Europese dienstenrichtlijn: implementatie Karolien Naert, Bart Devisch en Eva Poelemans 1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Medezeggenschap op scholen Regelgeving in vogelvlucht September 2010 Kees Deijns.
Advertisements

van verdragsbepalingen
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Aanbesteding of Subsidie
2 en 4 juli 2013 Invoering van de biometrische gegevens in de verblijfstitels Informatiebijeenkomsten voor alle gemeenten van het Koninkrijk België.
Agence pour la simplification administrative Dienst voor administratieve vereenvoudiging Richtlijn Diensten 2006/123/EG Hoofdstuk II : Administratieve.
Aansprakelijkheid bestuurders
VERORDENING 669/2009 Stand van zaken De laatste vragen Implementatie
Vraagsturing en marktwerking
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
Nieuwe decreten erkenningen en milieuhandhaving Contactdag LABS - 2 oktober 2009 Jan Baeten diensthoofd Beste Beschikbare Technieken en Erkenningen Vlaamse.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Regeling De dienstenrichtlijn
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
ELEKTRONISCHE FACTUUR
De Patiëntenrichtlijn
Het EPC voor publieke gebouwen
Implementatie Uniek Loket 26 november thema’s Ondernemingen Ondernemerschap Omgevingsfactoren 5 perspectieven Sensibiliseren Informeren Adviseren.
OMZETTING VAN DE KADERRICHTLIJN DIENSTEN Internal Market Information System (IMI) Sven Baeyens FOD Economie, KMO, Middenstand en.
Page 1 Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid De Europese Dienstenrichtlijn: Recht op informatie Caroline Poot – 26 november 2009.
EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009.
1 De Europese Dienstenrichtlijn Samenwerking uniek(e) loket(ten) en lokale besturen EDRL - Studiedag V.V.S.G. 13 oktober 2008 Antwerpen.
Aanpak EDRL-Screening VVSG/ Antwerpen/ Gent
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Samenleving op stoom Reflectie vanuit de bedrijfseenheid Samen leven.
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Vrijheid van vestiging
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Pensioenverzekeren over de grens
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Screenen van lokale regelgeving a.h.v. de dienstenimpacttoets
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
De juridische context van de digitale factuur.
WERKNEMERSVERTEGENWOORDIGING verschillen en gelijkenissen.
Vergunning Horeca Inrichting Maaike Janssens – Projectcoördinator Centrummanagement Stad Mechelen.
Kogels1 ESBL STUDIEMIDDAG 4 november 2003 HET LOKALE BELASTINGGEBIED Prof. Dr. Han Kogels.
E-invoicing – Juridische spelregels Korneel Decroix/Wouter Claes Advocaten Algemene titel/welkomslide.
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit
DE DIENSTENRICHTLIJN 5 JAAR DIENSTENRICHTLIJN: DE BALANS MARLEEN R. BOTMAN 13 MAART 2015.
PERSONEELSMANAGEMENT 2. 1 Onderdeel : 2. Omgeving PPT : 1
De Bouwplaats-ID, een goed idee?
Individueel verminderd tarief kinderopvang Behandeling van de hulpvragen IVTK.
Voorlichtingsbijeenkomst transparantie 11 november 2015.
Een nieuw inkoopbeleid vanaf april inkoopbeleid binnen het groter kader. Verdrag Europese Unie Europese richtlijn 2014 gaat in Medio april Nederlandse.
1 EXPATS IN DELFT Belang, wensen en mogelijkheden Paul Rullmann.
Wet 4/08/1996 betreffende het welzijn op het werk
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Eerste Hulp Bij Aanbesteden Wat zijn de spelregels Hans van Wijck.
Modernisering WVO Ralph Dingemans. 2 Modernisering WVO Vereenvoudiging bekostiging scholen voor voortgezet onderwijs Integrale (wets)technische modernisering.
1 GSB III financiële verantwoording. 2 GSBIII Drie brede doeluitkeringen: 1.BDU sociale integratie en veiligheid 2.BDU economie 3.Investeringsbudget.
GSB III financiële verantwoording. Inhoud: 1.Rechtmatigheid 2.Begrip besteding per BDU 3.Eerst rijksmiddelen uitgeven.
STAATSSTEUN CASE NATUURPUNT Laurie Braet - Juriste.
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
Ondertekenen briefwisseling gemeentebestuur
Evoluties in de nieuwe regelgeving
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen Overijse - 1 februari
Economische kringloop
De conformiteit van de vrijetijdsdecreten met het Planlastdecreet
Transcript van de presentatie:

