De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van restafval naar product

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van restafval naar product"— Transcript van de presentatie:

1 Van restafval naar product
BioComposiet BioComposiet groep: Perry van Adrichem Ricardo Struik Tim van Paassen Arno Droogers Van restafval naar product

2 Hoofddoelen Verminderen van het gebruik van milieubelastende materialen (metalen, glasvezel en kunststoffen) Door over te stappen op materialen die uit plantenafval gemaakt worden, zal de vraag naar chemische en synthetische materialen dalen.

3 Hoofddoelen Beschikbaar maken van vruchtbare teeltgrond
Hedendaags wordt er voor biocomposiet vlasvezels gebruikt. Deze vezels worden speciaal voor het composiet opgekweekt en nemen veel vruchtbare grond in beslag. Wanneer deze vezels vervangen worden voor tomatenvezels komt deze grond beschikbaar voor voedselteelt of andere doeleinden.

4 Hoofddoelen Cradle to Cradle ( restafval => product)
Teeltresten vormen de grondstof voor een duurzaam product en zo krijgt de volledige productie een bestemming. Het gebruik van de vezels zorgt voor waardevermeerdering van de plant en maakt het kweken van tomaten lucratiever. Bij cradle to cradle wordt dit proces herhaald waardoor materialen optimaal worden benut.

5 De vezels Naast levende cellen en transportbanen voor sapstromen bevinden zich vezels in de tomatenplant. De vezels zorgen voor de stevigheid van de stam. De grote treksterkte van deze vezels zal ook in ons composiet de sterkte waarborgen.

6 Hoe worden de vezels verkregen
In de celwand van de plant bevind zich pectine. Dit zorgt voor de onderlinge binding tussen de cellen. De stammen van de tomaten planten worden ondergedompeld in water met een constante temperatuur van 32 graden. Een pomp zorgt voor een constante stroming in de bak. Dit proces wordt ‘roten’ genoemd.

7 Hoe worden de vezels verkregen
Tijdens het roten ontstaat er een natuurlijke schimmel die de stevige stam van de plant week maakt. Ook lost dit de pectine in de plant op waardoor de vezels los komen. De vezels worden na droging in de hars verwerkt worden tot elk gewenst product. Dit hele proces kan na optimalisatie binnen een week voltrokken worden.

8 Hoe verder Het onderzoek is al ver gevorderd, maar er moet nog veel gebeuren voordat we het biocomposiet in het dagelijks leven terug gaan zien.

9 Hoe verder Terugwinnen van voedingsstoffen
Tijdens het proces waarin de vezel los komt, lossen er veel voedingsstoffen op in het water. Deze voedingsstoffen zijn opgeslagen in de plant, maar tijdens het rotingsproces worden deze in het water op genomen. Door dit water op te vangen en terug de kas in te leiden is het mogelijk om deze stoffen nogmaals in te zetten voor een nieuwe teelt.

10 Hoe verder Afvalstroom efficiënter maken
Jaarlijks komt er ton afval bij tomatenkwekerijen vandaan. Voor het maken van biologische composieten zijn we sterk afhankelijk van de afvalstroom die de teler ons aanlevert. Door deze afvalstroom beter te coördineren te maken is het mogelijk om een meer constante productie op te zetten. Al enkele jaren worden er in de demokwekerij tomaten geteeld volgens het FutaGrow systeem. Met dit systeem komt er iedere 8 weken afval beschikbaar en kan er 25% meer oogst behaald worden. Dit geeft ons een constante aanvoer van vezels.

11 Hoe verder Optimaliseren van het composiet
Door vervolgproeven te doen met verschillende hars- en vezelsamenstellingen wordt het product geoptimaliseerd. Verschillende productiemethode voor het verwerken van de vezels in het composiet moeten onderzocht en ontwikkeld worden.

12 Maak het verschil! U draagt met uw stem bij aan de realisatie van dit revolutionaire product. Dus stem op groep 10: Biocomposieten!


Download ppt "Van restafval naar product"

Verwante presentaties


Ads door Google