Frank Weerman en Peter van de Laan

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Annelies Daalder WODC Onderzoek voor beleid Annelies Daalder WODC
Advertisements

Naar een sterker gestructureerd en integraal spijbelbeleid.
Kopen en werken Hoofdstuk 5: Een eigen bedrijf
Behandeling via het internet voor jeugdige slachtoffers van seksueel geweld Een pilotstudie.
Erik J.A. Scherder.
Ouders Present!  Kinderen die spijbelen geraken gemakkelijker in de grote of kleine criminaliteit  Om ouders meer grip te geven op spijbelsituatie van.
Gerapporteerde jeugdcriminaliteit doorheen de tijd Een analyse van 8 jaar JOP-monitor Diederik Cops.
400 jaar Rijksuniversiteit Groningen 15 mei t/m 15 juni 2014.
Opbrouck Talitha 1BaSW A Katho IPSOC. Inleiding Doelgroep 1.De hulpverlening aan delinquente meisjes 1.1Oplossing 2.De justitiële maatregelen ten aanzien.
Overzicht van het SBO-programma. Paul Schreurs, IWT
Stichting RechtenOnline ICT in het juridisch onderwijs.
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
Gemaakt door: Maxim Demuynck.  Reguliere en forensische ggz Reguliere en forensische ggz  De gevaren van onbehandelde gedragsproblemen De gevaren van.
Door het invallen van de avond verschijnen er vaak mooie kleuren aan de horizon. Mischief is je dat zelf ook al eens opgevallen ..
De lege schoolbank. Het Vlaams beleid tegen spijbelen.
Samenvatting Artikel/boek: Lesgeven aan Fatima en Ahmed
Surfen, chatten en internaliserende problemen
Oorsprong Het competentiemodel ontstond in het Pedagogisch Instituut Amsterdam /Duivendrecht. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor delinquente jongeren,
Nardi Steverink.
Door Kaj Sustronck Victimologie. De geschiedenis  Grondleggers: Mendelsohn Slachtoffer van antisemitisme Slachtoffer betrekken in de rechtspraak Heeft.
Petra Couffez - 1 Ba MV.
1. Inleiding 2. Methode 3. Resultaten 4. Discussie 5. Bronnen.
Marianne Drenthen – Marij Peeters. Inhoud artikel  Relatie ouders en kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking loopt minder goed;  Specifieke.
C RIMINOLOGIE ALS STUDIE EN BEROEP. O PLEIDINGEN Nederland Situatie België Situatie.
Kopspijkers als politiek amusement voor jongeren.
De conquistadores: wereldveroveraars met oogkleppen
7/26/2014 | 1 Zoeken naar literatuur Duits. 7/26/2014 | 2 Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen Universiteitsbibliotheek Bibliotheek Letteren ›Bibliotheek.
Literatuuronderzoek Bachelor scriptie
Zoeken naar literatuur
Neil Armstrong Door Laureen en Kaat!.
E-bibliotheken Full text, e-artikels, e-tijdschriften en e-boeken Dag- en weekbladen: Mediargus : Vlaams Mediargus LexisNexis: Internationaal LexisNexis.
Zwarte schapen tellen. 2 Melden van verzuim en uitval door MBO-instellingen Regionale informatiebijeenkomsten Najaar 2009 Frank Koster
Inhoudstafel  Inleiding  De immigratiecohorten 2001 en 1999 in de tijd gevolgd  Determinanten van het verwerven van betaalde arbeid  Slotbeschouwing.
Het Internationaal Ruimtestation (ISS)
ISS: International Space Station Sebastiaan Peetermans
Vroegtijdige Schoolverlaten
Marc Hooghe. Inhoud Wie is Marc Hooghe? Onderzoeksprojecten Publicaties: kenmerken Publicaties Thema’s Artikel: De lege schoolbank. Het Vlaams beleid.
Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid Thys G., Dupont C. (2001)
 Onderzoekers aan Vrije Universiteit Amsterdam  Faculiteit Pscychologie en Pedagogiek  Publicatiejaar 2006.
Kunst en/of criminaliteit
B. Levering.   Sinds de jaren ‘90  weinig vorderingen omtrent deze discussie  Artikel is geschreven vanuit overtuiging dat overheid een bijdrage dient.
Onderzoek doen een methodische aanpak
Scholierenproject “Kosmische Straling”
Visie meedoen plezierig en veilig leven Verantwoordelijkheid.
Wim Bernasco, Henk Elffers en Gerben Bruinsma
Inburgering in Vlaanderen en Nederland Patrick Loobuyck
Door Anthony Goethals.  Opleidingsboek opvoeding  Opvoeders & ouders  Nederland  Samenlevingsverbanden onderzoeken.
Leren in de beroepspraktijk
Algemene Sociologie PA – B1
Jongeren vandaag. - Wie zijn ze. - Wat doen ze. - Wat drijft hen
Bibliotheek Instructie
Docent: Anco R.O. Ringeling
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
Jeugd en recht hoofdstuk
Verstandelijke beperking
8/5/2015 | 1 Bibliotheekinstructie Kunsten, Cultuur en Media.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
Trends, week 6 Jeugdzorg, zwaardere opvoedondersteuning, jeugdcriminaliteit Madeleine Meurs.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Informatie bijeenkomst ouders Maatschappijwetenschappen MAW. Het examenvak.
Hartelijk welkom !. Programma najaar oktober 2011 Mevr. Marleen Verheyen Onderwerp : “ Alcohol en Drugsverslaving” 22 november 2011 Dr. Toon Goossens.
Marokkaanse Nederlanders Hun positie in 10 onderwerpen Achterstand en vooruitgang Hoe de integratie te bevorderen?
OUDERS CENTRAAL ( ER)KEN MIJ EN MIJN KIND Lectoraat ‘Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Drs. Joke van.
Met dit boek, een initiatief van juridisch en fiscaal dienstverlener Loyens & Loeff, wordt het belang van MVO in een veranderende samenleving belicht.
Willem Evert Vliegenthart 29 december 1904 Zaandam Nederland.
VERPLAATSING VAN PLEEGKINDEREN Uit Kind en adolescent.
De kwaliteit van de Juridische Infrastructuur en concurrentiekracht: Het belang van internationale vergelijkingen Korte presentatie voor de Centrale Eenheid.
Verdampende jeugdcriminaliteit
Thuiszitters weer terug naar school
Waarom worden mensen crimineel?
Transcript van de presentatie:

Frank Weerman en Peter van de Laan Het verband tussen spijbelen, voortijdig schoolverlaten en crimenaliteit Frank Weerman en Peter van de Laan

Peter van der laan Van der Laan studeerde orthopedagogiek aan Rijksuniversiteit Leiden, waarna hij in 1991 aan de vrije universiteit promoveerde op zijn proefschrift ‘Experimenteren met alternatieve sancties voor jeugdigen’. Hij deed in diverse functies onderzoek op het terrein van jeugdbescherming, criminaliteit en het (jeugd)strafrecht en werkt sinds 1999 bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Ook is hij bijzonder hoogleraar Sociaal pedagogische hulpverlening bij de universiteit Amsterdam

Frank Weerman Frank Weerman (1968) is in 1992 afgestudeerd in Sociologie, na het volgen van een vrij doctoraal programma Criminologie. Hierna was hij meerdere jaren werkzaam bij de sectie Criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen. In 1998 promoveerde hij op een onderzoek naar de waarde van Hirschi’s bindingstheorie voor de verklaring van delinquent gedrag. Na zijn promotie werkte hij enige tijd als postdoc bij het IPIT (Internationaal Politie Instituut Twente), waar hij een boek schreef over samenplegen (criminele samenwerking en groepsvorming). Sinds augustus 2000 is hij werkzaam bij het NSCR, waar hij senior onderzoeker is.

Het tegengaan van voortijdig schoolverlaten en spijbelgedrag is een thema dat reeds lange tijd in de aandacht staat

In het artikel wordt het verband gezocht tussen spijbelen en vroegtijdig schoolverlaten enerzijds en delinquent gedrag anderzijds.

We geven een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek dat is verricht naar de relatie tussen spijbelen, voortijdig schoolverlaten en criminaliteit.

Het verrichte literatuuronderzoek maakt duidelijk dat de relatie tussen spijbelen, voortijdig schoolverlaten en jeugdcriminaliteit al meermalen het onderwerp is geweest van wetenschappelijk onderzoek, maar dat desondanks nog niet alle vragen zijn beantwoord

We kunnen stellen dat het verband tussen spijbelen en voortijdig schoolverlaten enerzijds en delinquente gedrag anderzijds in ruime mate is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek

Bibliografie: http://www.crimelink.nl/uploads/pics/peter_vd_laan_klein_72.JPG http://www.pads.ac.uk/PADS+%20Website%20Images/People%20Page/Frank%20Weerman%20small.jpg http://www.ond.vlaanderen.be/leerplicht/images/cover_spijijbelen_schoolverzuim.jpg   http://interactief.woltersplantyn.be/content/boekenboom/assets/photos/Spijbelen_0810220845.JPG

bibliografie http://www.dalfsen.nl/upload/0496fa96-5fe4-4b0c-81ff-da08747e8756_1173712611410-Leerplicht.jpg http://onderwijs.vlaanderen.be/leerplicht/images/spijbelen.jpg http://www.klasse.be/ouders/files/img/spijbelen_2.jpg http://www.moonartgallery.be/pictures/spijbelen.jpg