Europese dienstenrichtlijn: implementatie Karolien Naert, Bart Devisch en Eva Poelemans 1

Europese dienstenrichtlijn Richtlijn 2006/123/EG van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt. Richtlijn: binden t.a.v. het te bereiken doel, nationale instanties mogen vorm en middelen om doel te bereiken kiezen Verplichting: realiseren interne dienstenmarkt en vrijheid van vestiging in 2010 Nationale wetgeving screenen op belemmering Formaliteiten vereenvoudigen m.b.t. toegang en uitoefening via elektronische formaliteiten en één-loket Administratieve samenwerking Omzetting richtlijn tegen 28 december 2009

Toepassingsgebied Europese dienstenrichtlijn Elke economische activiteit die beschouwd kan worden als een dienst Geen DAB’s: diensten van algemeen belang bv. sociale bescherming, gezondheidszorg, onderwijs,… Wel DAEB’s: diensten van algemeen economisch belang, nl. diensten die gewoonlijk tegen een vergoeding worden gepresteerd bv. postdiensten, afvalbeheer, energie, watervoorziening Vallen (o.a.) buiten het toepassingsgebied Vervoersdiensten, inclusief haven Uitzendbedrijven Kansspelen Uitoefening van het openbaar gezag …

Toepassingsgebied Europese dienstenrichtlijn De stad / gemeente moet eigen regelgeving (pre-)screenen: Voor zover die verplichtingen oplegt aan leveranciers van diensten Die op het grondgebied diensten willen leveren Of er zich willen vestigen Niet onderworpen: De eigen levering van diensten Het verkopen van producten

Pre-screening van de regelgeving Bronnen RL 2006/123/EG dd. 12/12/2006 => p. 1 t.e.m. 13 Vademecum => p. 1 t.e.m. 12 Vademecum = leidraad of praktische gids voor de besturen bij de omzetting van de EDRL, terug te vinden op de site ABB Aanpak Opvragen en verzamelen van alle actuele reglementen gestemd door de gemeenteraad Reglementen worden (voorlopig) opgelijst in zgn. negatieve lijst Negatieve lijst = opsomming van de regelgeving die niet gescreend moet worden

Pre-screening van de regelgeving Werkwijze vademecum Vraag 1 Heeft het reglement betrekking op de toegang tot of de uitoefening van een economische activiteit die kan worden beschouwd als een dienst? NEEN -> Einde screening b.v. Marktreglementen Signalisatiereglementen Stedenbouwkundige vergunningen JA -> Vraag 2

Pre-screening van de regelgeving Vraag 2 Zijn de gereglementeerde diensten uitgesloten van de werkingssfeer van de EDRL op basis van art. 2§2 of §3? b.v. Financiële diensten Elektronische communicatiediensten Diensten van uitzendbedrijven Diensten van de gezondheidszorg Activiteiten in het kader van de uitoefening van het openbaar gezag Sociale diensten Belastingen en retributies JA -> Einde screening NEEN -> Grondige screening (DIT)

Pre-screening van de regelgeving Hoe screenen? Niet enkel op titel selecteren, kijken naar de inhoud van de reglementen b.v. belastingreglement, politieverordening, etc. kunnen ook bepalingen bevatten waardoor ze onder de richtlijn vallen Niet te ver doordenken Overleggen met desbetreffende diensten en/of collega’s van andere gemeenten

Pre-screening van de regelgeving Twijfelgevallen Enkele voorbeelden uit praktijk Belastingreglement op terrassen Reden van twijfel: voorwaarden opgelegd inzake omvang Resultaat: niet screenen, aangezien de voorwaarden kunnen worden gekaderd in het garanderen van de openbare veiligheid Belastingreglement op reclameborden Reden van twijfel: een toelating wordt opgelegd Resultaat: niet screenen, want het gaat om een toelating door de eigenaar van het pand waarop het reclamebord wordt aangebracht (cf. B.W.)

Pre-screening van de regelgeving Reglementen inzake begraafplaatsen Reden van twijfel: verplichtingen worden opgelegd aan begrafenisondernemers Resultaat: niet screenen, aangezien het gaat om algemene gedragsregels en geen beperking van de dienstverlening Reglement activiteiten verenigingen op stedelijke website Reden van twijfel: enkel personen afkomstig uit de gemeente kunnen een activiteit aankondigen op de website, zelfs als het gaat om een activiteit die binnen de gemeente plaatsvindt Resultaat: screenen

Resultaat pre-screening slechts een fractie van de reglementen dient te worden gescreend: Antwerpen: 7 Sint-Genesius-Rode: 1 Scherpenheuvel-Zichem: 2