De conquistadores: wereldveroveraars met oogkleppen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
Advertisements

Jongeren blijken vaak wel te weten wat gezond is, maar het ook uitvoeren is een volgende stap. We maken namelijk de hele dag door keuzes en worden continue.
Digitaal wedstrijd formulier Presentatie scheidsrechters Versie sept 2013.
Het Forum Hoe ga je te werk met het forum?
Ga naar > Wegwijzer. 2 HOMEPAGE gemeenteraad Delft.
Les 2 Vandaag •Vragen over voorgaande stof •Plaatjes •Tabellen •Links •Huiswerk.
Wegwijs in Belfirst Handleiding voor het gebruik van deze databank en het opslaan van informatie eruit.
1 Samenwerkend leren met Google Docs Werking en mogelijkheden van online tekstverwerken.
Karsten Campsteyn – Jan Penders
Hoe vind ik Kamerstukken digitaal met Overheid.nl
RIZIV verkiezingen 2011 Deze verkiezingen zijn van groot belang !
De internet-encyclopdie voor kinderen
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Bijeenkomst 3 Hoe bouw je een les op en hoe houd je hierbij rekening met het leren van leerlingen?
Welkom bij de cursus Handig met Internet! Handig met Internet -Wat doet u al met internet? -Wat wilt u nog meer met internet doen? -Hoe kunt u beter.
DE HELP-FUNCTIE Diverse manieren om tijdens het werk gebruik te maken van het hulpsysteem H van BreugelA van der Coelen.
Het oude Egypte Frankie Schram 1 Het oude Egypte Werken met een website-onderdeel Fr. Schram 29/011/2003.
WordPress les 3.
1 Belcotax on web Belcotax on web De eID configureren De eID configureren.
Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Frankie Schram 1 Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Werken met een webstek Fr. Schram 26/02/2000.
Sagen en legenden Leren doe je niet alleen in de klas. Het grootste deel van wat je weet, heb je wellicht zelfs elders opgestoken. Je wordt via televisie,
Reformatie: Martin Luther Maerlant-centrum 1 Reformatie Martin Luther F. Truyen - K. Vermeire 1999.
Walking with Dinosaurs Frankie Schram 1 Walking with dinosaurs Werken met een website Fr. Schram 20/03/2000.
Thema HACCP
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Web 2.0 Social Software Toolkit 1/21 Introductie tot Social Software Patrick Klaassen RU
‘Storybirds’ maken.
Thema: mijn schaduw verrast me
nieuwe toepassingen 2008 Schoolbib 2.0 / VVBAD Mechelen, 5 november 2008 Rosemie Callewaert - Project Manager VCOB.
1 InternettechnologieRik Van de WalleGent, maart 2008 Reading Assignment Internettechnologie (ITech) Rik Van de Walle academiejaar
Wat is een webkwestie?. Wat is een webkwestie?
Al doende leren training docenten
zelfstandig informatie zoeken: surrealisme
G!DS Basismodule Trainingsdag 2 Naam, functie Datum, plaats.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
pret met intervisie: ket-lessen Conferentie BV NT2 24 mei 2014
Kennis verbreden en verdiepen
Kennis verbreden en verdiepen
HELPWIJZER Have a break, Have a LightBite Have a break, have a LightBite Dit project kwam tot stand.
Klik op één van de hoofdstukken voor meer informatie of klik op volgende pagina om de handleiding te starten. 1.Navigatie op de homepaginaNavigatie op.
ZELF SLEUTELEN! JOB CRAFTING OPDRACHT.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Les 1 - ICT in het Onderwijs Digitale didactiek - K. De Schuyteneer en B. Bastiaensen.
Les 3 – Zullen we delen?.
Hogeschool PXL – Elfde-Liniestraat 24 – B-3500 Hasselt Wegwijs in Gopress Handleiding voor het gebruik van de databank.
Onderzoek doen een methodische aanpak
Wikiwijs.
Vraag 1: Wat is het thema van de kinderboekenweek?
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
CHINESE HOROSCOOP ONGELOOFLIJK PRECIES!.
BIJ HET BEANTWOORDEN VAN LEESVRAGEN LITERATUURGESCHIEDENIS
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
Ga naar Diavoorstelling bovenaan het scherm.
Les 5. In beeld gevangen Haha ah. Doelen Na deze les: kunnen jullie overweg met een eenvoudig fotobewerkingsprogramma; hebben jullie je idee vormgegeven.
De Bijbel, het meest verkochte boek….
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
“video op Youtubekanaal” Doeworkshop voor arbeidsconsulenten Sofie, ICT-verantwoordelijke.
Onderzoeksvaardigheden 3
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Een enquête maken met Google Docs Je gaat leren hoe je een enquête kunt maken in Google Docs met een Formulier. De link kun je vespreiden zodat de vragenlijst.
Centraal Examen Nederlands
STAPPENPLAN VOOR HET MAKEN VAN EEN LEESTOETS LEESRONDE 1 - ORIENTEREND: -Lees titel, tussenkopjes etc. -Lees eerste en laatste alinea -Formuleer hoofdgedachte.
Groep 6 Begrijpend lezen
Mediawijsheid Les – samenwerken in office 365
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Groep 7 Begrijpend lezen lezen
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Groep 5 Begrijpend lezen lezen
LEZEN.
Klik hier om verder te lezen
Transcript van de presentatie:

