OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Advertisements

Sociale dienst Liliane Moons
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Doorstroomproject Jobclub-Vokans/art. 60
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
1 Het recht op maatschappelijke integratie Thomas Maeseele.
Sociale activering in OCMW Gent
Duurzame activering van bijstandsgerechtigden Sarah Carpentier Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck Stuurgroep activering (VVSG) – 9 maart 2010.
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
Met het team onderweg naar gedragen hulpverleningstrajecten
Peter Brouwer Onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van WZSW WZSW – Waar Zit Sociale Waarde?
Wetsvoorstel Vrijwilligerswerk/leefloon Werkgroep activering 4/7/11.
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
OCMW’s en Activering Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid Mechelen 26 november 2009.
OCMW’s en activering Een discussie binnenshuis… VVSG-studiedag
Inhoud Inleiding Aanleiding Historiek Het e-dossier Tips andere besturen.
Activering,… een inleiding Julien Van Geertsom, Voorzitter van het Directiecomité van de POD Maatschappelijke Integratie VVSG, 26 november 2009.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Overleg loont: met kwetsbare kinderen en jongeren op weg.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
Visie en projecten professionele activering. Professionele activering Tewerkstelling van cliënten bevorderen via opleiding- en activeringstrajecten Samenwerking.
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Leuven, 25 mei ZONDER ECONOMIE, WERKT HET NIE... Vaststelling en overtuiging Meer aandacht voor economisch beleid Beleidsaandacht voor economie.
Gemeenten & OCMW’s: hand in hand?. 1.Hand in hand? (1) Waar gaat dat over?
Activering op mensenmaat
Doorstroomtraject art. 60
1 1 ZO ZEIST Bouwen aan Brieven november Doelen Programma Dienstverlening aansluiten wensen en behoeften klant voldoen aan wettelijke eisen denken.
1 Werkwinkels Een integrale benadering xxxx. 2 Vandaag Werkwinkels - waarom?  Definitie  Doelstellingen  Uitgangspunten Wat gebeurt er in een Werkwinkel?
Aan de bak Behoefte aan arbeidsbemiddeling in een detentiecontext.
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Vorming KN - ESFproject- maart 2004-geactualiseerd sept 2004 tewerkstellingslandschap Beleidsmakers (Fed., Vlaams, Regionaal en lokaal, sociale partners)
Jeugdopbouwwerker als brugfiguur en promotor van een geïntegreerd beleid ten behoeve van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
De OCMW op weg naar 2020 in woelige tijden Prof. dr. Koen Hermans Projectleider LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk KU Leuven.
Inleiding dienstverlening SJM. Dienstverlening  materiele problemen, juridisch,  verkrijgen van rechten, uitkering, voorzieningen, geld  Doel dienstverlening:
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Individueel verminderd tarief kinderopvang Behandeling van de hulpvragen IVTK.
Agentschap Ondernemen. Vlaanderen in Actie wil ervoor zorgen dat er in 2020 meer snelgroeiende, internationaal georiënteerde bedrijven zijn. Dat is.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
De Kracht van Lokaal Maatwerk Workshop. In samenspraak met gemeenten worden lokale initiatieven opgestart Wordt gefinancierd met 10% van het Reïntegratiedeel.
Naar een versterkt recht op wonen Knelpunten en mogelijkheden voor een versterkt recht op wonen in de OCMW - praktijk.
1 DE KEMPEN. 2 Woonbegeleiding Olen Samenwerking: OCMW & CAW & SHVM.
“Centrale begeleiding voor jarige nieuwkomers uit derde landen”
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Resultaatgericht Samenwerken
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
Onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van WZSW
jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds
Het OCMW van Genk Naar ‘Maatzorg, een methodiek voor het begeleiden van kansarmen’ pg. 75 – 100, van Tine Van Regenmortel.
OCMW Brugge Goede praktijkervaring
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid

Geïntegreerd breed onthaal
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
PWA / art 60§7 / tijdelijke werkervaring
De collectieve ambitie
ESF Jobcoaches VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN.
Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM)
AMIF Project OCMW Antwerpen
Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM)
Transcript van de presentatie:

OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven

Inleiding Cijfergegevens leefloon & leefgeld, en aandeel -25 jarigen; Cijfergegevens arbeidsbemiddeling en sociale tewerkstelling; RMI & activering, en de koppeling met het nieuwe onthaalconcept; Nood aan maatwerk; Nood aan netwerk. OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

Aantal dossiers leefloon/leefgeld & aandeel jongeren (periode ) OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

Arbeidsbemiddeling en sociale tewerkstelling OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

Resultaten arbeidsbemiddeling 2008 OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

Resultaten sociale tewerkstelling: 84 cliënten (= 77% van het totaal aantal dossiers) maken traject af. OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

Resultaten sociale tewerkstelling: 25 cliënten (= 23% van het totaal aantal dossiers) maken traject niet af. OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

RMI & activering: de wet Het recht op maatschappelijke integratie is afhankelijk van de werkbereidheid van de betrokkene, tenzij dit om gezondheids- of billijkheidsredenen niet mogelijk is (art.3,5°) Onderscheid tussen –25 en +25 jarigen: -Voor -25 jarigen is er het recht op maatschappelijke integratie door tewerkstelling, hetzij door het afsluiten van een arbeidsovereenkomst, hetzij een GPMI (gericht op tewerkstelling, op vorming, of studies met voltijds leerplan) -Ook voor +25 jarigen (recht op leefloon) gelden de algemene voorwaarden, m.n. dat de arbeidsgeschikte personen werkbereid zijn. Minimale versus maximale invulling van de rechtspositie. OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

Het onthaalconcept van de sociale dienst Een vraaggerichte en geïntegreerde dienstverlening; -De behoefte van de cliënt is leidend in de dienstverlening; -Een samenhangend aanbod van diensten als antwoord. Intake centraliseren met volgende aandachtspunten: -Gebruik van criteriumgericht interview; -Gebruik van een onthaal- en trajectmodule met nadruk op cliëntvolgsysteem dat volledig en actueel is. Van een curatief naar een preventieve aanpak (bv. opvolging schorsingen RVA, infosessies VDAB) Van een individuele naar een groepsmatige aanpak (bv. collectieve screening, sollicitatietraining). OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

Het onthaalconcept: procesmodel OCMW's en activering, een discussie van binnenuit

Nood aan maatwerk OCMW's en activering, een discussie van binnenuit Betere verwijzing -intern: algemeen maatschappelijk werk versus tewerkstelling -extern: kennis van de sociale kaart en gerichte verwijzing Gebruik van screeningsinstrument voor de meting van -basiscompetenties -technische competenties Traject naar tewerkstelling als vorm van maatschappelijke integratie: -arbeidsovereenkomst rechtspositie -gepersonaliseerd project maatschappelijke integratie op maat

Nood aan netwerk OCMW's en activering, een discussie van binnenuit Van een interne oriëntatie naar een klantgerichte oriëntatie -Vraag van de cliënt voorop: nood aan betere kennis van de mogelijkheden voor de cliënt buiten het eigen aanbod Noodzaak van netwerken -werkgevers en sectorfondsen -sociale economie als middel, niet als doel -streven naar integrale processen Randvoorwaarden -samenwerking tussen diverse bestuursniveaus (CVS) -Lokaal Sociaal Beleid als mogelijkheid tot versterking van de lokale autonomie