EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenwerking tussen overheden
Advertisements

van verdragsbepalingen
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Vrij verkeer van werknemers
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Aanbesteding of Subsidie
1 Gevolgen nieuwe Wro voor milieumedewerkers InfoMil Schakeldag 13 november 2008 Toos Lander.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Regeling De dienstenrichtlijn
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
Page 1 Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid De Europese Dienstenrichtlijn: Recht op informatie Caroline Poot – 26 november 2009.
Europese dienstenrichtlijn: implementatie Karolien Naert, Bart Devisch en Eva Poelemans 1.
1 De Europese Dienstenrichtlijn Samenwerking uniek(e) loket(ten) en lokale besturen EDRL - Studiedag V.V.S.G. 13 oktober 2008 Antwerpen.
Aanpak EDRL-Screening VVSG/ Antwerpen/ Gent
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
De nieuwe voorschrijvers
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Vrijheid van vestiging
INTERNATIONALE ASPECTEN VAN HET PENSIOENRECHT 6 maart 2007 R.J.G. Veugelers Vereniging voor Pensioenrecht.
Pensioenverzekeren over de grens
Het ondernemingsbegrip
Verdragen en inleiding Europees Recht
Powerpoint template Gemeente Maasdriel.
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Vrij verkeer van werknemers
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans.
E-Government binnen de sociale zekerheid
Het discriminatieverbod en redelijke aanpassingen Annelies D’Espallier
vrij verkeer beginselen
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
De dienstenrichtlijn: geen rustig bezit
DE DIENSTENRICHTLIJN 5 JAAR DIENSTENRICHTLIJN: DE BALANS MARLEEN R. BOTMAN 13 MAART 2015.
FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T F E W De eventuele matiging.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
Symposium Rechtspositie huishoudelijk personeel 26 november 2015 ‘Werken in het huishouden: geen baan als alle andere’
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
Titel De nieuwe aanbestedingswet, 13 december 2012.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Schenktijden Stichting/vereniging gerelateerde activiteiten Persoonlijke feesten Sportief Ma t/m vrij – Za zo Uitzondering: Als.
A European View of the Proposed Gambling Law Waarheen met kansspelen in België? Juridische analyse van de toekomst van het Belgische kansspelbeleid 30.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
Gemeente Katwijk. Annerine Blufpand Periklesinstituut
EPN actualiteitendag 27 november 2018 Driebergen, Antropia
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard
Transcript van de presentatie:

EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009

Even voorstellen Susan te Hofsté Juridisch adviseur bij De Vries Juristen

Screening ‘Screenen’ is het toetsen van bestaande regelgeving Algemeen verbindende voorschriften Vergunningstelsels Wegnemen van belemmeringen Verslaglegging aan de Europese Commissie Door alle (decentrale) overheden Stap 1: Pre-screening Positieve en negatieve lijst Stap 2: Screening Gebruik van het screeningsformulier

Pre-screening Onderwerpen waarop de Dienstenrichtlijn niet van toepassing is (zie de artikelen 1, 2, 3 en 17) Financiele diensten (zoals bankdiensten en verzekeringen) Electronische-communicatiediensten Vervoersdiensten (inclusief havendiensten) Diensten van uitzendbedrijven Diensten mbt gezondheidszorg Gokactiviteiten (voorzover deze zien op kansspelen) Activiteiten in het kader van de uitoefening van openbaar gezag Sociale diensten (sociale huisvesting, kinderzorg etc) Particuliere beveiligingsdiensten Diensten van notarissen en deurwaarders (bij overheidsbesluit benoemd)

Pre-screening Daarnaast is de richtlijn niet van toepassing op: (zie de artikelen 1, 2, 3 en 17) belastingen subsidies arbeidsvoorwaarden, - omstandigheden en (collectieve) arbeidsovereenkomsten sociaal zekerheidsrecht regelgeving inzake ruimtelijke ordening Conclusie Eigenlijk valt het wel mee!

