Een stroom van verhalen Over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk: de slachtoffers aan het woord Peter Nissen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

Het goede nieuws is: we gaan terug naar af
Bouwstenen voor Gemeenterelaties
Filosofie Op HAVO en VWO.
Voor vrouwen van vandaag in de Kerk van vandaag
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Late Middeleeuwen.
Relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Jongeren, internet en seksualiteit
Veilige Publieke Taak Veiligheidsregio Hollands Midden
Deel 4 Leven als christen.
Kolosse geschikt voor in huis. schik (de, m) 1. behaagelijk gevoel; genoegen: in zijn schik zijn met iets ermee ingenomen schik-ken (werkwoord,
Bevrijdingspastoraat Verslag van de commissie genezing en bevrijding.
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Best practice Doel: voorlichting team over huiselijk geweld
Omgaan met geschiedenis
de tijd van burgers en stoommachines
Eind van het christendom maar niet van Christus Malcome Muggeridge Blaise Pascal ( )
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
Partnergeweld Het fenomeen: Het is een universeel verschijnsel en komt voor in alle lagen van de bevolking, wat ook het sociaal statuut, seksuele geaardheid,
Workshop Relationele en seksuele vorming
Godsdienst.
De opkomst van het christendom
Liberalen, socialisten confessionelen
Wat is de eigen waarde van een katholieke universiteit Martin Hiele Faculteit Geneeskunde.
Reformatie: Martin Luther Maerlant-centrum 1 Reformatie Martin Luther F. Truyen - K. Vermeire 1999.
Indonesische kunst.
PARLEMENTAIRE DEMOCRATIE VANAF ONTZUILING EN VERDERE DEMOCRATISERING - 1 E DEEL Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
Rituelen in het Christendom
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
Levensstijl van het Koninkrijk van God. I. Garden Lifestyle Lifestyle is een mode woord.
(Rooms) katholieke Kerk
§1 Nederland verzuilt.
Het begin van het eigentijds theater
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
De staatsinrichting van Nederland.
ALGEMENE VRAGEN. VRAAG 1 In de nieuwe tijd komt de mens met zijn eigen mening en waarden centraal te staan in het leven. Geef hiervoor 1 woord. antropocentrisme.
“Een dure GSM hebben ze wel, maar hun schoolrekening betalen…”
Meldpunt Misbruik in kerkelijke relaties
Breuken in de Kerk overzicht in vogelvlucht God openbaarde zich in de geschiedenis van het Joodse volk.
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
Hitler aan de macht.
Tijd van steden en staten
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Thema 4 Pesten en Klasmanagement
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Jongeren en criminaliteit
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
SEKSUEEL MISBRUIK: EEN SEKSESPECIFIEK PROBLEEM? V/M DEBAT 16 APRIL 2015 MOVISIE / UTRECHT.
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Katholieke kerk Rond 1500 is bijna iedereen in Europa christen
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Ontwikkeling in adolescentie College 1; seksualiteit en verlangen en cognitieve veranderingen.
SEDE VACANTE. Perugino, Christus geeft de sleutels aan Petrus. Vaticaanstad,
7 SACRAMENTEN de eucharistie met als belangrijk onderdeel de heilige Communie het doopsel het vormsel de biecht of het sacrament van de verzoening de.
Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt.
SEDE VACANTE.
Seksueel misbruik en de gevolgen daarvan.
Vergeving & Verzoening
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 28 - Investituurstrijd.
Transcript van de presentatie:

Een stroom van verhalen Over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk: de slachtoffers aan het woord Peter Nissen

Bittere vrucht van de seksuele revolutie? Seksueel misbruik als een nieuw fenomeen? Gevolg van zedenverwildering en geloofsafval? Pastorale brief paus Benedictus XVI aan de katholieken van Ierland (20 maart 2010) John Jay College of Criminal Justice: rapport Causes and Contexts, mei 2011: ‘bittere vrucht van de seksuele revolutie van de jaren zestig’

Een eeuwenoude traditie! Verhalen over seksueel misbruik van vrouwelijke biechtelingen in pamfletten en spotprenten Processen over seksueel misbruik voor kerkelijke rechtbanken Kerkelijke regelingen: Gregorius XV, 1622 Alexander VII, 1665 Benedictus XIV, 1741

In eigen huis afhandelen Regeling van 1741 in Codex Iuris Canonici van 1917 Geheime regelingen: De modo procedendi in causis sollicitationis, 1962 Sacramentorum sanctitatis tutela, 2001

Verandering van de slachtoffergroep Van vrouwelijke biechtelingen (17de-18de eeuw) naar jonge jongens, pubers en adolescenten (19de-20ste eeuw) Gevolg van een verandering van de seksuele oriëntatie van priesters en religieuzen? Gevolg van ‘Childisation of Catholicism’ vanaf midden 19de eeuw - opkomst internaten - opkomst misdienaars - opkomst katholiek jeugdwerk Gemakkelijke prooi voor ongeordende seksuele driftleven van priesters en religieuzen - gemis van het ouderlijk huis - nog op zoek naar hun eigen seksualiteit - in afhankelijkheidsrelatie jegens daders - daders waren leiders met sacraal gezag - leefden in een gesloten wereld

Het is de schuld van de media! Onvrede over de aandacht in de media voor slachtofferverhalen: sensatiezucht? Openbare samenzwering tegen de rooms-katholieke kerk? Susan Donnolly en Tom Inglis, Journal of Contemporary Religion, 2010: - verlies van invloed en macht van de rooms-katholieke kerk, dus grotere vrijheid voor de media om over haar te berichten - media nemen morele rol van religieuze instituties over: instituties en bestuurders dwingen tot ‘public accountability’; media als sociaal geweten en morele waakhond van de samenleving Domino-effect: USA 1984, Canada 1989, Ierland 1992, waarom Nederland pas in 2010?

Reacties op getuigenissen van slachtoffers ‘Het kán niet waar zijn’ (omdat ik niet wil dat het waar is) ‘De media verdraaien alles’ ‘Het komt wel voor, maar het is een zeldzaam incident’ (USA: 5,3% van alle priesters) ‘Het komt ook elders voor (zwemleraren, kinderdagverblijven, gezinnen), en daar zelfs veel meer dan in de rooms-katholieke kerk’ ‘Veel van die verhalen zullen wel verzonnen zijn’ (USA: 20 valse meldingen tegenover 10.667 gedocumenteerde klachten)

Aandacht voor de slachtoffers Belang van het vertellen van verhalen: - wat betekende het misbruik voor hen? - en wat betekent het nog steeds? - hoe heeft het hun leven getekend? - wat maakt het traumatisch? - is er therapie mogelijk? - is er juridisch verhaal mogelijk? - is er genoegdoening, vergeving en verzoening nodig?