Middellandse Zeeklimaat
Hoofdstuk 2 Paragraaf 2 Ontleden Klas 3.
Bereiding van chocolade
Van Laura Oosterling Groep 6m
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Godsdienst.
Reclame.
Reactievergelijkingen Klas 3
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
Wat weten we er allemaal al van?.  Hoe kwamen we aan informatie?
Inleiding Geschiedenis van de tomaat Hoe groeit de tomaat?
Gemaakt door: Dennis en Quinten
Ridders en Horigen Feniks Hoodstuk 4.3.
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Hoe zit het ook alweer? 4 groepen 4 vragen 4 antwoorden
Vraag de leerlingen om tijdens de lessen aantekeningen te maken.
CHOCOLADE Door Mare van de Bilt.
1 vmbo-T/havo 2 klimaat, §2 en 3
Chocolade Annemarie van de Wiel.
Van cacao tot chocolade
Periode 5 LTO32.
Spreekbeurt Sandy van Brummelen
De werking en het maken van een Buzzer Game
Les 4 Fotosynthese en Ademhaling
Juliette Dekker, Kim van Garderen, Suzanne Wesselo, Natasja Buijl
Welkom Bij de spreekbeurt van.
Gemaakt door: Daisy Nillesen & Whitney van de Vin.
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
IO: chocolade, heerlijk en toch eerlijk
M&M’S.
Waarom maken we niet alles in Nederland?
FeO.
Ultramarijne pigmenten
Carbon Black.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Resultaten enquête batchprocessen
Internationalisering
Chocoladequiz 2 2de graad SO
Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten
MATERIALEN: VIJF TOEPASSINGEN
- Wat heb ik aan geld, ik heb veel meer aan brood -
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

van grondstof naar product Procestechnologie

6.1 Bijna alles procesmatig gemaakt “proces” : het omzetten van grondstoffen en/of halffabrikaten (ingrediënten) in eindproducten volgens een recept. Grondstoffen zijn stoffen die onveranderd uit de natuur komen; halffabrikaten : bewerkte grondstoffen maar nog niet het eindproduct. Welk product je uiteindelijk krijgt is afhankelijk van de ingrediënten en de wijze waarop de productie plaatsvindt = het proces. Beide onderdelen vormen gezamenlijk het recept.

Een proces  een aantal processtappen. In figuur schematische weergave =blokschema. De blokken stellen hier de vaak grote vaten of installaties voor waarin de verschillende procesbewerkingen plaatsvinden. De pijlen = het stoftransport dat tussen de verschillende vaten/installaties plaatsvindt. pijpleidingen op fabrieksterreinen. de processen worden op verschillende manieren bewaakt (bv. het meten van temperatuur en druk) en aangestuurd / geregeld.

Stoffentransport in een proces http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20080925_smaak01

Processen in de voedingsindustrie http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060411_bloem01 (brood bakken) http://www.youtube.com/watch?v=bp4Ocnix3Do (onderwijs technisch procestechnologie vlees)

het batchproces. batchproces  een afgemeten hoeveelheid grondstoffen. Deze ondergaan de processtappen om een bepaalde hoeveelheid eindproduct op te leveren.= een batch Hierna begint het weer van voren af aan. Bv roeren en verwarmen Druk en temperatuur = parameters die gemeten kunnen worden om het proces aan te kunnen sturen (regelen): =de meet- en regeltechniek Bv brood bakken Ingrediënten: Processtappen:

continuproces Grondstof wordt continu aangevoerd Alle processtappen vinden continu plaats het product wordt continu afgevoerd meet- en regeltechniek belangrijke rol. Alle processtappen dienen nauwkeurig op elkaar afgestemd te worden. Combinaties van batchprocessen en continuprocessen komen ook voor http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030701_water05 waterzuivering continuproces

Doen: blokschema maken van kaasproductie

6.2 Een proces, stap voor stap Kaas maken ≠ brood maken alle processen te verdelen in een klein aantal groepen van deelprocessen. We onderscheiden de volgende elementaire processtappen: mengen en roeren warmteoverdracht (verwarmen en afkoelen) scheiden conversie: er vindt een chemische of biologische verandering plaats; dit gebeurt bijvoorbeeld bij pasteurisatie en sterilisatie.

Theobroma cacao Begin : cacaopeul Elke vrucht bevat 40-50 'bonen', die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus 1 tot 2 kilo bonen.

6.3 Van cacaoboon tot chocolade drietal grote productiestappen : 1. productie in het land van herkomst: het oogsten van de cacaopeulen het verwijderen van de cacaobonen uit de peulen de eerste bewerking van de cacaobonen (gisten en drogen) 2. de productie van cacaoboter en cacao uit de cacaobonen in de consumptielanden 3. de productie van chocolade. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050115_chocola01 http://teleblik.nl/media/2924/fragment?start=671&end=749 (o.a. witte chocolade)

cacaoboter gebrande cacaobonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder Cacaoboter eigenschappen: bij kamertemperatuur vrij week en smeerbaar, Het heeft een kenmerkende geur wit tot lichtgeel van kleur. smelt bij ongeveer 36 graden Celsius (smelt in de mond) Toepassingen geschikt voor het maken van chocolade en o.a. lippenbalsemen andere beschermende zalven.

jaarproductie van cacaobonen : zo'n 3,5 miljoen ton.