Begrippen in de hoofdrol Dienst Elke economische activiteit, anders dan in loondienst, die gewoonlijk tegen een vergoeding geschiedt, zoals bedoeld in artikel 50 van het EG-Verdrag.

Begrippen in de hoofdrol Dienstverrichter Twee typen: 1.Tijdelijke, grensoverschrijdende dienstverrichter (artikel 16 – vrij verrichten van diensten) 2. Vestiger (artikel 9 - vrij verkeer van vestiging)

Begrippen in de hoofdrol Eis (1) Elke verplichting, verbodsbepaling, voorwaarde, of beperking uit hoofde van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van lidstaten of voortvloeiend uit de rechtspraak, de administratieve praktijk, de regels van beroepsorden of de collectieve regels van beroepsverenigingingen of andere beroepsorganisaties.

Begrippen in de hoofdrol Eis (2) De eis moet specifiek aan dienstverrichters worden gesteld (Overweging 9 richtlijn). Generieke regels met een algemeen effect, dat wil zeggen: voor een ieder geldend, vallen niet onder de Begrippen in de hoofdrol. De richtlijn is daarom niet van toepassing op eisen, zoals verkeersregels.

Begrippen in de hoofdrol Vergunning Elke procedure die voor een dienstverrichter of afnemer de verplichting inhoudt bij een bevoegde instantie stappen te ondernemen ter verkrijging van een formele of stilzwijgende beslissing over de toegang tot of de uitoefening van een dienstenactiviteit. Breed begrip: ook een melding, of het overleggen van een machtiging kan een vergunning zijn.

Begrippen in de hoofdrol Dwingende redenen van algemeen belang Ook wel de ‘Rule of reason’ genoemd. Redenen die als zodanig zijn erkend in de rechtspraak van het Hof van Justitie, zoals: Openbare orde Openbare veiligheid Volksgezondheid Consumentenbescherming Bescherming van het (stedelijk) milieu Intellectuele eigendom Bescherming van dieren, planten en personen Etcetera.

Verboden eisen Bepaalde eisen mogen nooit voorkomen in regelgeving: (artikel 14) Bijvoorbeeld: discriminerende eisen die verband houden met de nationaliteit van de ondernemer of de vestigingsplaats (adres in Belgie) een beperking van de vrijheid van de dienstverrichter om zelf te bepalen waar hij zich vestigt de verplichting om een bepaalde verzekering af te sluiten bij een Belgische verzekeringsmaatschappij  Regelgeving is strijdig, dus aanpassen!

Te rechtvaardigen eisen Bepaalde eisen mogen alleen worden opgenomen, indien zij te rechtvaardigen zijn: (artikel 15 en 16) Bijvoorbeeld: de verplichting voor dienstverrichters om een vergunning te verkrijgen kwantitatieve of territoriale beperkingen (een maximum aantal af te geven vergunningen of het aanwijzen van een gebied waar een bepaalde onderneming zich mag vestigen) eisen mbt de ondernemingsvorm of een minimum aantal werknemers

Rechtvaardigingsgronden Non-discriminatoir Non-discriminatoir is een eis indien deze geen direct of indirect onderscheid maakt naar nationaliteit of vestigingsplaats. Noodzakelijk Noodzakelijk is een eis indien de eis gerechtvaardigd is: om redenen van openbare orde, openbare veiligheid, de volksgezondheid of de bescherming van het milieu (artikel 16 – vrij verrichten van diensten) vanwege een dwingende reden van algemeen belang (artikel 9 - vrij verkeer van vestiging)

Rechtvaardigingsgronden Evenredig Evenredig is de eis die niet verder gaat dan voor het bereiken van het met die eis nagestreefde doel nodig is. Dus: geen vergunning vooraf eisen, als het doel ook met een eenvoudige melding van de activiteit bereikt kan worden, geen verbod als dat niet noodzakelijk is, liever een (algemene) ontheffing in een algemene regeling dan een specifiek vooraf aan te vragen ontheffing “Dienstenimpacttoets-light”

Voor vragen, bemerkingen en/of suggesties Susan te Hofsté