De conquistadores: wereldveroveraars met oogkleppen Werken met een webstek J. Martens en Fr. Schram 29/09/2000

De webstek Conquistadores http://www.vvlg.be/conquis/conquis.htm Wat zijn ‘conquistadores’? De titel zegt iets over de conquistadores. Wat? Is dit een positieve of een negatieve beoordeling? Wie heeft deze site gemaakt? Wat kun je daaruit afleiden over de waarde van de informatie die je aangeboden krijgt?

Hoe ga je te werk? voorbereidend stap Roep de site op Maak daarvan je homepage voor de les Maak een nieuwe folder voor je bookmarks Open je kladblok of tekstverwerker, of neem er wat papier bij :=)

Hoe ga je te werk? lezen Na een eerste verkenning van een tiental minuten zal je de site bekijken vanuit een aantal vragen Heb aandacht voor wat precies gevraagd wordt! Zoek in de site naar relevante informatie voor het beantwoorden van de vragen

Ter herinnering Lezen + leren betekent: informatie uit een tekst of andere documenten halen Een normale tekst bevat: Feiten Voorbeelden waaruit je feiten moet afleiden Voorbeelden als illustratie van feiten Beeldmateriaal (diverse functies mogelijk) Bijleren is nieuwe informatie vastknopen aan oude, reeds verworven kennis.

Hoe ga je te werk? noteren Leg bookmarks aan naar relevante passages m.b.t. tot de vragen (structureer eventueel je bookmarks per vraag) Kopieer relevante passages in je kladblok of tekstverwerker Probeer de betekenis te achterhalen in de context; lukt dat niet, raadpleeg dan een woordenboek op het Web: http://www.vandale.nl. Volg de hyperlinks niet te ver!

Opdrachten De webstek bestaat uit twee grote onderdelen. Waardoor wordt de verdeling gemarkeerd? Hoe kun je elk van de onderdelen benoemen met een trefwoord? Kopieer de “Opdrachten voor didactisch gebruik” na het eerste deel naar een Wordpaddocument. Kopieer relevante passages in verband met de vragen in je Wordpaddocument na elke vraag. Vink elke beantwoorde vraag aan. Volg de hyperlinks. Overloop ze vluchtig. Waarover/over wie gaan ze? (kort!)

Verloop van de les eerste lesuur Eerste verkenning (max. 10 minuten) Eerste lectuur (20 minuten) Klassikaal beantwoorden vragen (15 minuten)

Verloop van de les tweede lesuur Eerste verkenning (5 minuten) Lectuur en vragen (30 minuten) Klassikaal vragen beantwoorden (10 minuten) Nataken: Actualisering Verwerkingstaak Synthese

Tweede lesuur Eerste verkenning surf gedurende een vijftal minuten door de site Kies een Afrikaanse cultuur uit waarover je meer in detail wil lezen Kies of je meer in detail wil lezen over Japan of over China

Lectuur Lees meer in detail over een Afrikaanse cultuur naar keuze. Lees naar keuze meer in detail over Japan of over China. Noteer voor elke cultuur in trefwoorden enkele gegevens die totaal nieuw voor je waren. Leg bookmarks aan naar relevante passages

Lectuur (2) Lees “Kannibalen en naakte wilden”. Vat de essentie samen in enkele trefwoorden. Lees “Bloedend Afrika”. Hoe is slavernij een “bittere vrucht” van de Renaissance? Wat is driehoekshandel en hoe werkt hij? Wat zijn de tragische gevolgen voor Afrika?

Lectuur (3) Welke voorsprong had Europa in de zestiende eeuw op Afrika? Lees “In een notendop”. Klik op de hyperlink. Kies uit de nieuwe links 1 uit. Kopieer de url. Waarover handelt hij? (Noteer ook de url wanneer een link verdwenen blijkt.)

Actualisering Zoek de website op van een Vlaamse krant Print de homepagina af. Zoek in de krant of je actuele informatie vindt over Afrika. Sluit die informatie aan bij de historische situatie uit de webstek? Of niet? Geef de krant van de dag geen informatie, raadpleeg dan het archief.

Verwerkingstaak Beschrijf en verklaar in eigen woorden de mentaliteit van de Europese wereldveroveraars in de 16de eeuw. Geef een sprekend voorbeeld naar keuze waar diezelfde mentaliteit ook heden voor ellende zorgt.